Uzunköprü'ye patlatmalı ocak

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kırköy'de tam mekanize kapalı kömür ocağına patlatma işlemi ilavesi, açık kömür işletmeciliği ve yıkama faaliyeti kapasite artışı projesinin ÇED süreci başladı. 2 yılda 55 patlatmanın planlandığı projede 347 bin 200 kg patlayıcı kullanılacak. Projenin tanıtım dosyasında Kırköy'e bin 500 metre, bölgedeki Alıç göletine ise 3 kilometre yakınlıkta olması dikkat çekiyor.

Uzunköprü'ye patlatmalı ocak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Müdürlüğü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kırköy köyünde Tam Mekanize Kapalı Kömür İşletmeciliği, Patlatma İşlemi İlavesi, Açık Kömür İşletmeciliği ve Yıkama Faaliyeti Kapasite Artışı Projesi'nin ÇED sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Projenin tanıtım dosyasının Edirne Valiliği'ne sunulması sonrası ÇED sürecinin başlatıldığı açıklanan duyuruda, 'Edirne İli Uzunköprü, ilçesi Kırköy köyü İR: 1058 Nolu Maden Ruhsat Sahası mevkiindeki Özşen Maden İşletmeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Tam Mekanize Kapalı Kömür İşletmeciliği, Patlatma İşlemi İlavesi, Açık Kömür İşletmeciliği Ve Yıkama Faaliyeti Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliğimize sunulan P.T.D. dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur' ifadeleri kullanıldı.

PATLATMA UYGULANACAK

Projede 140,8 hektarlık alanda açık kömür işletmeciliği, 426 hektarlık alanda da yer altı kömür ocağı işletmeciliğinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Projenin açık işletme kömür ocağı alanı içerisindeki 149.821, 06 m2'lik alanda yer alan örtü tabakasının iş makineleri ile kazılamayacak sertlikte olması nedeniyle patlatma işlemi uygulanarak gevşetileceği açıklanırken; gevşetilme çalışmalarında toprağın iş makineleri ile kazılacağı ifade edildi.

MERA VE TARIM ALANINDA

Proje kapsamında ayrıca mevcut durumda 240 bin ton/yıl kapasiteli kömür yıkama tesisine ilave olarak 156 bin ton/yıl kapasiteli kömür yıkama tesisinin kurularak kömür yıkama işlemi kapasitesinin 396 bin ton/yıl'a çıkarılması planlandığı açıklandı. Proje alanının tarım ve mera vasfındaki arazilerden oluştuğu belirtilen raporda; 'Mera vasfındaki arazi için ruhsat sahibinin madencilik faaliyetine devam edebilmesi amacıyla, 4342 Sayılı Mera Kanununun 14. maddesi gereğince tahsis amacının değiştirilerek Hazine adına tescil edilmesine ilişkin Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yazısı ekler kısmında verilmektedir. Proje alanı içerisinde 150 bin 320,3 m2 mera vasfında arazi yer almakta olup, proje alanının geri kalan kısmı tarım alanı vasfındadır' sözlerine yer verilmesi dikkat çekti.

HER DELİĞE 30 KG ANFO

Üretim aşamasında kuru patlatma deliklerinin kullanılmasının planlandığı projede, patlayıcı olarak gecikmeli kapsül, dinamit ve ANFO kullanılacağı belirtildi. Patlatma çalışmalarında ise her bir atım öncesinde 89 mm çapında 160 delik delineceği ifade edilirken; '10 sıra halinde şeş-beş düzeninde delinecek delikler içerisine yerleştirilecek olan 30 kg ANFO/delik ve gecikmeli kapsüller kullanılarak teker teker patlatılacaktır' denildi.

2 YILDA 55 PATLATMA OLACAK

Bir patlatmada 200 delik kullanılacağın açıklanan proje tanıtım dosyasında, deliklerin şeş-beş düzeninde bir sırada 20 delik kullanılmak suretiyle 10 sıra halinde olacağı belirtilirken; 'Delik derinliği 10 m, delikler arası mesafe 4 m, dilimler arası mesafe de 4 m olacaktır. Bu doğrultuda bir patlatma işlemi için etki alanı 2 bin 736 m2'dir. Patlatma işleminin yapılacağı toplam alan 14,98 hektar olup, toplam patlatma sayısı 55 olacaktır. Patlatma işleminin 2 yılda tamamlanması planlanmakta olup yılda yapılacak patlatma sayısı 28 olacaktır. Tesisin yılda 300 gün çalıştığı göz önünde bulundurulduğunda 11 günde bir patlatma yapılacaktır' ifadelerine yer verildi.

347 BİN 200 KG PATLAYICI KULLANILACAK

Projede kullanılacak patlayıcı miktarının da açıklandığı tanıtım dosyasında, delik kolonuna konulacak patlayıcı miktarının 30 kilogram olduğu belirtilirken; bir patlatmada 200 delik kullanılacağı ve toplam patlayıcı miktarının 6 bin kg olacağı vurgulandı. Delik başına 1 kg yemleyici kullanılacağının belirtildiği projede, 200 delikle birlikte patlayıcı miktarının toplam 6 bin 200 kg olacağı açıklandı. Yılda 28 patlamanın gerçekleştirileceği projede yıllık kullanılacak patlayıcı miktarının da 173 bin 600 kg olacağı ifade edildi. 2 yıl sürecek patlatma işleminin sonucunda toplam 347 bin 200 kg patlayıcı kullanılacak.

KÖYE BİN 500 METRE, GÖLE 3 KM YAKINLIKTA

Proje alanına en yakın yerleşim yerinin bin 500 metre mesafedeki Kırköy köyü olduğu açılanan dosyada, projenin 3 kilometrelik etki alanında ise Alıç göletinin bulunduğu belirtildi. Proje dosyasında bölgenin faunası ile ilgili de bilgilere yer verilirken; bölgede 3 amfibi, 5 sürüngen, 13 kuş, 8 memeli türünün tespit edildiği ve 2 amfibi, 3 sürüngen, 5 kuş ile 2 memeli türünün Bern Sözleşmesi Ek-II ve Ek-III listelerinde yer aldığı açıklandı.