• Haberler
  • Edirne
  • Üreticinin Zorlu Mesaisi Sembolik Hasatla Başladı

Üreticinin Zorlu Mesaisi Sembolik Hasatla Başladı

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yaklaşık yarısının karşılandığı Edirne'de tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.

Üreticinin Zorlu Mesaisi Sembolik Hasatla Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Tarımsal Enstitüsü'nün bahçesinde gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliğindesembolik çeltik hasadı yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlik, konuşmalarla devam etti.

Tarla günü Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, toplam 83 çeltik çeşidinin ıslah çalışmasının yapıldığı müdürlük bahçesinde etkinliği gerçekleştirildi. Yeni geliştirilen 'Kırbıyık', 'Nehir' ve 'Lazer' çeşitlerinin de tanıtıldığı etkinlikte, gelişimini tamamlayan ürünlerin hasadı yapıldı.

Etkinliğe Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Engin Makak, kurum ve kuruluş temsilcileri, Bulgaristan Çeltik Üreticileri Birliği üyeleri ile üreticiler katıldı.

"ÇELTİK DENİNCE AKLA EDİRNE GELİYOR"

Özellikle çeltik denilince akla Edirne'nin geldiğini söyleyen Vali Yunus Sezer, Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 40'ının üzerindeki üretim Edirne'nin topraklarında yapıldığına değindi.

Edirne'nin çeltik üretiminde lokomotif bir şehir olduğunu ve bilinçli tarım yapıldığını belirten Vali Sezer, "Bizi mutlu eden yeniliğe açık çiftçilerimiz ve her gün bu yeniliklerden nasıl faydalanabiliriz ve verimimizi nasıl artırabiliriz anlayışı içerisindeler. Buradaki hem çiftçilerimizin birbirleriyle olan dayanışması, kurumlarla olan dayanışması, hem de az önce belirttiğim gibi yeniliğe açık olmaları tarım geleceğimiz açısından ümit verici. Bu manada da yeni tarım politikaları açısından da baktığımız zaman artık planlı tarımsal üretim dönemine geçiliyor. Bu planlı tarımsal üretimde de Edirne'miz her manada bir lokomotif ve öncü olacaktır" dedi.

"TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE BİR SULAMA YAPILIYOR"

Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir sulama yapıldığını belirten Vali Sezer, toplam arazinin yüzde 50'sine yakınının sulanabildiğini aktardı. 

Özel idare imkanlarıyla küçük sulama sistemlerini hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Sezer, Bu sene 20'ye yakın sulama sisteminin ihalesini yaptık ve tamamladıklarını söyledi.

Çömlek Köyü Barajı'nın Trakya bölgesinin GAP'ı diyebilecekleri bir proje olduğunun altını çizen Vali Sezer, öncelikli yatırımlar programına alındığını belirtti.

Bu yıl Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının destekleriyle, sulama projelerindeki birçok aksaklığın giderildiğine değinen Vali Sezer, Önümüzdeki yıl da bunu gidermeye devam edeceklerini ifade etti.

Edirne, Meriç sulama sistemlerinin bu sene itibariyle bitirildiğini vurgulayan Vali Sezer, önümüzdeki yıl tarımsal araştırmanın arazileri de dahil olmak üzere 7 bin 800 hektar alanın kapalı sulama sisteminden faydalanacağını söyledi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitünün kurulduğu günden bu yana muhtelif ürün gruplarında başta çeltik, ayçiçeği, buğday olmak üzere bugüne kadar toplam 204 çeşidin geliştirilip, tescil ettirildiğini belirtti.

Önemli ürün gruplarından bir tanesinin çeltik olduğunu söyleyen Tülek, Enstitüsü tarafından yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı 3 yeni çeltik çeşidi geliştirildiğini aktardı.

Tülek, Enstitüdeki deneme bahçesinde yapılan çalışmalarda "Kırbıyık", "Nehir" ve "Lazer" çeşitlerin özellikle yüksek verimiyle ön plana çıktığını belirtti.

Edirne denince akla tarih, turizm ve her şeyin ötesinde tarımın geldiğini söyleyen AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Türkiye'de üretilen çeltiğin yarısının Edirne'de üretildiğini hatırlattı.

Verimi arttırmanın yolunun da sudan geçtiğine değinen Aksal, "Edirne'mizin verimli topraklarını suyla buluşturmak için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. İşte Hamzadere Barajı bitmek üzere. Çömlek Köy Barajı, Trakya'nın GAP'ı, inşallah tamamlandığında bütün bölgenin su ihtiyacının karşılayacak. Güneyde Çömlek Köy Barajı, su yoktu. Çömlek köy barajımızın temelini attık. Meriç-Edirne sulaması ile 78 bin dekar arazimizi suyla buluşturuyor. Bunun yanında göletlerimiz var. Sulanabilir arazimizin Edirne'de yüzde 43'ünü suluyoruz. İnşallah hedefimiz tamamını sulamak" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, kuraklık rejiminin yaşandığı bir dönemde yerli tohum ve yerli faaliyetleri arttıracak her türlü çalışmayı desteklemek ve yanında olmanın siyaset üstü bir görev olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından sembolik hasat yapıldı ve deneme bahçesinde yetiştirilen çeşitler incelendi. Haber Merkezi

HABER MERKEZİ