Yaz ile birlikte gelen tehlikeye dikkat!

Sıcak havaların getirdiği en ciddi hastalıklardan biri de güneş çarpması. Özellikle yaşlıların, kronik hastalıkları olanların güneşle ve sıcak havalarla olan temasına dikkat etmesi gerekiyor. Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, güneş çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri anlattı.

Yaz ile birlikte gelen tehlikeye dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 'Güneş çarpmasına karşı dikkatli davranın!'

Uzun süreden beri yağışlı ve serin geçen günlerden sonra son birkaç gündür sıcaklıkların etkisini arttırdığını ifade eden Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, buna bağlı olarak nem oranının da yükseldiğini söyledi.

Şeker, tansiyon, kolesterol, kalp ve akciğer gibi kronik hastalığı olan kişiler de sıcaklıklardan dolayı sıkıntıların başladığını aktaran Dr. Ülgey, 'Bunun dışında uzun süre özellikle gündüz öğlen saatlerinde güneşin dik olarak geldiği dönemlerde cilde gelecek olan ışınlara uzun süre maruz kalmadan dolayı cilt problemleri de ortaya çıkabilir. Cilt kanserine kadar gidecek sorunlar meydana gelebilir bu yüzden bu duruma karşı da dikkatli olmakta fayda var. Ancak daha çok güneş çarpması, sıvı kaybı gibi durumlara karşı daha dikkatli davranmak gerekir.' Şeklinde konuştu.

'Açık renkli kıyafetler giyilmeli'

Kronik hastalığı olan kişilerin normale göre daha fazla tedbir alması ve güneşim dik geldiği saatlerde dışarıya çıkmamaya özen göstermesi gerektiğini belirten Dr. Ülgey, 'Sıcak havalarda bol sıvı tüketilmesi gerekir. Çünkü hava sıcaklığına bağlı olarak sıvı kaybı yaşanmakta bu da hastalıkların daha hızlı seyretmesine yol açmaktadır. Kıyafet seçimi de sıcak havalarda büyük önem taşımaktadır. Daha çok açık renkli ve pamuklu kıyafetlerle dolaşmak güneşe karşı olan etkiyi azaltacaktır. Bunun yanı sıra bu dönemde beslenme konusuna da dikkat edilmelidir. Ağır, yağlı ve dokunacak gıdalardan uzak durup daha çok meyve-sebze gibi hafif yiyeceklerle bu dönemi geçirmek önemlidir.' İfadelerini kullandı.

 'Terlemeyle ıslanan maskeleri sık sık değiştirin'

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konunun ise maskelerin terlemeden kaynaklı sık sık değiştirilmesi olduğunu ifade eden Dr. Ülgey, 'Çünkü maskeler ıslandıktan sonra büyük oranda koruyuculuğunu kaybediyor. Bu gerek sıcak havadan, gerekse konuşmadan kaynaklı ıslanmayla risk oluşturmaktadır. Bu durumda maskemizi mümkün olduğunca sık şekilde ya da ıslandığı ilk andan itibaren mutlaka maskelerimizi değiştirmemiz gerekir. Koruyuculuğunun azalması ve orada biriken ıslaklığın zarar vermesi nedeniyle bu konuya da dikkat etmemiz gerekmektedir.' Dedi.

Barış Karapaça

Bakmadan Geçme