Uyuşturucuyu vereni yakalattı

2017 yılının Mayıs ayında, Türkiye'ye İpsala Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bir yolcu otobüsünün bagaj bölümündeki 4 valizde toplamda yaklaşık 51,5 kg gelen Hint keneviri ele geçirildi. Valizlerin kendisine Türkiye'ye götürmesi için bilet aldığı yazıhane sahibi tarafından emanet verildiğini ileri süren yolcu hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanırken, emanet verdiği iddia edilen yazıhane sahibi hakkında İnterpol üzerinden araştırma başlatıldı. Gerçek kimliği tespit edilen yazıhane sahibi Nisan ayında İstanbul'da tutuklandı. Hakkında düzenlenen iddianame kabul edilen yazıhane sahibinin'Uyuşturucu madde ithal etme' suçundan 30 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması isteniyor.

Uyuşturucuyu vereni yakalattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Türkiye'ye giriş yapmak üzere İpsala Gümrük Sahası'na gelen yolcu otobüsünün bagaj kısmı gümrük memurlarınca rutin olarak arandı. Bagaj kısmında bulunan dört adet bavuldan 84 pakette daralı ağırlığı 51 kilo 572 gram gelen Hint keneviri ele geçirildi. Bagajların ait olduğu tespit edilen Arnavut asıllı Makedonya vatandaşı yolcu B. N. (27) hakkında ise soruşturma başlatıldı. B. N.'nin uyuşturucu maddelerin bulunduğu valizlerin kendisine ait olduğunu, emanet olarak taşınması için Makedonya'da İ. isimli bir kişinin verdiği şeklindeki ifadesi üzerine, B. N. çıkarıldığı adli makamlarca 'Uyuşturucu madde ithal etme' suçundan tutuklanırken, İ. isimli kişinin gerçek kimliğini bulmak üzere çalışma başlatıldı.  Makedonya İnterpol birimi ile irtibata geçen, Türk adli makamları adı geçen kişinin, Makedonya'da Avrupa ülkelerine seyahat düzenleyen otobüs firmalarının biletlerini satan bir yazıhanenin sahibi İ. S. (26) olduğunu tespit etti.  Bunun üzerine hakkında yakalama emri düzenlenen İ. S., geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul Atatürk Havalimanında polisçe yakalandı. İ. S., çıkarıldığı hakimlikçe 'Uyuşturucu madde ithal etme' suçundan tutuklandı.
İ. S., hakkında yine aynı suçtan iddianame düzenlendi. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığınca valizleri Türkiye'ye getiren B. N.'nin yargılandığı dosyası ile birleştirilmesi talebiyle düzenlenen iddianame, Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
'Bileti bile kendim aldım'

İddianamede, B. N.'nin İpsala Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan ve olayı anlatan geniş ifadesine yer verildi. Türkiye'ye İstanbul Kapalıçarşı'dan altın almak için geldiğini ifade eden B. N.'nin, 'Valizler bana emanet olarak verilmiştir. Bu valizleri yazıhane sahibinin oğlu olan ve ismini İ. olarak bildiğim kişi vermiştir. Valizlerin içinde ne olduğunu bilmiyordum. Ben yazıhanede beklerken, İ. beni aracı ile bırakabileceğini araçta bulunan valizleri de İstanbul'da bırakmam gerektiğini bana söyledi. İ., valizleri bana teslim ettikten sonra benden önce İstanbul'a yetişeceğini ve valizleri alacağını söyledi. Bu emanet valizleri taşımam konusunda İ. bana herhangi bir para vermedi.  Hatta kendi otobüs biletimin parasını bile ben kendim ödedim' şeklindeki ifadesine yer verildi.
Makedon İnterpolü ile irtibata geçildi

İddianamede, İpsala Cumhuriyet Başsavcılığınca, B. N.'nin verdiği bilgiler üzerine İ. isimli kişinin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespitine çalışılması için yazılan müzekkere üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğünce Makedonya İnterpol Birimi ile irtibata geçildiği, Makedonya İnterpol Biriminden İ., isimli şahsın   Makedonya'nın K. şehrinde Avrupa ülkelerine seyahat düzenleyen otobüs firmalarının biletlerini satan bir yazıhanenin sahibi İ. S. (26) olduğunun tespit edildiği ve İ. S.'nin Türkiye ile Avusturya arasında sık seyahatler gerçekleştirdiği, ayrıca uyuşturucu ticareti ve göçmen kaçakçılığı yapan kişilerle irtibatının bulunduğunun belirtildiği bilgisi  yer aldı.
'Tanımıyorum'

Hakkında soruşturma başlatılan ve yakalama kararı çıkarılan İ. S.'nin Nisan ayında İstanbul Atatürk Havalimanında polislerce yakalandığının belirtildiği iddianamede, İ. S.'nin İpsala Cumhuriyet Başsavcılığınca SEGBİS aracılığıyla alınan ifadesine de yer verildi. B. N. isimli kişiyi ismen tanımadığını ancak sima olarak görse belki tanıyabileceğini ifade eden İ. S., 'Kendisine uyuşturucu madde ele geçirilen bavulları ben vermedim. Bu olaydan haberim yoktur. Ele geçirilen uyuşturucu madde bana ait değildir. B. N. isimli kişiyle hiç konuşmadım. Kendisini tanımıyorum. Suçsuzum' şeklinde ifade verdi.
'Yargılama birleştirilsin'

İddianamede son olarak, B. N. hakkında 'Uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçundan açılan kamu davasının yapılmakta olduğu ve İ. S.'nin yargılanmakta olan B. N. ile birlikte hareket ederek, suç tarihinde yurtdışından Türkiye'ye uyuşturucu ithal etmek suretiyle üzerine atılı suçu işlediğine dair hakkında kamu davası açmaya yönelik yeterli şüphe oluştuğu anlaşıldığından;  İ. S.'nin diğer şüpheli B. N.'nin yargılandığı dosya ile birleştirilerek yargılamasının yapılması talep edildi.
Hapis ve para cezası

İ. S.'nin eylemine uyan TCK'nın 188/1 maddesi gereğince 20 yıldan 30 yıla kadar hapis ve 2 bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması talep edildi.