Yöresel Lezzetler 81 İlde Satılıyor
Edirne'deki kadın kooperatiflerinin ürettiği yöresel ürünler, 'Edirne Yöresel' markasıyla yurtta satışa sunuluyor. Türkiye'nin 81 ilinde marketlerdeki yerini alan yöresel lezzetler, kentin tanıtımına katkı sağlıyor.
Türkiye'nin dört bir yanındaki marketlerde yerini alan yöresel lezzetler, hem kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması, hem de kentin tanıtımı noktasında büyük önem taşıyor. Tescilli ürünler, Türkiye’nin farklı noktalarındaki tüketicilere ulaşarak büyük beğeni topluyor.
Edirne'nin eşsiz yöresel lezzetleri ve kaliteli ürünleri, doğal ve yöresel tatlarıyla dikkat çekiyor.
Markanın çalışmalarını yürüten Edirne Valiliği öncülüğünde kurulan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Bali, ürünlerin kentteki 15 kadın kooperatifinde yer alan kadınların el emeği ile hazırlandığını ve satışa sunulduğunu söyledi.
"ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTTIRDIK"
Ürün çeşitliliğini genişlettiklerini belirten Bali, ürün çeşidinin 15’den 60’a çıktığını aktardı. Markanın ön plana çıkan ürününün Meriç Alibey yer fıstığı olduğunu vurgulayan Bali, “Üreticiler, yer fıstığını kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ya da ufak çaplı satışlarda pazarlamaya çalışırken Edirne Yöresel'in zincir marketlere ürün vermesiyle hem memnun oldular hem de üretimlerini arttırmaya başladılar. Bu yıl birçok ürünü tohumluk olarak ayırıyorlar, seneye daha büyük ekim alanlarında kullanacakları için. Marka oluşturulduğunda yerel marketlerden ve internet üzerinden satışa sunduğumuz ürünlerin kalitesi ve lezzeti ilgi çekti. Yer fıstığıyla ilk olarak Tarım Kredi Kooperatif Marketi Marmara Bölgesi mağazalarında yer aldık. Ardından birçok market bizle irtibata geçti. Talepler her gün artmakta. Yine görüşmeler sonrası İstanbul'daki bir zincir market, bizim ürün kalemlerimizden seçerek kendi marketlerinde satışa başladı. Tekirdağ ve Kırklareli'nde bazı marketlere de ürünlerimizi veriyoruz. Her geçen gün başladığımızdan bir adım öne geçiyoruz. Yer fıstığıyla tüm Türkiye'de Tarım Kredi Kooperatif Marketi'nde bir aydır yer alıyoruz. Çok şükür, hem beğenildi hem satışlar da iyi gidiyor" ifadelerine yer verdi.
1 yılda yaklaşık 100 ton yer fıstığının satıldığını ifade eden Bali, en çok da İpsala pirinçli mantısının çok beğenildiği belirtti. Kadın kooperatiflerinin önemine değinen Bali, "Sayın Valimizin her ilçeden, her kadın kooperatifinden ürün alınması yönünde talimatları var. Kadınlar, ürünü hazırladığında paketlemesinde biz vakıf olarak destek oluyoruz. Lezzetin yanında sunum, görsellik çok önemli. Bizim birçok ürünümüz var. Ambalaj çalışmalarında kullandığımız renk de Edirne kırmızısı. Edirne kırmızısı da artık şehrin bir sembolü oldu, paketlerde ona ağırlık veriyoruz. Hem Edirne'mizi tanıtmak hem Edirneli kadınlarımızın ürettikleri ürünlerin lezzetini bölgeye, ülkeye yaymak adına çalışmamız halen devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Valimiz Yunus Sezer'in eşi Canan Sezer ilçe ilçe gezerek, tüm kadın kooperatifleriyle görüşerek, sıkıntılarını dinleyerek destek oluyor. Kadınlarımız üretiyorlar, biz sunumunu yapıyor ve pazarını buluyoruz. Yaptığımız çalışmaların onlara katma değer yarattığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Yöresel lezzetlerin zincir marketlerinde daha fazla yer alması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Bali, "İnşallah 2025 yılında birçok ürünü zincir marketlerin raflarına koyacağız" dedi.
Fahrettin Baydar