• Haberler
  • Edirne
  • Türkiş'Kırkpınar son kez bu formatta düzenleniyor'

Türkiş'Kırkpınar son kez bu formatta düzenleniyor'

Edirne Sarayiçi Er Meydanı'nda 662'inci kez düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Son Başpehlivan Mustafa Taş İstiklal Marşı okunurken Türk Bayrağını göndere çekti. Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ise bu yıl Kırkpınar'ın son kez bu formatta düzenleneceğini vurguladı.

Türkiş'Kırkpınar son kez bu formatta düzenleniyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kırkpınar açılış göreni gerçekleştirildi. Törene Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ve kent protokolü katıldı.

Törende konuşan Vali Vekili Sıdkı Zehin, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tarihinden bahsetti.

Zehin, Kırkpınar’ın yüzlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan bir gelenek olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

“Bu yıl Kırkpınar efsanesinin 662. sini icra ediyoruz. Pehlivanlarımız gücün, kuvvetin, cesaretin azmin ve saygının harman olduğu güreşler yapacaklar yenilecekler, yenecekler ancak dünyaya mal olmuş yüzlerce yıldır süregelen ve bizlerin gurur olan bir geleneğin kıymetli temsilcisi olan pehlivanlarımızın hepsi bizim gönlümüzde başpehlivanlardır. Yağlı güreşlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması bizler için çok önemlidir. Bu konuda tüm gayreti göstereceğiz. İnanıyorum ki Türk'ün cesaret ve asaletinin  sergilendiği Türkiye başpehlivanın belli olduğu Kırkpınar, ağasıyla pehlivanıyla altın kemeri seyircisi davulcusu ve cazgırıyla inşallah yüzlerce yıl devam edecektir" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise dualı çayırda başpehlivan olmanın önemini anlattı.

Yağlı güreşin sadece yenmek veya yenilmek olmadığını aktaran Gürkan, “Ahlaktır, inançtır, imandır saygıdır sevgidir. Yağlı güreşin pehlivanı da cazgırı da hakemi de davul zurnacısı da seyircisi de böyle olur. Yağlı güreşin başka spor dalı ile karşılaştırılacak bir yerini bulamazsınız. Türk'ün ata sporunu tıpkı Cumhuriyetimizde ilelebet payidar kılacağımız gibi Atatürk'ün mirasını sonsuza dek yaşatacağımız gibi Kırkpınar'ı da sonsuza kadar yaşatmaya devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ise bu yıl Kırkpınar’ın son kez bu formatta düzenleneceğini vurguladı.

Türkiş, başpehlivanlık final müsabakasında uygulanan 40 dakikanın sonundaki puanlama sisteminin değiştirileceğini açıkladı.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de yağlı güreşin ata sporu olduğunu söyledi.

Selim, ağalık yapmaktan gurur ve onur duyduğunu dile getirdi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN