• Haberler
  • Edirne
  • Uzmanından sıcak havada sağlıklı beslenme önerileri

Uzmanından sıcak havada sağlıklı beslenme önerileri

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de sağlıklı beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, sıcakta terlemeyi arttıran etkenler ve doğru beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzmanından sıcak havada sağlıklı beslenme önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aşırı sıcaklar 7’den 70’e herkesi olumsuz etkiliyor. Sıcak havaların beraberinde getirdiği sağlık sorunlarına karşı belirli önlemler alınması gerekiyor. Beslenme konusu da bu önlemlerin başında geliyor...

Sıcak havalarda vücudun nem dengesi değişir ve daha fazla suya ihtiyaç duyulur. Vatandaşlar kavurucu sıcağa karşı çeşitli önlemler alıyor. Dışarıya çıkarken güneşten korunmak için çeşitli materyaller kullanıyor ve  gölgelik alanlara sığınıyor. Ancak, bunların yanı sıra sağlıklı beslenme de sıcak havada oldukça dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması kadar, bol su tüketimi de oldukça önem taşıyor. Uzmanlar da bu konuda uyarılarda bulunuyor.

Yaz aylarının gelişi ile birlikte artan hava sıcaklığı birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt, sıcak havada doğru ve sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Metabolizmanın terleme yoluyla vücut sıcaklığını dengede tutmaya çalışsa dahi çok sıcak yaz günlerinde bu dengenin korunmasının daha çok efor gerektirdiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, bu aşamada beslenme konusuna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Terleme sıvı kaybına yol açıyor"

Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların aşırı sıcak havalarda terlemeyi arttırdığına vurgu yapan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Obezite, rastgele bir rahatsızlık sonucu meydana gelen yüksek ateş, yoğun sıvı kaybetme, kalp rahatsızlığı, psikiyatrik sorunlar, alkol kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi odaklı bazı reçeteli ilaçların (tansiyon düşüren haplar gibi) alınması aşırı sıcak havalarda terlemeyi arttıran diğer etkenlerdir. Terleme ile yükselen sıvı ve mineral eksikliğini yoğun miktarda sıvı ve mineral takviyesi ile önlenebilir" dedi.

Susuzluk hissedilmese bile gün içerisinde  en az 12-14 su bardağı sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, özellikle aşırı sıcaklarda su içmenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sıvı tüketiminde su harici kafein, çay, şeker içeren ve gazlı sıvılar gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, bunun yerine süt ürünleri, şekersiz meyve suları ve bitki çaylarının ek olarak tüketilebileceğini aktardı.

Uzman Diyetisyen Başkurt, elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketiminin de unutulmaması gerektiğini hatırlattı.

Yaz mevsiminde  vücudun direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınımını sağlamak için sebze ve meyve tüketmenin önemini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek taze yaz meyvelerine-sebzelerine ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Ana öğünlerde, sebze ile yapılan sandviç, zeytinyağlılar, soğuk çorbalar tüketilebilinir. Kurutulmuş meyveleri tüketmek yerine, su oranları yüksek taze yaz meyveleri tüketilmelidir" dedi.

Ağır olmayan, besleyen ve yağ bulunmayan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Aşırı baharatlı, kızartılmış ve yoğun tuz içeren besinlerden, yoğun miktarda kırmızı et ve sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır. Fırın/ızgara/buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Tüketilen porsiyonlar azaltılıp, yeşillik tüketimi arttırılmalıdır. Kremalı ve mayonezli yiyeceklerden, hamur işlerinden ve aşırı şerbetli tatlılardan da uzak durulmalıdır" dedi.

Kavurucu sıcakta uzak durulması gereken besinler hakkında da önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, idrar söktürücü özelliği sebebiyle alkol tüketiminin vücudun susuz kalmasına sebebiyet vereceğini ve bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Et ürünleri hakkında da önerilerde  bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, sindirilmesi zor olan protein tüketiminde porsiyonların  kontrollü şekilde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Vatandaşların yaz aylarında daha çok soğuk gıdalar tercih ettiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, vücudun kendi ısısından daha soğuk gıdaları sindirmeye çalışırken  genel sıcaklığının daha da arttırmasına sebep olduğunu hatırlattı.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar