Yılmaz: '10 yıllık çalışmanın ürünü'

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi (UFBMEK 2024), Trakya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Edirne'de gerçekleştiriliyor.

Yılmaz: '10 yıllık çalışmanın ürünü'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış programına Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Mustafa Hatipler, Vergi Mahkemesi Başkanı Yaşar Erdem, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, protokol üyeleri ve birçok akademisyen katıldı.

Kongre kapsamında konuşmalar gerçekleştiren Edirne Valisi Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Hatipler ve diğer protokol üyeleri, fen bilimleri ve matematik eğitiminin Türkiye'deki öneminin altı çizdiler. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin 10 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu belirtildi.

‘BECERİ ODAKLI ANLAYIŞA GEÇİLMESİ ÖNEMLİ’

Fen Eğitimi ve Araştırmaları Derneği Başkanı Yasemin Özdem Yılmaz, kongrede yaptığı açıklamada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni değerlendirdi. Yılmaz, bu modelin 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, konu odaklı program anlayışından beceri odaklı bir anlayışa geçilmesinin önemli bir adım olduğunun söylediler.

Yılmaz, çalışma içerisinde beceri ve değer eğitiminin ön plana çıktığını belirtti ve şunları kaydetti:

“Hem Fen Bilgisi programı için hem de diğer programlar için genel olarak beceri temelli bir öğretim programı olduğunu söylemek mümkün. Bu program içerisinde öğrencilerin ihtiyaç duyduğu konu içerik çerçevesi, 21’inci yüzyılda ihtiyaç duyacakları becerilerle donatılmış bir şekilde veriliyor. Bunları aynı zamanda bizim kültürümüze uygun olarak köklerden geleceğe imzasıyla Türk İslam Bilim insanlarına yer vererek Anadolu topraklarında yaşamış olan bilim insanlarına da değinerek ama aynı zamanda öğrencilerimizi geleceğe hazırlayarak bir model hazırladık. Bunu içerisinde öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri alan becerileri, kavramsal beceriler, sosyal duygusal öğrenme becerilerinin yanı sıra aynı zamanda okuryazarlık becerileri ve değerler eğitimi, değerler eylem modeli bu programın temelini oluşturuyor.  Şu zamana kadar yani beceri temelli eğitim aslında Fen Bilimlerinin odağında bu kadar değildi. Örneğin öğrenme çıktılarımız daha önceki programlarda ifade edildiği şekliyle kazanımlarımız bizim daha çok konu odaklıydı. Dolayısıyla belirli bir konu içeriğini öğrenmek üzere öğrencilerimizi hazırlıyorduk. Ancak günümüzde ve gelecekte ihtiyaç duyulacak olan konu içeriğinden çok daha fazlası aslında farklı konu içeriklerini öğrencilerin farklı alanlara uygulayabilecekleri becerileri kazanması olacak. Uluslararası sınavlarda da ya da uluslararası programlarda da benzer yaklaşımları görüyoruz. Belirlenen standartlar, öğrenme çıktıları, öğrenme hedefleri, farklı programlarda da yine OECD’nin yapmış olduğu PİSA’da da okuryazarlık becerileri kapsamı altında aynı şekilde becerilerle ifade ediliyor” diye konuştu.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar