• Haberler
  • Edirne
  • Uzun Yol Sürücülerinin Çalışma Koşulları Yeniden Gündemde

Uzun Yol Sürücülerinin Çalışma Koşulları Yeniden Gündemde

Ankara'nın Polatlı ilçesinde meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybetmesine, 26 kişinin ise yaralanmasına yol açan trafik kazasının ardından, uzun yol sürücülerinin çalışma koşulları bir kez daha tartışmaya açıldı. Ağrı-İzmir seferini yapan otobüsün alt geçide çarpmasıyla meydana gelen kaza, sürücülerin çalışma şartlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gündeme getirdi.

Uzun Yol Sürücülerinin Çalışma Koşulları Yeniden Gündemde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği (ESKED) Başkanı Güray Öztürk, bu tür kazaların önlenmesi için uzun yol sürücülerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Öztürk, sürücülerin zorlu ve yorucu çalışma saatlerinin, trafik kazalarının başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

4,5 Saatte 45 Dakika Mola Verilmeli

Uzun yol sürücülerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk; “Sürücüler her 4,5 saatte 45 dakika dinlenmeli. Uzun yolda mutlaka dinlenme-mola ve uykusuz yola çıkmama kurallarına uyulmalı. Eğer bunlar olmazsa sürücülerde yol hipnozu meydana geliyor.” Dedi.

Yol hipnozunun sebeplerinin anlatan Öztürk; “Uykusuz kalan sürücülerde yol hipnozu olabilir. Gözleri açık dahi olsa kişinin algısı kapanmış ve konsantrasyonu tamamen kaybolmuş oluyor.” Diye konuştu.

Uyku Kalitesi Arttırılmalı

Yola çıkmadan bir gün önceki uykunun kalitesinin dahi sürücüleri etkileyebileceğini dile getiren Öztürk, uzun yol sürücülerinin denetlenmesini sağlayan takograf cihazlarının daha kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ