• Haberler
  • Edirne
  • Unutulmaya yüz tutmuş Bir Mesleğin 47 yıllık Serüveni

Unutulmaya yüz tutmuş Bir Mesleğin 47 yıllık Serüveni

Uzun yıllardır süregelen bir meslek olan saat tamirciliği, Ülkemizin farklı şehirlerinde hala yaşatılmaya çalışılan nadir mesleklerden biri olarak öne çıkıyor.

Unutulmaya yüz tutmuş Bir Mesleğin 47 yıllık Serüveni
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de bu zaanatı 47 yıldır icra eden Recep Tango, bu geleneksel mesleğin ustalarından biri olarak, 1977 yılından bu yana saat tamirciliği yapıyor ve yarım asıra dayanan bu özel zaanatı devam ettiriyor. Teknolojinin ilerlemesi cep telefonlarının ve akıllı saatlerin çıkmasıyla beraber unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen saat tamirciliği mesleğini severek yapmaya devam ediyor.

Trakya’da farklı şehirlerde 9 yaşından beri saat tamiri yapan Recep Tango, ,elektronik, cep, dijital, kol ve masa saatlerinin tamirini yapmaya devam ediyor.

Mesleği boyunca üçü kadın olmak üzere yedi çırak yetiştirdiğini ifade eden Recep Tango, yeni çırakların artık gelmediğini ve mesleğin unutulmaya başladığını üzülerek belirtti.

Tango, ‘’Mesleğe 1977de Ablamın eşinin yanında girdim. Baba mesleğinden ziyade enişte mesleği diyelim. İlkokul 3. Sınıfta başladım bugünlere kadar geldim. 47 yıldır bu işi yapıyorum. Çocukluğumda hiç merakım yoktu bu mesleğe, büyüdükçe; çalışıp para kazanmaya başladıkça hevesim arttı. O zamanlar mekanik saatlerle çalışıyordum. Şu an tamamen elektronik ve dijital saatlere dönüş oldu; onların eğitimini gördük İstanbulda.  Mekanik, elektronik, dijital. Her alanda çalışıyoruz. Çorluda 15 yıl kadar kaldım. O yıllar içerisinde 4 eleman yetiştirdim.3 tane kadın eleman yetiştirdim. Burada dükkan küçük olduğu için elemana gerek olmuyor. Şuan ağırlıklı olarak elektronik saat tamir ediyorum. Elbette mekanik saatler gibi olamaz. Aldığın mekanik saati çok uzun süre kullanabilirsin ama pilli saat aldığınız zaman ömrü 3-15 yıl oluyor. İsviçre ve Japonya da üretilen saatleri tercih etmenizi öneririm. Çin üretim saatler tercih edildiğinde çabuk bozulmasının yanı sıra tamir için parçasını bulmak da kolay olmuyor.’’ diye konuştu.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN