• Haberler
  • Edirne
  • Vücut ısısının artması kalp ve damar yolu rahatsızlıklarına neden oluyor

Vücut ısısının artması kalp ve damar yolu rahatsızlıklarına neden oluyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla vücut ısısında da artış yaşanıyor. Vücut ısısının artması kalp ve damar yolu rahatsızlıklarına neden oluyor. Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, sıcak havalarda özellikle yaşlıların bolca sıvı tüketmesi gerektiğini söyledi. Gül, ani sıvı kayıplarının çeşitli problemlere yol açabileceğini aktardı.

Vücut ısısının artması kalp ve damar yolu rahatsızlıklarına neden oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte, vücut ısısında da belirgin bir artış yaşanıyor. Bu durum, özellikle kalp ve damar yolu rahatsızlıklarına yatkın bireyler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Uzmanlar, artan vücut ısısının kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, sıcak havalarda özellikle 50 yaş üstü kişilerin bolca sıvı tüketmesi gerektiğini söyledi.

Kronik rahatsızlıkları bulunan yaşlıların sıcak havalarda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Gül, “Vücutta genel olarak sıvı kaybından da dolayı pıhtılaşmaya bir yatkınlık olabiliyor. Özellikle kalp damarlarında plak olanlar, kalp damarlarında darlık, stent olanlar, bypass ameliyatı olmuş hastalar, kalp krizi geçirmiş hastalarda tekrar kalp krizi tetiklenebilir. Yine kalp yetmezliği olan hastalarda bu sıcaklarda nefes darlığı ve kalp yetmezliği bulguları artabilir. Yine ritim bozukluğu olan hastalarda ani ve tehlikeli aritmiler tekrar tetiklenebilir. Hava sıcaklığı kırk derecenin üzerine çıktığında güneş çarpması dediğimiz ani tansiyon düşüklüğü, aşırı derecede terleme, ciltte ve mukozalarda kuruma, bulantı, bilinç bulanıklığı, kan şekeri düşüklüğü ve komaya kadar giden yoğun bakımlık olabilen hastalarımız var. O yüzden bu sıcak çarpmasına güneş çarpmasına çok dikkat etmeliyiz.” Dedi.

Gül, 50 yaş üstü kilo, kalp ve damar sisteminde rahatsızlığı bulunan hastaların doktor kontrolüne gitmesini gerektiğini vurguladı.

Yaşlıların özellikle güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaması gerektiğini anlatan Gül, yüksek miktarda sıvı tüketimi yapmanın önemine değindi.

Gül, sıcak havalarda yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi ve şunları kaydetti:

“Yine sıcak havalarda dışarı çıkacak hastalarımızın pamuklu ve açık renkli giysiler giysinler. Şapka ve güneş gözlük taksınlar. Bunlar sıvı kaybından ve güneşin zararlı etkilerinden bir nebze de olsa koruyacaktır. Yine egzersiz ve yürüyüş öncesi mutlaka sıvı tüketimi çok önemli. Aniden aşırı miktarda kolesterolü yüksek yağlı, kırmızı et tüketimi bizim bütün hastalarda tansiyonu tetikleyebilir. Şeker hastalarında ani şeker yükselmeleri, şeker koymaları gelişebilir.” Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ