Yağmur hasadı çağrısı

DSİ 11. Bölge eski Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, kuraklık sonucu su sıkıntısı yaşanan Edirne'deki evlerde yağmur suyu toplama sistemlerinin kullanılmasını önerdi. Edirne Belediyesi'nin karar alarak yağmur suyu hasadına imkan sağlayabileceğini söyleyen Erkin kentte sadece 4 büyük mahalledeki evlerin çatısına düşen yağışın toplandığında yıllık 650 bin ton suyun depolanabileceğini belirtti.

Yağmur hasadı çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge eski Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, son 91 yılın en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de ortaya çıkan su sıkıntına alternatif bir çözüm önerisi sundu. Erkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentin su sıkıntısına ek çareler üretilmesi gerektiğini belirtirken; dünyanın birçok ülkesinde kullanılan yağmur suyu toplama sistemlerinin Edirne'de uygulanabileceğini söyledi. Erkin, her yıl Edirne'de düşen yağmur ve kar sularının toplanmasının mümkün olduğunu savunurken; kent merkezinde normal yağış dönemlerinde düşen yıllık yağış miktarının yaklaşık 4 milyon ton olduğunu söyledi. Edirne'nin yıllık su tüketiminin yarısı kadar yağış aldığını belirten Erkin, sadece Şükrüpaşa, Fatih, Kocasinan ve I. Murat mahallelerindeki konutların çatılarına düşen yağışların toplandığında yılda yaklaşık 650 bin ton suyun depolanacağını açıkladı.

'BARAJLARA FAYDASI OLMADI'

                Erkin, Edirne'ye son günlerde düşen yağışların kuraklıkla mücadele eden barajlara faydası olmadığını söylerken; 'Son günlerde az da olsa yağış olmakta lakin barajlara gelen su az olduğu gibi sıcaklığın artması buharlaştırmayı da beraber getirdiğinden bu yağışların barajlara hiç faydası olmamıştır. Su tasarrufu yanında yeni çareler de aranmalıdır. Kuraklığın etkileri giderek artmakta olup ek çareler üretmeliyiz' ifadelerini kullandı.

'YAĞMUR VE KAR SUYUNU TOPLAMAK MÜMKÜN'

                Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde yağmur suyu toplama sistemlerinin uygulandığını belirten Erkin; 'Buna rağmen su sıkıntısı çeken ülkeler kategorisinde yer alan ülkemizde, bu konu ile ilgili gelişmeler çok yetersizdir. Hâlbuki ülkemizde tarihi yapıların çevresinde mutlaka su kuyuları ve sarnıçlar bulunmaktaydı. Edirne merkez ve ilçelerinde çatılara düşen yağmur ve kar sularını toplamak mümkündür. Hatta birçok binanın bodrumunda zaten su depoları bulunmaktadır' dedi.

'4 MAHALLEDE 650 BİN TON DEPOLANIR'

                Erkin, yağmur sularının temiz olduğunu söylerken; 'Çatılar da yüksekte olmaları sebebiyle temizdir. Çatıdan inen yağmur dereleri toplanıp depoya bağlanacak, gerekiyorsa filtre sistemide konmalıdır. Örneğin 120 m2'lik bir çatıya düşen yıllık yağmur miktarı 56 ton civarındadır. Bu da bir ailenin 3-4 aylık suyunu temin demektir. Örneğin Edirne'de Şükrüpaşa, Fatih, Kocasinan, I. Murat mahallelerinin konut çatılarındaki suları topladığımızda yılda yaklaşık 650 bin ton su depolanmış olacaktır' sözlerine yer verdi.

'BELEDİYE KARAR ALABİLİR'

                Edirne merkez ilçede normal yağış olduğu dönemlerde yılda yaklaşık 4 milyon ton yağmur suyunun toprağa ve nehirlere aktığını açıklayan Erkin; 'Bu da yıllık su tüketiminin yarısıdır. Bu sular şebeke suyuna karıştırılarak da kullanıldığı gibi, bahçe sulamasında ve yangın suyu olarak da kullanılabilmektedir. Aslında 23.06.2017 tarihinde çıkarılan yönetmelik belediyelere yağmur sularını değerlendirilmesi konusunda uygulama imkânı da yaratmaktadır. Belediyeler karar alıp konutlarda yağmur suyu hasadına imkân sağlayabilirler. Yeni yapılacak konutlar için zorunluluk da getirilebilir' diye konuştu. 

Bakmadan Geçme