Yazın İlaçları Nasıl Saklamalıyız?

Yaz sıcaklarının gelişiyle birlikte sahip olunan ürünlerin saklama koşullarında değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Yalnızca tüketilen gıdaların değil ilaçların da bozulmaması için nasıl muhafaza edileceği sağlık için büyük önem taşıyor.

Yazın İlaçları Nasıl Saklamalıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlaçların saklama koşullarına dair açıklamalarda bulunan Eczacı Şükrü Ciravoğlu uygun saklama koşulları sağlanmazsa ilaçların son kullanım tarihinden önce bozulup insan sağlığını tehdit edecek boyuta geldiğini belirtti.

İlaçlar bozulunca tüm faydasını yitirerek vücut sağlığına tehdit oluşturuyor. İlaçlar ambalajları üzerinde yazan ısı seviyesine uygun seviyede saklanmadığı sürece ilaçlar son kullanma tarihinden önce tüketilemez bir hal alıyor. İlaçların bozulmadan tüketilmesinde uygun saklama koşullarına ve belli faktörlere dikkat edilmesi gerekiyor. Bu faktörlerin başında ise ısı, nem ve ışık geliyor. İlacı bozan temel faktörlerin bunlar olduğunu belirten Ciravoğlu, "İlaçları saklarken ısı, ışık ve neme dikkat etmek gerekir. Bu üç faktöre dikkat edilmediği zaman ilaç bozuluyor. Vatandaşlar bunun farkında olmadan o ilacı kullanmaya devam ettiğinde zehirlenme ya da yan etkiler de ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle bu üç faktörün dikkate alınması gerekiyor. İlaçlar bu koşullar doğrultusunda herhangi bir yerde saklanabilir. Cam kenarı yerine güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalı. Bu koşullara dikkat edildiğinde ilaçlar son kullanma tarihi gelene kadar güvenle kullanılabilir" dedi.

İlaçların ısıdan da korunması gerektiğini fakat her ilacın kendine uygun ısı seviyesinde saklanmasının uygun olduğunu belirten Ciravoğlu, "Birisi 4-8 derece arasında yani buzdolabında saklanması gereken ilaçlar, diğeri ise normal oda sıcaklığında saklanması gereken ilaçlar. Zaten ambalajların üzerinde saklama koşulları belirtiliyor. 4-8 derece arasında olan ilaçlar buzdolabında saklanması gerekiyor" ifadelerine değindi.

İlaçların kullanmadan önce her ihtimale karşı kontrol edilmesi gerektiğini, ilaçların yapısına bağlı olarak şurup, kapsül, tablet ve krem şeklinde olan ilaçlarda renk, koku, kıvam değiştiği takdirde  tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Ciravoğlu, "Krem olarak hazırlanan ilaçlar kuruduysa, kokusu değişmiş ve küf kaplamış ise bu durum bozulduğunu gösteriyor. Şuruplar ve diğer sıvı ilaçlarda en önemli bozulma belirtisi tortu birikmesi olarak görülüyor. Toz ilaçlarda ise topaklanma, küf oluşumu ilacın bozulduğunu gösteriyor. Bozulan ilaçlar sağlığa büyük zarar veriyor. Buna bağlı yaşanan zehirlenmeler, ölümcül sağlık sorunlarına dönüşebiliyor. Bu yüzden ilaçların saklama koşullarına özellikle hassasiyet göstermek gerekiyor" ifadelerine değindi.

Grip dönemlerinde kurtarıcı olan şurupların ve antibiyotik ilaçların da saklama koşullarına değinen Ciravoğlu,  "Antibiyotik gibi ilaçların kendilerine özel koşulları oluyor, onlar kendi koşullarına uygun muhafaza edilmeli. Ağrı kesicilerin tümü ısı,ışık,nem üçlüsünden korunarak her yerde saklanabilir. İnsülin iğnesi gibi ilaçları ise buzdolabının normal bölümlerinde ve kapağında (4-8 derece) ısısında saklanabilir" dedi.

Her ilacın kendine ait saklama koşulu olduğunu söyleyen Ciravoğlu, bozulmuş ilaç tüketildiği takdirde ilacı reçete eden sağlık uzmanına veya eczacıya danışılması gerektiğini belirtti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar