Yaz tatilinde günlük ev kiralarken dikkat!

Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşlar tatil bölgelerine akın etmeye başladı. Kalabalık mekânlarda bulunmayı istemeyen veya otelde konaklamayı tercih etmeyenler günlük ev kiralamaya yöneldi. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker,  'ayakçı' diye tabir edilen yetkisiz kişilerin emlakçılık faaliyetine başladığını belirterek fırsatçılığının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yaz tatilinde günlük ev kiralarken dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de havaların ısınmasıyla birlikte tatil sezonu açıldı yazlık alanlarda günübirlik ev kiralama sayısı ise arttı. Otelde ya da çadırda kalmak istemeyen vatandaşlar, günlük kiralık evlere yöneldi.

Mülk sahibi olan yazlıkçılar, günlük veya haftalık kiralama yapabilmeleri için gerekli belgeleri ve izin süreçlerine e-devlet üzerinden ulaşılabilecek. Turizm işletme ruhsatı alan ev sahipleri, mülklerini yasal bir şekilde kısa süreli kiralamaya açabilecek.

Vatandaşların günübirlik evleri tercih ettiğini söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Edirne'mizde Saros Körfezi, Erikli ve Enez bölgeleri tatil için en çok tercih edilen yerler arasında oluyor. Günübirlik kira vermeler aynı şekilde devam etti. Bildirmeden el altından kaçak olarak evini kiraya verenler çok oldu. Yaz ayları olması ve yangınların artması sebebiyle ormanlara giriş de yasaklandı. Buna bağlı olarak bu alanlarda çadır kuran ve kamp yapanlarda bu sene mecbur kiralık evlere ve pansiyonlara yöneldi.” Dedi.

Çeker, uygulamanın ilk hayata geçirildiğinde denetimlerin yapıldığını ve cezai işlem uygulandığını belirterek zamanla denetimlerin azaldığını ve fırsatçıların harekete geçtiğini aktardı.

Denetimlerin arttırılması gerektiğini dile getiren Çeker, “Özellikle bayram üstü yine herkes kafasına göre evini kiraya verdi. Günübirlik evler o kadar yüksek kiralara verildi ki 5-10 bin lira arasında değişen rakamlar oldu. O bölgelerde oteller ve pansiyonlar kısıtlı olduğu için insanlar mecbur bu günübirlik evlere yöneliyor. Havalar birden ısındı ve deniz sezonunun açılması ile birlikte vatandaşlar tatil bölgelerine akın etmeye başladı. Bu yüzden yaz sezonunda denetimler arttırılmalı ve devamlı hale getirilmelidir. Böyle olunca oradaki fırsatçılık ve mağduriyetin önüne geçilmiş olur.” Şeklinde konuştu.

Ayakçı emlakçıların fazla olduğunu söyleyen Çeker, tatil bölgelerinde kayıtlı emlakçıların yanı sıra ayakçı emlakçı olarak nitelendirilen fırsatçıların olduğunu ifade etti.

Çeker, ayakçı emlakçıların hiçbir kaydı olmadan eline çanta alarak bu işi yaptığını söyleyip yer pazarlamaya çalıştığını vurguladı.

Emlakçı aracılığı ile yasal yollarla kirala yapılması gerektiğini hatırlatan Çeker, “Emlakçılar aracılığı ile evini günlük kiraya verenlerde yasal yollarla yapıldığında hiçbir sorun olmuyor. Biz bölgedeki emlakçı arkadaşlara da bu konudaki uyarılarımızı yaptık. Bu evi kiraya veriyorsa mal sahibine ben burayı kiraya vereceğim diye yazılı dilekçe ile bildirimde bulunup bulunmadığını sorun diyoruz. Varsa bunu izin belgesi ile birlikte yapın diyoruz. Ama el altından bu işi yürütenler de çok fazla oldu.” İfadelerini kullandı. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN