• Haberler
  • Edirne
  • Yazoğlu, 'Başpehlivanlıkta puanlama sistemi geleneğe zarar veriyor'

Yazoğlu, 'Başpehlivanlıkta puanlama sistemi geleneğe zarar veriyor'

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı ve geçmiş dönem Kırkpınar güreş ağalarından Alper Yazoğlu, başpehlivanlık güreşinde 40 dakikadan sonra uygulanan puanlama sisteminin yağlı güreş geleneğine zarar verdiğini söyledi.

Yazoğlu, 'Başpehlivanlıkta puanlama sistemi geleneğe zarar veriyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yazoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başpehlivanlık güreşinde 40 dakikadan sonra uygulanan puanlama sisteminin yağlı güreş geleneğine zarar verdiğini söyleyen Yazoğlu, Kırkpınar'da yenmenin şartlarının belli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Kündesini atacak, payanda yapacak, tutup kaldıracak, göbeği yıldız görecek. Bakın tabirler de oyunlar da geleneksel. Bunların dışına çıkınca yağlı güreşe zarar verildiği inancındayız. Yağlı güreşin ayrı bir federasyonu olması ve sahip çıkılması gerek. Yağlı güreşin gelecek nesillere tüm güzellikleriyle, töresiyle, geleneğiyle yansıtabilmenin önemli. Pehlivanlığın Türk'ün ata sporudur ve geleneklerin devam etmesi gereklidir. Minik boydan başpehlivana kadar tüm pehlivanların gönlünde Kırkpınar'da güreşmek var. Bunu engellemek insafsızca bir karar. Güreşilen gün sayısının hafta içine yayılması gerek. Kırkpınar'da güreşmek isteyen tüm pehlivanlar güreşmesi Er Meydanı’na çıkması gerek.”

                Yazoğlu, Türkiye Yağlı Güreş Ligi'nde bir eleme yapılacaksa Kırkpınar'daki performansa göre eleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

                Başpehlivanlık güreşinde puanlamanın yağlı güreş geleneğine zarar verdiğini ve bunun büyük bir sorun olduğunu belirten Yazoğlu, “Yağlı güreş 40 dakika kurallarına göre yapılıyor. Daha sonra ise paça bağlarıyla minder güreşi kuralları başlıyor. Yağlı güreş kurallarında 'arkasına dolaştı 1 puan aldı' diye bir kural yok. Kırkpınar'da yenmenin şartları bellidir. Kündesini atacak, payanda yapacak, tutup kaldıracak, göbeği yıldız görecek. Bakın tabirler de oyunlar da geleneksel. Bunların dışına çıkınca yağlı güreşe zarar verildiği inancındayız" diyerek eleştirilerde bulundu.

                Derneğin genel sekreteri Hüseyin Erkin ise Kırkpınar'ın kente uzun vadede önemli katkılar sağlayacak bir enstrüman olduğunu söyledi.

                Kırkpınar'ın Edirne'de daha fazla gelişmesi için bir şey yapılması gerektiğine değinen Erkin, Kırkpınar'ın tanıtımı için kentte yağlı güreş organizasyonlarının yıl boyunca sürmesi gerektiğini kaydetti.


Barış Karapaça