Yedek parçayı internetten alanlar mağdur oluyor

Teknolojini gelişmesiyle hayatın bir parçası olan online alışveriş otomotiv sektöründe de tercih ediliyor. Fakat arabanın yedek parçasını internetten alan mağdur oluyor.

Yedek parçayı internetten alanlar mağdur oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnternetten yapılan alışverişler hayatın bir çok alanında kolaylık sağlıyor. Otomotiv sektöründe ise tercih edilen online alışveriş gelen parçanın uyumsuzluğu yüzünden araç sahiplerinin başını ağrıtıyor.

Edirne’de yaşayan araba yedek parça satış danışmanı Hüseyin Ergün, İnternetten yapılacak parça alışverişinin ya şase koduyla ya da parça koduyla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Görsel olarak birebir aynı olan parçanın yerine oturması konusunda sıkıntılar çekildiğini dile getiren Ergün, “Ayna almanızdan örnek verirsem kimi karartmalı kimi kendinden açılmalı, bunlar farklılık gösterebiliyor. Özellikle aracın şase numarası üzerinden modeline göre doğru parça olup olmadığı kontrol edilmeli” dedi.

İnternet üzerinden online sipariş verdiğiniz araba parçalarının hepsinin orijinal olmadığını dile getiren Ergün, “Muadil, logosuz orijinal veya yan sanayidir. Yalnızca yetkili servisten alınan parçalar orijinaldir onlarda da markaların amblemleri bulunur. Oto sanayi parçacıları orijinal olmasa da aracın şase numarasından kontrol ederek uyumlu parçayı getirirler. Ruhsatıyla birlikte gittiğinde yetkili servis o parçayı verir veya ellerinde yoksa orijinal parçayı sipariş verir ama doğru parçayı getirir. Sanayideki parçacılar aracın şase numarası üzerinden kontrol sağlayarak en uyumlu muadil (yan sanayi) parçayı getirtir. Orijinal parça isteyen herkes yetkili servisten almak zorundadır. Parçacı ve internet arasındaki fiyat farkı parçacının eleman ve dükkân kirası masrafından kaynaklanmaktadır. İnternetten alınan parçada değişim veya iade gibi işlemler çok daha zordur. Elektriksel parçaların genellikle iadesini kimse kabul etmez. Biz bize gelen araçların genellikle sigorta şirketinden biz tedarik istediğimiz için orijinallik önceliktir kasko zorunludur fakat 10 yaş üzeri araçlara orijinal parça kimse vermez” Sözlerine değindi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ