Validen havalandırma talimatı

Edirne Valiliği, kapsamlı bir havalandırma talimatı yayınlayarak kamu ve özel sektöre ait binalar ve eklentilerindeki tüm kapalı alanların doğal havalandırma yoluyla (pencere, kapı vasıtasıyla) sık sık havalandırılması zorunlu hale getirildi. Dün itibari ile yürürlüğe giren talimatla ilgili denetimlerin hassasiyetle gerçekleştirileceği de belirtildi.

Validen havalandırma talimatı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valisi Ekrem Canalp imzasıyla Edirne geneli için dün bir 'Havalandırma Talimatı' yayımlandı. Talimata göre ilçelerin de dahil olduğu kamu ve özel sektöre ait binalar ve eklentilerindeki tüm kapalı alanların doğal havalandırma yoluyla (pencere, kapı vasıtasıyla) sık sık havalandırılması zorunlu hale getirildi.

Edirne merkezde ve ilçelerde kamu hizmeti ifa etmekte olan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile kapsam dahilindeki özel işyeri ve işletmelerde Korona ile etkin mücadele etmek amacıyla, Edirne Valisi Ekrem Canalp bir talimat yayımladı. Havalandırma başlıklı talimata göre, kamu ve özel sektöre ait kapalı binalarda çalışanların ve hizmet alanların sağlığını en üst düzeyde korumak, Korona kontrol önlemleri kapsamında kamu ve özel sektör çalışanlarının sağlığını korumak için iç ortamlarda temiz hava sirkülasyonunun sağlanması ve kontrol altında tutulması amaçlanıyor.

KAPSAM ALANLARI   

Talimatın kapsam alanları ise 'Kamu kurum ve kuruluşları, kaymakamlıklar, üniversiteler, yerel yönetimler, bölge müdürlükleri, köy/mahalle muhtarlıkları, camiler ve ibadethaneler, kamu hastaneleri, kamuya ait sağlık merkezleri, ilk/orta ve lise öğrenimi veren okullar, kütüphaneler, kamuya ait öğrenci yurtları, kreş ve gündüz bakımevleri, yaşlı bakım ve huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri (engelli, yaşlı ve bağımlılar için hizmet veren merkezler), gençlik merkezleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve lokaller, vakıflar, birlikler,  odalar, borsalar, kooperatifler' olarak açıklandı.

TİCARİ ALANLAR

Talimat, ekonomik alanda ticari faaliyette bulunan; Alışveriş merkezleri, kapalı çarşılar, otel,  motel, pansiyon, kamping ve misafirhaneler, bankalar, özel sağlık merkezleri, içkili/içkisiz lokantalar, kafeler, kahvehaneler, kıraathaneler, pastaneler, sinema ve tiyatrolar, berberler, kuaförler, güzellik merkezleri, özel öğrenci yurtları, özel eğitim merkezleri ve kurslar (sürücü kursları, yabancı dil kursları, sınavlara hazırlık kursları vb.), spor salonları ve spor merkezleri, şans ve bahis oyunları bayileri, internet salonları, oyun salonları ( bilardo, masa tenisi vb.), elektronik oyun yerleri, şantiyeler, 10 kişiden fazla işçi çalıştıran özel fabrika ve işletmelerde bulunan tüm kapalı alanları da kapsıyor. 

UYGULAMA ESASLARI

Talimatın uygulama esasları, bölümünde ise şunlara yer verildi; 'Kamu ve özel sektöre ait binalar ve eklentilerindeki tüm kapalı alanların doğal havalandırma yoluyla (pencere, kapı vasıtasıyla) sık sık havalandırılması esastır. Her koşulda temiz hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde havalandırma tercih edilmelidir. Hava kirliliğinin bulunduğu ya da doğrudan pencere açmak suretiyle havalandırmanın sağlanamadığı iç mekanlarda (pencere mekanizması olmayan camlı alanlar, pencerelerin birbirine doğru açıldığı havalandırma boşlukları vb.) temiz hava akımı olan kapı ya da koridor camı yoluyla havalandırma yapılmalıdır. Binalarda bulunan koridorların havalandırılmasına özel önem verilmeli ve koridorlar dış mekana açılan kapı ve pencereler yoluyla sık sık havalandırılmalıdır. Personelin ortak çalışma odaları bulaş riskini en aza indirecek şekilde havalandırılarak kalabalık odalarda bu havalandırma süreleri sorumlu personelce belirlenecek şekilde artırılmalıdır. Personelin ortak kullanım alanları (yemekhane, lavabo vb.) ve vatandaşın bekleme alanları, bulaş riskini en aza indirecek şekilde, kullanım yoğunluğuna bağlı olarak düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır. İyi hava koşullarında mümkünse tüm pencereler açık kalmalıdır. Dış ortam hava sıcaklığı 20 °C altına düşmediği sürece cam, kapı yarı açık havalandırması sürekli olarak yapılmalıdır. Dış ortam sıcaklığı 20 °C altına düştüğü durumlarda ise cam, kapı yarı açık havalandırma süresi 15 dakika olacak şekilde ayarlanmalıdır. Soğuk hava koşullarında mesai arasında (öğle arası vb.) tüm pencereler ve kapılar mümkün olduğunca uygun aralıkta açık tutulmalıdır. Mesai saatlerinde açık kalacak pencereler fiziki koşullar da göz önünde bulundurularak sorumlu/ilgili personel tarafından takip edilmelidir. Korona Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde belirtildiği üzere; merkezi havalandırma sistemleri bulunan binaların havalandırması yüzde 100 doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Oda havasını önemli ölçüde hareketlendirip hava akışına neden olan tavan veya taşınabilir vantilatörler kullanılmamalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan (Korona Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler)e uygun hareket edilmelidir.'

SORUMLULUKLAR 

                Talimatın uygulanmasında ise, 'Talimat ile verilen görev ve yetkilerin tam, doğru ve zamanında kullanılmasından ve Talimat esaslarına göre hareket edildiğinin denetiminden Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Birim Amirleri, Bölge Müdürleri ile Sivil Toplum Örgütlerinin üst yöneticileri ayrıca ticari faaliyette bulunan Özel İşyeri ve İşletmelerin yetkilileri sorumludur. Kamuya ve özel sektöre ait binalarda periyodik olarak havalandırmanın takibi sorumlular tarafından belirlenen ilgili personel aracılığıyla gerçekleştirilir. Personelin hizmet verdiği alanlar ile vatandaşın bekleme alanlarında açılacak pencere sayısı ve açık kalma süreleri bulaş riskini en aza indirecek şekilde yetkililerce artırılmalıdır. Kamu ve özel işyerlerinde havalandırma talimatına uyularak takibi yapılmalı, Kamu Kurum ve Kuruluşları için EK-1'de ve Özel İşyeri ve İşletmeler için EK-2'de örnek olarak sunulan '˜Havalandırma Takip Çizelgeleri' oluşturularak, bunun denetimi sorumlu personel tarafından sağlanmalıdır.  Konuya ilişkin iş ve işlemlerin genel yürütümü ve çizelgeler Valiliğimiz tarafından gerçekleştirilen denetimlerde özellikle takip edilecektir' denildi.

YÜRÜTME

Edirne İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun 60 sayılı kararına istinaden hazırlanan 'Talimat' hükümlerini Edirne Valisi Ekrem Canalp'in yürüteceği belirtildi. 

Bakmadan Geçme