Uzmanından Maymun Çiçeği açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği salgını nedeniyle acil durum ilan etmesinin ardından vatandaşlar hastalığın belirtileri ve nedenlerine ilişkin araştırmalar yapmaya başladı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, lenf bezlerinin şişmesi, yorgunluk ve halsizlik, yüzde su kabarcıkları gibi belirtileri olanların dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanından Maymun Çiçeği açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Maymun çiçeği vakalarının Afrika’da artmasıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı, Afrika’yı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “küresel acil durum” ilan edilen maymun çiçeği virüsü hakkında açıklama yaptı. Türkiye’de henüz maymun çiçeği vakasına rastlanılmadığı vurgulanan açıklamada, kısıtlama ve ek tedbir ihtiyacı olmadığı belirtildi. Peki maymun çiçeği nedir, nasıl yayılıyor? Maymun çiçeği hastalığının belirtileri nelerdir? Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, konuya ilişkin açıklamada bulunarak merak edilenleri yanıtladı.

Bu hastalığın kemirgenlerin hastalığı olmakla birlikte daha sonra insanlara da bulaştığının tespit edildiğini söyleyen Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, ilk defa 1970 yılında maymun hastalığının bir insan da tespit edilmesiyle birlikte hayvan hastalığı olmaktan çıkıp insanlarda da görülebileceği önemli bir hastalık olarak adlandırıldığını ifade etti.

"Dikkat edilmeli ve önlem alınmalı"

Afrika’da daha yaygın bir şekilde görülebilen hastalık iken daha sonra bu hastalığın diğer ülkelerde görülmesiyle birlikte, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalık için tüm Dünya’ya uyarıda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, Bu hastalığa karşı dikkatli olunması, önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Maymun Çiçeği virüsünün dünyada çok önemli salgın ve ölümlere yol açan bir hastalık olan çiçek hastalığına benzediğini aktaran Prof. Dr. Yorulmaz, "Bu özelliğiyle bizim için önemli, çiçek hastalığı öldürücü bir hastalıktı çok bulaşıcı hastalık idi bu onun daha iyi huylu bir aile üyesi. Daha hafif hastalık yapıyor. Öldürücülüğü çok daha düşük düzeyde İnsanlar ve hayvanların daha yakın temasta bulunduğu bölgelerde görülen bir hastalık, aynı Covid 19 da olduğu gibi bunun da covid-19 olduğu gibi mutasyonları gelişti. Afrika’da çok nadir görülen bir hastalıktı. Fakat giderek hastalığın insandan insana bulaşmasıyla birlikte yaygınlaştığını gördük. Dünya Sağlık Örgütü, çeşitli bulaşma yollarından bir tanesi de cinsel yolla bulaşabileceği bildirdi. Hastalık Afrika’da sık görülen ve Afrika’da sık olarak görülmeye devam ediyor’’ Diye konuştu

Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığında, lenf bezlerinin şiştiğini, yorgunluk ve halsizlik olduğunu yüzde su kabarcıklarının meydana geldiğini aktaran Prof. Dr. Yorulmaz, "Çiçek hastalığında olduğu gibi kas ağrıları oluyor. Lenf bezleri şişiriyor ve yorgunluk halsizlik oluyor. Hastanın yüzünde başlayan su dolu kabarcıklar oluşuyor. Ağır bir hastalık değil iki ile dört hafta içerisinde kendiliğinden iyileşebiliyor. Fakat öldürücü de söz konusu, %1 ile %6 arasında genellikle bu hastalıktan ölen kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda etkili oluyor. Görece iyi huylu bir hastalık kendiliğinden geçiyor’’ Dedi

‘’Virüsten Korunmak için Neler Yapmalıyız’’

Maymun çiçeği virüsünden korunmak için temastan kaçınmak, hayvanlarla temas etmemek ve maske kullanımın büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, ‘"Tedaviler ile zaten kendiliğinden geçebilen hastalık olduğu için maksimum 4 hafta içerisinden kendiliğinde geçmiş olacak. Tedavimiz bu şekilde sürüyor. Elbette bir bulaşıcı hastalık dolayısıyla korunma her şeyden daha önemli. Mademki hayvandan bulaşıyor. O halde hayvanlarla temas ederken bir parça dikkat etmek doğru bir davranış olur. Özellikle sağlıklı görünmeyen hayvanlarla temas etmemek en doğru davranış. Zorunlu ise hayvanlarla temas etmek o zaman da koruyucu kullanmak son derece önemli. Hasta ise insanlarla temas etmekten de ya da hasta olacağını düşünen insanlarla temas etmekten de kaçınmak en doğrusu olur. Et veya hayvansal gıda içeren tüm yiyecekler iyi pişirilmeli ve çiğ tüketilmemelidir. Eller sık sık ve doğru bir şekilde su ve sabunla yıkanmalıdır. Virüsle enfekte kişilere bakım verirken kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır. Böylesine bir ortamda bulunmak durumunda maske kullanmak en önemli koruyucu önlemlerden bir başkası. Kemiriciler çok önemli ne yazık ki bizim ülkemizin de kemiricilerden özellikle fare evlerimizde bulunabilen bir kemirici canlı. Bunlardan kurtulmamızı büyük yarar var. Maymun çiçeği hastalığındankorunmak anlamında, evlerimize girebilecek yerlerin dikkatlice ortadan kaldırılmak. Eğer girmişlerse bunların ortadan kaldırmak, öldürmek, yakalamak ama bunların girdiği her yeri de aynı zamanda dezenfekte etmek ve iyice temizlemek çok önemli olacaktır’’ ifadelerine yer verdi.

Tedavisi Var Mı?

Maymun Çiçeği Virüsünün tedavisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yorulmaz, semptomları bu virüse özel bir tedavi olmadığını aktardı.

Döküntüyü azaltmak, ağrıları hafifletmek ve komplikasyonları önlemenin hedeflenebileceğini ifade eden Yorulmaz, ‘’ Maymun çiçeği virüsü tedavisi temel düzeyde belirtileri yok etmek amacına sahiptir. Hastalık için spesifik bir tedavi bulunmamakla birlikte, hastalığın semptomlarını hafifletmeye ve komplikasyonları önlemeye yönelik tedaviler uygulanabilir. Dinlenme gibi vücudun kendini iyileştirmesine yardımcı olmak için yeterli uyku almak önemlidir’ ’dedi.

KUMRU ÖNGÜN