Uzmanından sağlıklı bir kış için tavsiyeler

​​​​​​​Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte grip, nezle gibi hastalıklarda artış yaşanmaya başladı. Sağlıklı bir kış geçirmek için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, gün ışığına teması arttırma, dışarıda zaman geçirmek gibi faktörlerin büyük önem taşıdığını aktardı.

Uzmanından sağlıklı bir kış için tavsiyeler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte grip, nezle gibi hastalıklarda artış yaşanmaya başladı. Sağlıklı bir kış geçirmek için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, gün ışığına teması arttırma, dışarıda zaman geçirmek gibi faktörlerin büyük önem taşıdığını aktardı.

Kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte kapalı alanlarda geçirilen zaman arttı. Buna bağlı bazı mevsim hastalıklarında da artış yaşanmaya başladı. Uzmanlar, kışı sağlıklı geçirebilmenin yollarına ilişkin tavsiyelerde bulunuyor.

Kış mevsiminde sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, bu dönemin vücudun değişen hava koşullarına uyum sağlamakta zorlandığı bir süreç olduğuna değindi.

kış mevsiminde düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları benimsemek, gün ışığına teması artırmak, dışarıda zaman geçirmek ve sosyal etkileşimleri sürdürmek gibi aktivitelerin kışın ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceği belirten Prof. Dr. Yorulmaz, bu dönemde bağışıklığı güçlü tutacak besinler tüketmenin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Özellikle mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yorulmaz, "Nar, portakal, mandalina gibi C vitamini yönünden zengin meyveler ve brokoli, lahana, havuç gibi sebzeler bağışıklığı destekler. Ayrıca probiyotik açısından kefir ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmeli, sıvı alımı ihmal edilmemelidir” dedi.

Kış aylarında kilo alma riskine karşı, yüksek kalorili ve ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, Bunun yerine bitki çayları ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesini önerdi. Kışa uygun giyinmenin sağlık açısından önemine değinen Prof. Dr. Yorulmaz, çok katmanlı ve doğal yünlü giysilerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca baş, el ve ayakların korunmasının soğuk algınlığı riskini azalttığını belirtti.

Kış mevsiminde fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimlerin azaldığını ve bunun da ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Yorulmaz, egzersiz yapmanın ve dostlarla vakit geçirmenin bu etkileri azaltabileceğini söyledi.

Grip, nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarının kış aylarında daha sık görüldüğünü hatırlatan Yorulmaz, özellikle risk gruplarının grip ve zatürre aşılarını ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı. Kalabalık ortamlarda maske kullanımının da koruyucu olduğunu aktaran Prof. Dr. Yorulmaz, bu konuya da dikkat edilmesinde fayda olduğunu ifade etti.

Evlerin düzenli olarak havalandırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, soba kullanımı sırasında karbonmonoksit zehirlenmesine karşı da dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Soğuk hava ve kirliliğin cilt sağlığını olumsuz etkileyebileceğine değinen Yorulmaz, nemlendirici kullanımının cilt sağlığını korumada etkili olduğunu söyledi. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireylerin kışın sağlık açısından daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Yorulmaz, bu grupların enfeksiyon riskine karşı daha hassas olduğunu ifade etti.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar