Esnaf İstedi Belediye Kesti Belediye'den Ağaç Katliamı
ALİ CAN ZERAY
Edirne Belediyesi Kıyık Caddesi Yedi Yol Ağzı Mevkii’nde, adı Çınaraltı diye bölgeyle benimsenen çınar ağacını kesti. Çınar ağacının kesilmesi halkın büyük tepkisine neden oldu. Sosyal medyada da gündem yaratan ağaç kesiminde belediye eleştirildi. Vatandaşlar belediyenin ağaç ekmesi gerektiği yerde ağaç kesmesini attığı mesajlarla tepki gösterdi. Bu konuyla ilgili ben de ağacın neden kesildiğiyle ilgili araştırma yaptım. Belediye ağacın kuruduğu için kestiği gibi bilgilere ulaştım. Bir de bir esnafın sırf iş yerinin önün kapattığı için bu ağacı belediyeye kestirdiğini öğrendim. Bu esnaf ağacın kalkması için aylarca yıllarca planlar yapmış. Fakat ağacı kesen olmamış. Nedense 31 Mart yerel seçimlerinin ardından bu ağaç ne tesadüftür ki kesildi. İnanılır gibi değil. Yılların çınar ağacı sırf bir esnaf istedi diye oradan budandı süsüyle kesilerek katledilmesi ve bunu belediyenin yapması akıl alası değil.
KALEİÇİ’NDE OTOPARK SIKINTISI
Kaleiçi semtinde otopark sıkıntısı var. Semti gezdiğinizde kaldırımlara kadar her yerin araçlarla dolu olduğunu görebilirsiniz. Belediye Başkanının vaatleri arasında otoparklar da vardı. Ne oldu?
ANIZ YANGINLARI BÜYÜK SORUN. AMAN DİKKAT EDELİM!
Bu çevre katliamının ve iç yakan olayların önüne geçmemiz gerek. Peki, nasıl önüne geçeriz? Örneğin, içtiğimiz sigaraları otomobil camından atmamakla başlayabiliriz. Bir de kendi kendine yanan alanlar var. Bir de otları temizlemek için tarlamızı ve başkalarının tarlasını yakıyoruz. Ayrıca balya makineleri, biçerdöver gibi tarım aletlerinden çıkan yangınlar var. Bu araçlarda neden yangın söndürücüleri yok? Bu araçları denetleyenler yangın söndürme tüplerini kontrol etmiyor mu? Yani bu makinelerde yangın söndürme tüpleri olsa, yangınlara müdahale edilerek söndürülebilir. Bir de çeltik tarlalarını üretici bilerek yakıyor. Bu kişilere kesilen cezalar caydırıcı olmuyor. Cezalar artırılmalı. Ayrıca, araçlarından sigarayı dışarı atanları görürseniz ihbar edin. Bunun da cezası var. Bizim milletimiz ceza yemeden akıllanmıyor.
EDİRNE’YE ULUSLARARASI YATIRIM
Meriç Nehri, uzun uğraşlar sonunda kürek sporunun merkezi olma yolunda ilerliyor. Kentte kürek sporunu tanıtan, TED Edirne Koleji Kurucusu ve aynı zamanda TED Kürek Spor Kulübü Başkanı Nesim İba oldu. İba’nın 2020 yılında başlattığı girişim meyvelerini vermeye başladı. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından suya parkur kurulmaya başlandı.
MERİÇ NEHRİ’NDE AVRUPA ŞAMPİYONASI
Meriç Nehri’ndeki doğal parkur, uluslararası bir sahaya dönüştü. Avrupa’nın birçok ülkesinden Edirne’ye gelmek için rezervasyonlar başladı. Kentte, 10-16 Temmuz’da Gençler Türkiye Kupası müsabakaları ile start veriliyor. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında takvim dolu. Bence bunların arasında en önemlisi, 12-16 Eylül tarihlerinde yapılacak olan Avrupa Şampiyonası.
Meriç Nehri’nde kürek çekmek için şu ana kadar 400 sporcu otellerde rezervasyon yaptırdı. Bu parkur, kente büyük ekonomik katkı sağlayacak. Dünyanın her yerinden kürekçiler Meriç Nehri’ne gelip kürek çekmek istiyor. Edirne için bu tarihi bir fırsattır. Değerini bilerek bu fırsatı kaçırmamalıyız.
TUNCA NEHRİ CAN ÇEKİŞİYOR
Havaların sıcak gitmesi ve yaşanan kuraklıkla birlikte Tunca Nehri dip seviyeyi gördü. Nehir içi bataklığa, dışı ise alınmayan tedbirler sonrası çöplüğe dönmüş durumda. Böyle devam ederse Tunca Nehri, kuruyan nehirlerimiz arasına girecek. Bu nehir bir zamanlar taşkınlarla gündemden düşmezdi. Şimdi ise kuruma noktasına gelmiş. Çok acı.