KURAKLIK ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA
ALİ CAN ZERAY
Kuraklık endişe verici boyutta geldi, bölgede beklenen yağışların yarısı toprağa düştü
Edirne’de kent genelinde yaşanan kuraklık, Tunca Nehri’nin ardından gölet, dere ve yeraltı sularında da etkili olmaya başladı. Alınan önlemler var ama yeterli olmadı. Çiftçinin tarlasını vahşi sulama yöntemiyle yapması yeraltı ve üstü sularının tükenme noktasına getirdi. Tunca Nehri’nden çeltik sulayan üreticilerin suyu idareli kullanması için elektrikleri kesiliyor. Çözüm böyle bulundu. Yapılan uygulamayı şahsen doğru buluyorum. Çeltikte verim kaybı bekliyor omuyuz? Evet, bekliyoruz, Mısırda ve diğer ürünlerde de verim kaybı var.
Ayçiçeğinde yaşanan kuraklık endişe verici duruma geldi. Bazı tarlalarda kayıp yüzde 80 olarak görüldü. Edirne Ziraat Odası Başkanı Tarım ve Orman Bakanlığı’na acil çağrı yaptı, ‘Edirne kuraklık bölgesi ilan edilsin’ dedi. Yüzde 80 verim kaybı beklenen tarlalarda üretici biçer döver parasını çıkaramayacağı için tarlalarını bozmaya şimdiden başladı.
YAĞIŞ ORTALAMASI DÜŞTÜ
Kentte Ocak ayından bu yana yağışlarda büyük oranda düşüş var. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre Ocak ayında 60 kilo yağış beklenirken sadece 21 kilo yağış düştü. Şubat ayında ise 53 kilo beklenen yağışın 18 kilosu düştü.
MART VE NİSAN YAĞIŞLARI İYİ GELDİ
Bölgede beklenen mevsim yağışları en çok Mart ve Nisan aylarında etkili oldu. Verilere baktığımızda Mart ayı ortalaması metrekareye 52 kilo olarak görülüyor. Bu ayda metrekareye 55 kilo yağış düşmesiyle ortalamanın 3 kilo üzerinde ölçüldü. Ve yıl içinde en çok Mart ayında yağmur yağışı gerçekleşmiş oldu. Nisan ayında ise beklenen 44 kilo yağıştan metrekareye 38 kilosu düştü. Mayıs yağışlarında 57 kilo olması gereken yağış miktarı 46 kilo olarak ölçüldü.
EN KURAK AYLAR HAZİRAN VE TEMMUZ OLDU
Meteoroloji verilerine göre en kurak Haziran ve Temmuz ayı oldu. Haziran ayında metrekareye beklenen 46 kilo yağıştan sadece 6 kilosu düştü. Haziran ayının ardından kuraklık etkisini arttırdı. Tunca nehrinin kuruyarak, su mercimeği ve yosunlarla yeşile bürünmesine, Haziran ve Temmuz ayları neden oldu. Kuraklık, bu aylarda sıcaklığında 38-40 derecelerde seyretmesiyle buharlaşan su kaybı arttı. Temmuz ayında metrekareye yağması beklenen 38 kilo yağıştan sadece 18 kilo yağış düşmesi, hem üreticiyi hem de kentte yaşayan vatandaşı endişelendirdi.
BEKLENEN 350 YAĞAN 202 KİLO
Edirne’de 2024 yılı Temmuz ayına kadar metrekareye beklenen yağış 350 iken toprağa, 202 kilo yağış düştü. Beklenen yağışların neredeyse yarısını alan Edirne’de suyun önemi her geçen gün artıyor. Tabloya baktığımızda ise suyu tasarruflu kullanmamız gerektiğini artık çok iyi anlamalıyız....