• Haberler
  • Edirne
  • Uçar, 'Edirne ve Afyonkarahisar'da üst düzey yarış pistleri yapıldı'

Uçar, 'Edirne ve Afyonkarahisar'da üst düzey yarış pistleri yapıldı'

2023 yılını değerlendiren Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Başkanı Bekir Yunus Uçar, Yeni tesis çalışmalarını konusunda da bilgi verdi. Uçar, 'Edirne ve Afyonkarahisar'da dünyanın en üst düzey kalitesinde A lisanslı yarış pistinin yapıldığını söyledi.

Uçar, 'Edirne ve Afyonkarahisar'da üst düzey yarış pistleri yapıldı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Motosiklet sporunun temelinin motokros ile başladığını anlatan Uçar, "Tüm sporcularımızı toprak zeminde motosikleti kontrol etmeye alıştırırız. Dolayısıyla toprak zeminde motosiklete hakim olan bir sporcu artık tüm şartlarda motosiklete hakim olabilir. Türkiye'de motokros yarışlarını şu ana kadar 32 ile yaydık." şeklinde konuştu.

Balkan ve Avrupa ülkelerinde her 100 kilometre karede en az 3 tane motokros parkurunun bulunduğunu kaydeden Uçar, şöyle devam etti:

"Motokros parkurlarımızı artırmaya çalışıyoruz, yüzde 50'nin üzerine çıktı çocuk yaştaki motokros yarışçılarımız. Yarışçı sayılarımız da arttı. Bu da son 20 senedir Türkiye şampiyonu, eğitmen TMF milli motokros kaptanımız Şakir Şenkalaycı'nın çabalarıyla İstanbul'da yaptığı motokros akademi faaliyetlerinden geliyor. 500'ün üzerinde sporcuyu bir sene içerisinde motokrosa kazandırmış bir isim. Önce motokrosla tanıştırıyoruz, oradan asfalt yarışlarına oradan enduro, oradan dünyanın diğer ülkelerindeki motosiklet branşlarına gidebiliyorlar."

- Edirne'de ve Afyonkarahisar'da üst düzey yarış pistleri yapıldı

Yeni tesis çalışmalarını konusunda da bilgi veren Uçar, "Afyonkarahisar Valiliğimiz himayelerinde dünyanın en üst düzey kalitesinde A lisanslı yarış pistini Afyonkarahisar'da, Edirne Valiliğimiz himayelerinde de Edirne'de dünyanın sayılı motokros parkurlarından birini bitirdik. Afyonkarahisar'da yapacağımız asfalt pistte dünyanın her yerinde ülkemizi temsil edecek binlerce sporcu yetişecek. 2024'te inşallah tüm Balkan ülkeleri Edirne'de, Afyonkarahisar'da antrenmana, kampa gelecek." şeklinde görüş belirtti.

Vatandaşların kullandığı motosikletlere de değinen Uçar, şunları kaydetti:

"2023 yılında Türkiye'de motosiklet sayısı 5 milyonu aştı. Motosiklet satışları ülkemizde ilk kez 2023'te otomobili geçti. İlk ve orta dereceli okullarda 'İmkan verilse hangi sporu yaparsınız', sorusuna motosiklet sporu cevabı üçüncü sırada geliyor. Bu popülariteyi de sportif performansa çevirmeye çalışıyoruz. Ancak trafikteki motosiklet kullanım alışkanlığı, motosiklet sürücülerinin diğer araç sürücüleri ile ilişkisini üzülerek görüyoruz. Trafik kültürü noktasında çok yol almamız gerekiyor. Anaokulundan itibaren çocuklarımıza trafik eğitiminin verilmesi gerekiyor." AA

ANADOLU AJANSI