Yanlış kullanım faturayı da etkiliyor

Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, klima kullanımını artırırken, yanlış kullanımın hem sağlık sorunlarına hem de yüksek elektrik faturalarına yol açabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. Uzmanlar, klimaların düzenli bakımlarının yapılmaması durumunda solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, enerji tüketimini azaltmak için klimaların doğru kullanımı konusunda da tavsiyelerde bulunuyorlar.

Yanlış kullanım faturayı da etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlar, klimalı ortamlarda nem oranının yüzde 40-50 seviyelerinde tutulmasını, ayrıca zaman zaman pencerelerin açılarak odanın havalandırılmasını öneriyor. Özellikle çok sıcak günlerde, dış ortamla klimalı ortam arasında 7-8 dereceden fazla ısı farkı oluşmaması gerektiği de vurgulanıyor. Bu önlemler hem sağlık açısından riskleri azaltırken hem de enerji tasarrufu sağlayarak faturaların düşmesine yardımcı olabilir.

Edirne’de klima teknikerliği yapan Gökhan Ay, doğru klima kullanılması yönünde uyarılarda bulundu. Klimaların en az yılda bir kez periyodik bakımların yapılması gerektiğini belirten Ay; “ Doğru klima kullanımı klima derecesini yüksek tutmamalısınız, 18 derecede kullanmamalısınız. Doğrusu 24 derecede kullanmalısınız. Klimaların, hem durup hem de çalışması gerekiyor. Klimayı yüksek derece kullanırsanız klima durmaz. Yıllık bakımını yaptırırsanız doğru kullanım olur. Bakımları normalde söküp alıyoruz. Detaylı bakımlarına bakıyoruz. Fanları söküp ilaçlayıp geri takıyoruz. İş yerlerinde yılda bir defa bakım yapılması gerekiyor. Evlerde iki-üç yılda bir bakım yapılması gerekiyor. Sizlerde filtrelerini haftada bir temizlemeniz gerekiyor.’’ Diye konuştu.

“KLİMA ALMADAN ÖNCE KEŞİF YAPIYORUZ”

Klima kurulumu yapılacak yeri önceden gelip gördüklerini metrekareyi ölçtüklerini belirten Ay; “Klima, çamaşır makinası buzdolabı gibi değil bulunduğunuz alanın metrekaresine göre klimalar değişiyor. Onun için önceden gelip keşif yapıyoruz.” Diye konuştu.

“ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

İşlerinin çok yoğun olduğunu, yetişmekte zorlandıklarını aynı zamanda çalıştıracak eleman bulamadıklarını aktaran Ay; “Edirne’de son üç-dört yıldan beri çok yoğun çalışıyoruz. Çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Yetişmiş eleman da bulamakta zorlanıyoruz.” Diye konuştu. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN