• Haberler
  • Edirne
  • ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU EDİRNE'DE TOPLANDI

ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU EDİRNE'DE TOPLANDI

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından buğday fiyatlarına yönelik basın açıklaması gerçekleştirildi.

ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU EDİRNE'DE TOPLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası'nda Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu buğday fiyatları hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda İpsala Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan kuraklık sebebiyle iklim krizi, girdi maliyetleri ve Ukrayna '“ Rusya savaşı ile birlikte tarımsal üretim noktasında ciddi kayıplar verildiğine dikkat çekti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle hububat sevkiyatlarında aksamaların devam ettiğini belirten İpsala Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, buğday stokunun geçen yıl 279 milyon ton iken bu yıl ise stokun 267 milyon tona düşmesinin beklendiğini söyledi.

Darcan, 'Hindistan'ın rekor üretim beklediği bir sezonda ani sıcaklar ile üretiminin düşmesi ve 14 Mayıs günü ihracatı durdurması, küresel arz sıkışıklığının artmasına yol açacağı bir gerçektir.' Dedi.

Çiftçinin üretime devam edebilmesi için taban fiyatın  çiftçinin yüzünü güldürmesi gerektiğini belirten Darcan,  taban fiyatının en az 8.5 TL/kg civarında talepleri olduklarını belirtti.

Darcan şunları kaydetti; 'Buğday alım fiyatına yönelik sektörde farklı rakamlar talep edilirken, genellikle talep edilen rakamların 5 ile 6 lira arasında değişmesi dikkat çekmekte ancak, bu talepler düşüktür. Çiftçinin buğday ekiminde tutulması, gelecek yıl gıda krizinin daha da büyümemesi için taban fiyatın iyi bir rakam olarak açıklanması gerekiyor ki çiftçi bundan sonra da ekim yapmaya devam etsin. Hububat taban fiyatı belirlenirken; girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az 8.5 TL/kg civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz.'

Ebru Yıldız Günenç Emir Can Güllü