Türkan Bebek ölümünün 39. yılında anıldı

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Feyzullah ölümünün 39. yılında Edirne'de düzenlenen törenle anıldı.

Türkan Bebek ölümünün 39. yılında anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinde annesinin kucağında şehit düşerek totaliter rejim döneminde direnişin sembolü haline gelen ve 'Türkan bebek' olarak anılan Türkan Feyzullah, vefatının 39'ncu yıl dönümünde Edirne'deki heykeli önünde anıldı. Asimilasyonun 39'ncu yıl dönümü dolayısıyla Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Eski Göçmen Evleri olarak adlandırılan bölgede Türkan Bebeğin adını taşıyan parkta düzenlenen tören yoğun katılımla gerçekleşti.

Anma töreninde Irak'ın Kuzeyindeki hain saldırıda şehit olan 12 asker da unutulmadı. 

Çelenk sunumu ile başlayan anma töreninde, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bulgaristan'dan çok sayıda soydaşın katıldığı anma töreninde, soydaş öğrencilerin Türkan Bebek anısına okuduğu şiirler vatandaşları duygulandırdı. Katılımcılar cep telefonlarıyla  bu anı kaydederken zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

“MİLLET OLARAK BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDEYİZ”

Konuşmasının başında Kuzey Irak'ta harekât sırasında hayatını kaybeden 12 şehidi rahmetle, minnetle ve şükranla andıklarını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, “2 gündür millet olarak hepimizi büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Dağlıca'da Irak'ın Kuzeyinde şehitlerimiz var. 12 vatan evladı bu vatana müdahale ederken kalleş PKK Terör Örgütü tarafından şehit edildiler. Kat ve kat öcümüzü aldık. Fakat hepimizi çok üzgünüz. Allah'tan tüm şehitlerimize rahmet diliyoruz. Milletimiz payidar olsun. Biz Irak'ın kuzeyinde ve Kuzey Suriye'de eğer tedbir almasaydık oradaki kamplarda yer almasaydık aynı eylem Türkiye'nin içerisinde gerçekleşecekti ve daha fazla kayıp alacaktık. Sınırlarımızda büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadeleye de devam edeceğiz." Şeklinde konuştu.

Dünyanın en güzel bayrağını dalgalandırmamın bedeli olduğunu söyleyen Vali Sezer, “Anadolu toprakları Dünya'nın en değerli toprakları. Şehitlerin kanıyla sulanmış topraklar ve biz her bir karılına bedel ödedik. Dolayısıyla Bağımsızlığımızı sürdürmenin bu dünyanın en güzel bayrağını dalgalandırmanın bedeli var. Bu bedeli biz binlerce yıldır ödüyoruz. Bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz. Bizler aynı zamanda bu mücadeleyi sürdürürken de tüm mazlum milletlere örnek olmaya da devam edeceğiz.” Dedi.

Bulgaristan'da büyük bir direnişin sembolü olan Türkan bebek ile birlikte o direnişte şehit olan soydaşlara da Allah'tan rahmet dileyen Vali Sezer, Türkan bebeğin herkese ilham kaynağı olduğunu dile getirdi.

Gelecek nesillere ödenen bedelleri hatırlatmak ve Türkan Bebeği unutmamak için toplandıklarını söyleyen Vali Sezer, "Bağımsızlığın ne demek olduğunu, bir Türk olarak yaşamanın bedelinin ne olduğunu hatırlamak için bir aradayız. Aynı zamanda gelecek nesillere ödenen bedelleri hatırlatmak için buradayız. Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz çok iyi. Ama aynı zamanda Rahmetli Turgut Özal'ın seslenişini de bugün gibi hatırlıyoruz. 'Ya bırakın gelsinler Anavatanlarına, ya da biz gelir alırız' dediğini hepimiz hatırlıyoruz. İnsanların araçlarıyla, can havliyle, at arabalarıyla sınırı geçerek buraya geldiklerini dün gibi hatırlıyoruz. Bunları unutmayıp, bunlardan ders çıkaracağız. Bir daha bedel ödememek için bunlardan ders çıkaracağız." İfadelerine yer verdi.

Edirne'de 11 yıldır Türkan Bebeği ve Bulgaristan'daki totaliter rejimin o asimilasyonunda soykırımında katlettiği tüm canları andıklarını dile getiren Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti'nde soydaşlarımızın, kardeşlerimizin, hemşerilerimizin varlığı için mücadele eden orada isimlerinin, dinlerinin, kültürlerinin yaşaması için mücadele eden Halk Özgürlükleri başta kurucuları Doktor Ahmet Doğan olmak üzere hepsini sevgiyle ve saygıyla selamlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Türk milletinin omuz omuza mücadele etmesini bilen bir millet olduğunun altını çizen Gürkan, “Türk milletinin dünya coğrafyasının neresinde olursa olsun bir dara düştüğünde, bir sıkıntıya düştüğünde, bir problemle karşılaştığında hiçbir şeye bakmadan bir araya gelmesini, bir tek yürek olmasını, omuz omuza mücadele etmesini bilen bir millet. Tıpkı 1984'e başlayıp, 1989'daki o büyük göçle devam eden süreçte de Edirneliler ve bütün Türk milleti, Bulgaristan Türklerine kucaklarını açmış, evlerini açmış, gönüllerini açmış ve o milletimizin büyük ve aziz bölünmez bütünlüğünü herkese göstermiştir." Dedi.

“BULGARİSTAN DA OLAN O REJİM TARİHTE YAŞANAN BÜYÜK BİR YANLIŞ”

Türkan Bebeği her sene andıklarını söyleyen Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram, “Türkan Bebeğin vefatının üzerinden 39 yıl geçtiğini ve O'nu her sene anıyoruz. Hak ve özgürlükler var oldukça bu olayların Bulgaristan’da olmasına bir daha izin vermeyeceğiz. Hak ve özgürlükler var oldukça bu olayların Bulgaristan’da olmasına bir daha izin vermeyeceğiz. Bulgaristan da olan o rejimin tarihte yaşanan büyük bir yanlıştı. Türk milletine karşı yapılan bir baskıydı. Bulgaristan’da haklarımızı ve özgürlüklerimizi savunmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da haklarımızı ve özgürlüklerimizi en üst seviyeye taşıyacağız.” İfadelerini kullandı.

Türkan Bebeğin tüm çocuklar gibi masum olduğunun altını çizen Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, “ Türkan bebek 39 yıl önce baskıcı rejime yenik düşerek şehit oldu. Türkan bebek diğer tüm çocuklar gibi masumdu. Bize karşı olanlara sesleniyoruz. Balkanlar coğrafyasında gelişmeler olumlu yönde seyretse de haklar her zaman eksiktir. Biz haklarımızı almak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Türkan Bebeği anma etkinliğinde olmak ve Edirne’de bu özel etkinliği 11 seneden bu yana yapmak çok anlamlı. Türkan Bebek masumdu. Dünyada farklı coğrafyalarda da masumlar ölmekte, siviller katledilmekte. Biz her çocuk için aynı düşünceye sahibiz. Çocuklar, mazlumlar katledilmesin" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bulgaristan'dan gelen öğrenciler şiirler okudu. Türkan bebek ve şehitler için dua edilmesinin ardından protokol üyeleri,  soydaş öğrenciler ve vatandaşlar, Türkan Feyzullah'ın anısına yaptırılan heykele karanfil bıraktı.

Törene Edirne Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkanı Recep Gürkan, HÖH Haskovo İl Başkanı Mehmet Ataman, HÖH Haskovo Milletvekili Mümin Mümin, HÖH Burgaz Milletvekili Sevim Ali, Ruen Belediye Başkanı Ahmet Süleyman, HÖH Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram, Hoh Kırcali Miletvekili Pavlin Krıstev, Stmbolovo Belediye Başkanı Adnan Yaldız, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Merkez İlçe Başkanı Engin Makak, Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin, İl Jandarma Komutanı Haci Ali Büber, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahmut Güder, Bulgaristan'dan gelen soydaşlar ve vatandaşlar katıldı.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ