Yapma ilaçta alkol sıkıntısı
Eczacı Şükrü Civaroğlu, Sağlık Bakanlığı'nın 4 Eylül 2019 tarihli yazısında eczanelere, ecza depoları tarafından aylık 2 litre etil alkol verilmesi kararıyla yapma ilaç sıkıntısının yaşanacağını söyledi. Türk Eczacıları Birliği tarafından tüm eczanelere bildirilen karara itiraz edeceğini açıklayan Ciravoğlu, eczanesinde bir yıl içerisinde toplam bin 766 ilaç yaptığını ve ilaç yapımı için eczacıların ihtiyaçları kadar etil alkol kullanmaları gerektiğini ifade etti.
39. Bölge Edirne Eczacı Odası Kurucu Başkanı ve Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Civaroğlu, Sağlık Bakanlığı'nın 4 Eylül 2019 tarihli yazısıyla açıklanan eczanelere, ecza depoları tarafından aylık 2 litre etil alkol verilmesi kararına itiraz etti. Ciravoğlu, işletme sahibi olduğu Şifa Eczanesi'nde etil alkol kullanarak bir yıl içinde bin 766 adet yapma ilaç hazırladığını belirtirken; uygulamanın ilaç sıkıntısını beraberinde getireceğini söyledi. Ciravoğlu, konuyla ilgili hazırladığı dilekçeyi Türk Eczacıları Birliği'ne ileteceğini açıklarken; 'Eczanelerde kullanılan etil alkol ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından kısıtlama getirildi. Ecza depoları tarafından eczanelere aylık 2 litre etil alkol verilmesi karar altına alınıp bir yazı ile eczanelere bildirildi. Sağlık Bakanlığı'nın 4 Eylül tarihli yazısı, 10 Eylül tarihinde de Eczacılar Birliği tarafından eczanelere intikal ettirildi. Bunun çıkış nedeni ise alkol fiyatlarının artması oldu. Vergilerin yüksek olması sonucu bazı vatandaşların alkol yapma çabası olmasını önlemek amacıyla bu şekilde bir yol izlendi. Etil alkolün de eczanelerden temin edildiği düşüncesinden yola çıkılarak Sağlık Bakanlığı tarafından bu kararın alındığını düşünüyoruz. Kaçak içki yapımının önüne geçilebilmek amacıyla her eczane ayda 2 litre etil alkol temin edebilecek' dedi.
Etil
alkol uygulamasının sakıncalı olacağını söyleyen Ciravoğlu; 'Bunun içinde yapma
ilaçlar var. Bunları yapan eczane var, yapmayan var. Biz kendi eczanemizin
tetkikinden çıkardığımız sonuç son 1 yıl içerisinde bin 766 adet yapma ilaç
yapmışız. Bu ortalama iş günü hesabıyla her gün 6 adet yapma ilaca tekabül
eder. Bu ilaçların önemli bir bölümünde etil alkol kullandığımız gibi,
laboratuvarların temizliği ve dezenfeksiyon işlerinde de çok sık kullandığımız
bir maddedir. Etil alkol, laboratuvarcının eli ayağı gibidir. Burada bir
kısıtlamaya gidilmesi bizim işimizi ve halk sağlığı hizmetimizi sıkıntıya
sokacaktır' ifadelerine yer verdi.
'Yapma ilaç sıkıntısı olacak'
Etil
alkolde 2 litre kısıtlamasının yapma ilaç sıkıntısını da beraberinde
getireceğini belirten Ciravoğlu; 'Gelen reçeteye '˜madde yok yapamıyoruz' demek
durumunda kalacağız. Dezenfeksiyon ve temizlik işine başka çözüm bulsak bile
yapma ilaç konusuna nasıl bir çözüm bulacağız? Formülün içinde olan etil alkolü
koyamadığımız zaman sıkıntı yaşayacağız. Bu da halkımızın sağlığını doğrudan
etkilemiş olacak. İşin başka bir boyutu da alkol senelerce tekel
özelleştirilmeden önce karne ile dağıtılmıştı. Her eczanenin ayda 20 litre
alkol alma hakkı vardı. Tekel döneminde karne ile alkol satılan dönemlerden,
bugün onun 10'da 1'i durumuna geldik' dedi.
'İhtiyacımız kadar alabiliyorduk'
Sağlık Bakanlığı'nın uygulamasına kadar etil alkol dağıtımı ile ilgili bir kısıtlamanın yaşanmadığını söyleyen Ciravoğlu; 'Ne kadar ihtiyacımız varsa alabiliyorduk. Aldığımız alkolü de satmıyoruz. Sadece kendi laboratuvarımızın temizliği ve ilaçların yapımındaki madde olarak kullanıyorduk. Zaten başka kullanım alanı da yok. Sanayide ya da başka alanlarda kullanılan alkollerin satışı zaten ayrıdır. Bize gelen tıbbi etil alkol, sadece ilaç üretiminde kullanılmak üzere yapılan etil alkoldür. Eczanelerden dışarıya satıldığını düşünüyorlar herhalde. Kısıtlama için belirlenmiş bir şey ya da ortada bir belge yok' sözlerine yer verdi. Ciravoğlu, etil alkol dağıtımının kısıtlanması uygulaması yerine farklı formüllerle çözüm bulunabileceğini söyledi.