• Haberler
  • Edirne
  • Unutulmaya yüz tutmuş sanatı, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorlar

Unutulmaya yüz tutmuş sanatı, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorlar

Edirne Mor Ev Kadın Atölyesi'nde halk eğitime bağlı usta öğretici olarak görev yapan Hümeyra Erçin unutulmaya yüz tutmuş kilim dokuma takı sanatını gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

Unutulmaya yüz tutmuş sanatı, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Kadın Meclisi'ne tahsis edilen Mor Ev Kadın Atölyesi bir ilke imza attı. El emeği göz nuru kilim dokuma sanatının geleneksel formunu koruyarak takıya çevrilmiş hali modern makrome sanatını yaşatarak gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Kilim dokuma sanatının geleneksel formunu koruyarak takıya çevrilmiş halini yansıtan bir sanat olan modern makrome sanatını Trakya bölgesinde ilk kez hayata geçiren Mor Ev Kadın Atölyesi yaşatarak gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

'Kilim dokuma sanatının takıya çevrilmiş halini devam ettiriyoruz'

Mor Ev Kadın Atölyesi'nde usta öğretici olarak görev yapan Hümeyra Erçin çocukluğunda mahallede il kez karşılaştığı sanatı gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Çocukken mahalledeki dokuma işi yapan komşularını merakla izlediğini belirten Hümeyra Erçin; '18 yıldır halk eğitimde öğretmenlik yapıyorum. Çocukluğumdan hatırladığım mahallemizde komşularımızın el dokuma tezgâhı vardı. Merakla onları izlerdim. Benimde ipler ve düğümlerle aram iyi olduğu için bu zamana kadar modern makrome üzerinde çalışmalar yapmış ve yaptırmıştım. Kadın meclisi başkanımız Sevim Karaman'ın sen bu işi yapmalısın diyerek yönlendirmesiyle kilim dokuma sanatının geleneksel formunu koruyarak takıya çevrilmiş halini devam ettiriyoruz' dedi.

'Yine Mor Atölye olarak bir ilki gerçekleştirdik'

Kilim dokuma sanatının Anadolu Türklerinden miras kaldığını söyleyen Hümeyra Erçin, 'Kilim dokuma geçmişi çok eskilere dayanan Anadolu Türklerinden bugünlere gelen çok eskilere dayanan bir el sanatıdır. Yine Mor Atölye olarak bir ilki gerçekleştirdik. Bölgemizde daha önce yapılmamış kilim dokuma takı sanatını ortaya çıkardık. Türkiye'de bu işi yapan çok az insan var. Çünkü sabır, zaman, emek ve teknik istiyor bu sanat. Bizim hedefimiz unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşayarak ve yaşatarak gelecek nesillere aktarmaktır' şeklinde konuştu.

Umut Poyraz