Vatan için fedakarlık yapanların günü

Edirne'de Atatürk anıtında 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Ulus Önder Mustafa Kemal Atatürk'e 'Mareşal' rütbesi ile 'Gazilik' unvanı verilmesinin onuruna kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü 103. Yılı kutlandı.

Vatan için fedakarlık yapanların günü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende, Vali Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Muharrem Eminoğlu ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Başkanı Ahmet İsmailoğlu anıta çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Piyade Üsteğmen Ali Aydın günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirdi.

Aydın, her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.

Muharebenin en büyük rütbesinin şehitlik olduğuna değinen Üsteğmen Aydın, "Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şahadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk de Gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir şeref ve onur duyduğunu şu sözleriyle ifade etmiştir, Kahraman Türk ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine dalalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftarı olarak taşıyacağım" dedi.

Ulusu birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canların geldiğini söyleyen Üsteğmen Aydın, “Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadele harekâtlarında, 15 Temmuz Hain Darbe Girişiminde, Fırat kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında, Elbab'ta, Afrin'de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir. Dünya'nın en hassas bölgeleri arasında yer alan ülkemiz bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak birlik ve beraberliğini tüm tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız ve şerefli yaşayabiliyorsak bunu aziz şehitlerimiz ve gazilerimize borçluyuz. Yüce Türk ulusu ve onun gözbebeği Türk silahlı kuvvetleri sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır." ifadelerine yer verdi.

Gazilerin sergilediği kahramanlık, cesaret ve fedakârlıklarla kendilerine her zaman güç ve ilham kaynağı olduklarını belirten Aydın, "Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca en ağır ve zor şartlarda dahi asil milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde bugün sizlerin attığı bu anlayış ve duruş vardır. Bu güzel topraklarda bağımsız ve şerefli yaşayabiliyorsak bunu aziz şehitlerimiz ve siz gazilerimize borçluyuz. Gaziler Gününüz kutlu olsun" dedi.

Daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Fevzi Demir bir konuşma yaptı.

Ülkenin dün olduğu gibi bugün de terör örgütlerinin Doğu Akdeniz'de, Suriye ve Irak'ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altında olduğunu söyleyen Demir, "Emperyalist devletlerin ve onların maşası terör örgütlerinin hedefi; ülkemizde karışıklık çıkartmak, Türk Ordusu'nu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek. Geçmişteki hedefleri Sevr'in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, polisimiz, gönüllü korucularıyla vatandaşlarımız tarafından önlenmiştir ve hüsrana uğratılmıştır. Şanlı ordumuz dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağı olmuştur. İnanıyoruz kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan muharip gazilerle Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine terör örgütlerine karşı fedakârca mücadele eden asker, polis, güvenlik koruyucuları ve 15 Temmuz'da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden gazilerin şeref günüdür." ifadelerine yer verdi.

Törenin ardından kortej eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi. Bando eşliğinde yürüyüş yapan Gaziler ve beraberindeki heyet, çevredeki vatandaşlar ve esnaflar tarafından ilgiyle izlenerek alkışlandı. Korteji izleyen vatandaşlar bu anı telefonlarına kaydetti. Yürüyüşün ardından şehitler anısına Lari Camii'nde mevlit okutuldu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar