Uyuz vakalarında artış

Edirne'de uzun yıllardır pek sık rastlanmayan uyuz vakaları geçen yıl Temmuz ayından bu yana ciddi oranda arttı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, ilaç satışlarının Temmuz ayından itibaren yüzde 70 oranında artış gösterdiğini söyledi.

Uyuz vakalarında artış
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sadece insanlarda ve hayvanlarda görülen uyuz hastalığı Edirne'de son dönemlerde ciddi oranda arttı. Sıklıkla köpeklerde görülen ve deride yaşanan uyuz hastalığı Edirneli vatandaşlar arasında da sıklıkla görülmeye başladı. Geçen yıl Temmuz ayından bu yana uyuz ilacı satışında çok ciddi oranda artış olduğunu belirten eczacı Şükrü Ciravoğlu, kendi hazırladığı ilaçların satışının yüzde 70 oranında arttığını ifade etti. Uyuz hastalığının Türkiye'nin birçok bölgesinde de sık görüldüğünü ifade eden Ciravoğlu, kendi imal ettiği ilaçların dışında hazır ilaç satışlarının da arttığını ifade etti. Hastalığın Edirne'de uzun yıllardır çok nadir görüldüğünü kaydeden Ciravoğlu, artışın kendilerini de şaşırttığını söyledi. Tedavi noktasında hastaların ilaçlardan ziyade doktor önerilerini harfiyen yerine getirmesi gerektiğini anlatan Ciravoğlu, 'Uzun yıllardır görmediğimiz bu hastalık, Temmuz ayından bu yana çok ciddi oranda arttı. Uyuz ilacı satışları yüzde 70 arttı. Temmuz ayına kadar çok nadir vakalar görüyorduk. Kendi hazırladığımız ilaçlardan en az günde iki veya üç defa hazırlıyoruz. Bunun yanında hazır ilaç satışları da çok oluyor' dedi.

'Tedaviyi eksiksiz uygulayın'

İlaç tedavisinin tam anlamıyla bitmeden hastanın tedaviyi 'Kurtuldum' diyerek yarım bırakmaması gerektiğini anlatan Ciravoğlu, 'Tekrar nüksetme olasılığı çok yüksek. İlaçlardan ziyade tedavinin yüzde yüz uygulanması baş etken. Canlı vücudunda yaşayan bu hastalığın bulaşması da kolay' diye konuştu.

'Hayvandan insana temasla geçer'

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal İlgü de, uyuz hastalığı hakkında bilgiler verdi. İlgü, 'Uyuz, dış parazitel bir hastalıktır. Hayvanlarda ve insanlarda görülür. Mikrobik değildir. Deride yaşar. Deride kabarma, kaşınma ve kepeklenmeye sebep olur. Uyuz her zaman görülen bir hastalıktır. Sürekli karşılaşırız. 'Çok yaygın var diyemem' ama dün gördüm.  Özellikle köpeklerde çok sık görülür. Sokak köpekleri bir birlerine bulaştırıyor. Belediyeler tedavi etmelidir. Tabi ki burada barınak kapasitesi önemli. Uyuz, hayvandan insana temasla geçer. Deri temasıyla geçer. Dokunur dokunmaz bulaşma söz konusu değildir. Dokundunuz, hemen elinizi yıkayın bir şey olmaz ama sizde temizliğinize dikkat etmelisiniz. Parazitler temas yoluyla bulaşır. Parazitlerin düşmanı temizliktir.

Uyuz insana bulaşabilir. Tedavisi vardır. Bizden hayvanların uyuz tedavisi için ilaç isteyenler var' ifadelerini kullandı.