Yeşil seferberlik

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda Türkiye'nin 81 ilinde 11 Kasım 2019 tarihinde saat 11.11'de başlatılan '˜Geleceğe Nefes' fidan dikimi projesi kapsamında Edirne merkez ve ilçelerinde toplam 65 lokasyonda 42 tür fidan dikimi gerçekleştirildi. Türkiye ile eş zamanlı olarak fidan dikimiyle gerçekleştirilen dünya rekoru denemesinde Kestanelik Kışlası'na ait 350 dönüm sahada da yaklaşık 2 bin katılımcı 3 saat boyunca fidan dikti. Törende konuşma yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne'de 2019 yılı içerisinde 2 milyon 100 bin fidanın toprakla buluştuğunu açıklarken yılsonunda bu rakamın 4 milyon 100 bin olacağını söyledi.

Yeşil seferberlik
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda Türkiye'nin 81 ilinde 11 Kasım 2019 tarihinde (dün) saat 11.11'de başlatılan '˜Geleceğe Nefes' fidan dikimi projesi, Edirne'de de tüm Türkiye ile eş zamanlı gerçekleştirildi. Edirne 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nın Kestanelik Kışlası'na ait 350 dönüm sahada düzenlenen törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Baro Başkanı Av. Alper Pınar, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler başta olmak üzere yaklaşık 2 bin Edirneli katıldı.

Saatin 11.11'i göstermesiyle birlikte Vali Canalp ve tören protokolü, öğrencilerle birlikte fidan dikimini başlatırken; fidan dikiminin başlatılmasının ardından tören programı gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Orman İşletme Müdürü İhsan Ceylan, Türkiye'nin, 78 milyon hektarlık alanıyla ekolojik bakımdan çok zengin bir çeşitliliğe sahip olduğunu belirtirken; 'Türkiye'deki orman varlığı, bakım, erozyonla mücadele, rehabilitasyon, ağaçlandırma çalışmaları ve çeşitli eylem planlarıyla her sene düzenli olarak artmaktadır. 1999 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımız, 2018 yılı sonu itibariyle 22,6 milyon hektara ulaşmıştır. Bu da ülke genel alanımızın yüzde 29'una tekabül etmektedir. Son 20 yılda dünya genelinde orman varlığı azalırken, ülkemiz orman varlığını yaklaşık 2 milyon hektar artırmış bulunmaktayız' ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin, orman varlığını artırma konusunda dünyada örnek pek çok başarıya imza attığını söyleyen Ceylan; 'Şimdi de ağaçlandırma ve orman varlığı konusunda toplumsal bilinci artırmak üzere yine dünyaya örnek olacak düzeyde büyük bir seferberliği başlatıyor. 11 Kasım 2019 tarihinde saat 11.11'de, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla 81 ilimizde 2 bin 23 noktada 3 saat içinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye'yi Guinness Rekorlar Kitabı'na taşıyacak bu ağaçlandırma seferberliğine, '˜Geleceğe Nefes' adını verdik. Geleceğe Nefes projemize, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini, Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşlarımızı fidan bağışlamaya davet ediyoruz. Bağış yapmak isteyenlerin dışında '˜gelecegenefes.com' adlı sitede her vatandaş, Türkiye'de istediği bölgede 5 ağacı, kendi ve ailesi için sahiplenip isimlendirmesi de projemizin bir parçasıdır' dedi.

'2 bin 776 dönüm araziyi ağaçlandıracağız'

Edirne'de '˜Geleceğe Nefes' fidan dikim etkinliğinde 61 noktada, yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla 122 bin 500 fidanın 3 saat içerisinde toprakla buluşturulacağını açıklayan Ceylan; 'Bu etkinlik için dikilecek fidanlar, tüm ilçelerimizde noktalar belirlenerek saat 11.11'de başlamıştır. Fidan dikilecek noktaların 12 adedi orman sahası, 3 adedi mera sahası, diğerleri ise kamu kurumlarının bahçeleridir. Bu etkinlik kapsamında 17 okul bahçesi, 6 hastane ve sağlık ocağı bahçesi, 187 cami ve ibadethane bahçesi, 113 köy mezarlığına fidan dikilecektir. Bu etkinlikle 122 bin 500 fidanı toprakla buluşturmamız durumunda Edirne ilimizde 3 saat içerisinde 2 bin 776 dönüm araziyi ağaçlandırmış olacağız. İçinde bulunduğumuz Kestanelik Kışlası, 350 dönüm sahadır. Bu saha, Milli Savunma Bakanlığı'mıza tahsisli olarak verilmiş, Orman Bölge Müdürlüğü'müz ile 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'mız arasındaki protokol ile bu sahayı ağaçlandırma programına aldık. Bugün bu sahada 2 bine yakın katılımcımız var. Her katılımcımızın 10 fidan dikmesi durumunda bu sahadaki hedefimize ulaşmış olacağız. Bugün Edirne'mizde ve ülkemizde dikilen her fidanın hayır getirmesini diliyorum' sözlerine yer verdi.

'4 milyon 100 bin fidan dikilecek'

Ceylan'ın konuşmasının ardından törende bir konuşma da Vali Canalp yaptı. Canalp, konuşmasında '˜Geleceğe Nefes' projesi ile Türkiye genelinde 11 milyon fidanın toprak ile buluşturulması hedeflense de fidan sayısının 11 milyonu aşacağına inandığını söylerken; ' Bu bir dünya rekoru teşebbüsüdür. Bugün Türkiye, birkaç saat içinde bir dünya rekorunu kırmış olacak. Bizim çocuklarımız, yetişkinlerimiz, yaşlılarımız buradadır. Biz, millet olarak ağaç, orman sevgisini ilkokuldan itibaren ruhumuza işlemiş olacak buluyoruz. Bu başarımızdan dolayı hepimiz gururluyuz. Edirne'mizde de 65 ayrı noktada fidan dikimi gerçekleştiriliyor. 3 saat içerisinde 2 bin 776 dönüm arazi içerisinde 122 bin 500 fidanı da Edirne'de toprakla buluşturacağız. Ama bizim sayımız 122 binden ibaret değildir. Edirne'de sadece 2019 yılı içerisinde 4 milyon 100 bin fidanı toprakla buluşturacağız. Bunun 2 milyon 100 binini toprakla buluşturduk. Geriye kalan 2 milyon fidanı da yılsonuna kadar toprakla buluşturacağız. 2003-2018 yılları arasına baktığımız zaman Edirne'de toplam 23 milyon 100 bin fidanın toprakla buluşturuldu. Bu rakamlar hem dünyaya, hem de hepimize örnek teşkil edecek rakamlardır' dedi.

Ağaçlandırma teşviklerini açıkladı

'˜Geleceğe Nefes' projesi ile ekimi gerçekleştirilecek fidanların ilk günden itibaren oksijen üretmeye başlayacağını söyleyen Canalp; 'Devletimizin ağaçlandırmaya yönelik teşvikleri vardır. Sadece resmi ağaçlandırma işlemlerimizin dışında özel kişilere yönelik çok güzel teşvikler var. Bunlardan bir tanesi de özel ağaçlandırmaya yönelik teşviklerimizdir. Badem, ceviz gibi meyve veren ağaçlardan kendi arazinize ağaçlandırma yapmak isterseniz, 30 dönüme kadar yapmış olduğunuz maliyetin yüzde 65'i devlet tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla yüzde 65 maliyetin karşılanması da gerçekten önemlidir. Bu teşvikten de faydalanmak gerekiyor. Ağaçlandırmanın dışında konsept olarak biraz daha geniş düşünmek gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de Edirne için de gelecek vaat eden lavanta ekimidir. Buna yönelik de 5 dönüme kadar 20 bin TL avantajlı kredi imkânları var. Önümüzdeki dönemde sağlanmış olan Orköy Projesi çerçevesinde bu teşviklerden de Edirne'yi maksimum düzeyde faydalandırmayı arzu ediyoruz. Bu yıl içerisinde faaliyete koyacağımız 3 adet bal ormanı projemiz var. Söğütlük Ormanı projemiz aynı şekilde devam edecek. 8 adet de mesire alanı var. Faaliyete geçmiş olan mesire alanlarımız ile beraber insanlarımız aynı zaman doğa, tabiat ve ağaç sevgisini de yaşayarak görmüş olacaklar. Bütün çabamız hem memleketimiz, hem de Edirne'miz içindir' ifadelerine yer verdi.

42 tür fidan toprakla buluştu

Canalp, konuşmasının ardından tören protokolü ile birlikte fidan dikimi gerçekleştiren öğrencileri 350 dönümlük alanda ziyaret ederek tebrik etti. Yaklaşık 2 bin katılımcının yer aldığı etkinlikte 3 saat boyunca fidan dikimi devam ederken; etkinlik kapsamında başta kızılçam, servi, badem, ıhlamur, ceviz, dişbudak, çınar, kestane, dut, sedir, fıstık çamı, iğde, akçaağaç olmak üzere değişik türlerde 42 tür fidan toprakla buluşturuldu. Fidan dikilen 65 lokasyon noktasının 14 adedi Edirne merkezde, 5 adedi Süloğlu'nda, 9 adedi Lalapaşa'da, 10 adedi Uzunköprü'de, 8 adedi Meriç'te, 7 adedi Havsa'da, 4 adedi Keşan'da, 3 adedi İpsala'da ve 5 adedi Enez'de bulunuyor.