• Haberler
  • Edirne
  • Unutulmaya yüz tutmuş gelenek yeniden canlandırıldı

Unutulmaya yüz tutmuş gelenek yeniden canlandırıldı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İl Müftülüğü koordinesinde 'Hacılar Ezanı Namazgâhı Hacı Uğurlama Programı' gerçekleştirildi. Edirneli hacı adayları yarım asırlık aradan sonra ilk kez Hacılar Ezanı mevkiindeki namazgahtan kutsal topraklara uğurlandı.

Unutulmaya yüz tutmuş gelenek yeniden canlandırıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İl Müftülüğü koordinesinde Hacılar Ezanı Namazgâhı Hacı Uğurlama Programı” gerçekleştirildi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yaklaşık yarım asırdır yapılmayan ve unutulmaya yüz tutmuş Hacılar Ezanı Namazgahı'ndan hacı uğurlama törenini yeniden canlandırdı.

Program Edirne Özel Yürekler Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinin mehter gösterisi ile başladı.

Kuran-ı kerim tilavetiyle devam eden programın ardından İl Müftülüğü ilahi korosu, ilahiler söyledi.

Daha sonra İl Müftü Yardımcısı Fatih Samet Okumuş, Hac ibadetini anlattı.

Ardından Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, tarihi geleneğin yıllar sonra yaşatılmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarını uğurlamak için Hacı Ezanı Namazaghında bir araya geldiklerini belirten Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, “Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarımızı uğurlamak için hacı ezanı namazgahında bir ardayız. Hacılar ezanı hacı adaylarının toplanıp ezan okunmasını takiben kutsal yolculuğa uğurlanmak için yapılan bir namazgahtır. Yarım asır öncesine kadar devam eden bu uğurlama geleneği zamanla unutulmuş ve terk edilmiştir. Kültür Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 2021 yılında restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarını tamamladığımız namazgahımızda uzun süredir unutulmuş olan bu gelen sizlerle yaşamının heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz.  Umarım yıllar boyu bu geleneği devam ettirmek bizlere nasip olur. Allah haccınızı kabul etsin. Allah sağlıkla gidip afiyetle gelmeyi kendilerine nasip etsin” Dedi.

Saraç, Tarihi bir geleneği yıllar sonra yaşayan hacı adaylarına mutluluklarını paylaştıkları için teşekkür etti.

Saraç, Hacca ve umreye gidenlerin geçmiş yıllarda namazgahtan kurban kesilerek, dualar ve ezanlarla uğurlandığını belirtti.

Saraç, yaklaşık 50 yıldır bu geleneğin terk edildiğini aktardı.

İl Müftüsü Hasan Başoğlu ise hacı adaylarını Hacılar Ezanı'ndan uğurlayarak tarihi bir geleneği canlandırdıklarını belirtti.

Desek veren herkese teşekkür eden Başoğlu, “Ecdadımız da vaktiyle mukaddes topraklara giden hacıları buradan uğurlarmış. Ben hacılarımızdan dualarında bizleri ve zulme uğrayan müslümanları unutmamalarını istirham ediyorum. Allah gidemeyen herkese gitmeyi nasip eylesin. Bugün uğurladığımız vatandaşlarımızın da haclarını yaparak sağlık afiyet içerisinde dövmelerini nasip eylesin. Bu vesileyle; organizasyonda bizlere destek veren Vakıflar Bölge Müdürlüğü'müze, Kültür Müdürlüğü'müze, görevlilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

Programda, Filistin halkı için de dua edildi.

İkram ve duanın ardından hacı adayları yakınlarıyla vedalaşarak otobüslere binerek hacca uğurlandı.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar