Ülgey, 'Yalancı Bahara aldanmayın'

Ani hava değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sıcaklıkların normalin altında ya da üstünde seyretmesi bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Vatandaşların Yalancı Bahara aldanmamalarını, mevsim normallerine göre giyinmeleri gerektiğini söyleyen Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri tek tek anlattı.

Ülgey, 'Yalancı Bahara aldanmayın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının normalin altında veya üstünde seyretmesinin insanların bağışıklık sistemini düşürdüğünü ve hastalığa davetiye çıkarttığını söyleyen İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Ülgey, “gündüzleri güneş olduğu zaman oldukça ılık geçen bir hava varken akşam saatlerinde oldukça soğuk bir hava ortaya çıkıyor. Isı farkı gündüzle gece arasında ciddi derecelere ulaşıyor bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yalancı bahar dediğimiz ılık geçen günlere aldanıp vatandaşlar kısa kollu ve daha ince kıyafetlerle gezmekte ama akşamüstü havanın serinlemesiyle vücut direncini düşürmekte.” Dedi.

Ülgey, yalancı baharın yaygın olan enfeksiyonlara özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi yaygın olan hastalıklara davetiye çıkarttığını belirtti.

Ani hava değişikliklerinin vücutta ısı düzenlemem mekanizmasını hazırlıksız yakaladığını aktaran Ülgey, vatandaşları yalancı bahara karşı dikkatli olmaları karşısında uyardı.

Halkın bu konuda bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Ülgey, “Bunun için alınacak en basit tedbir kat kat giyinmek. İçimize daha ince onun üzerinde daha uzun kollu bir kıyafet ve en üste daha kalın bir mont giymeliyiz. Sabah ve akşam havanın soğuk olduğu saatlerde montla geziyoruz. Hava ısındığında ise birer birer azaltmak suretiyle daha ince kıyafetle gezinebilir. Tekrar akşamüstünde ise hava serinleyince üstümüze giymeliyiz.” Şeklinde konuştu.

Ülgey, Soğuk havayla birlikte ince kıyafetlerle gezmek birdenbire hastalığa yakalanmaya sebep olduğunu vurguladı.

Beslenmeye ve kıyafetlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ülgey, “Sadece kıyafetimize değil aynı zamanda gıdaya önem vermeliyiz. Şu anda C vitamini açısından portakal ve mandalina gibi meyveler oldukça yaygın bu yüzden değişik vitaminler almak yerine doğal yolla C vitamini almak vücut direncini yükselteceği için hastalıkları daha hafif ya da hiç geçirmemize sağlar. Vatandaşlar bu dönemde hem beslenmeye dikkat etmeli hem de kıyafetleri inceden kalına doğru giymelidir.” Dedi.

Vatandaşların hijyen konusundan daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan Ülgey, dışarıdan gelindiği zaman eller yıkanıp temizlendikten sonra gıdaların tüketilmesinin önemli olduğuna değindi.

Ülgey, dengeli beslenme, yeterli uyku ve egzersiz gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olacağını belirtti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar