• Haberler
  • Edirne
  • Tunca ve Meriç'te alınan önlemler çiftçiyi rahatlatacak

Tunca ve Meriç'te alınan önlemler çiftçiyi rahatlatacak

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de çeltik üretimi için alınan önlemler üreticinin yüreğine su serpti. Edirne Valisi Yunus Sezer yaptığı açıklamada alınan önlemler sayesinde çeltik üretiminde yaşanması muhtemel verim kaybının önüne geçildiğini söyledi.

Tunca ve Meriç'te alınan önlemler çiftçiyi rahatlatacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de ki çeltik üretiminin neredeyse yüzde 50’ye yakınının Edirne’de yapıldığını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin tarım şehri olduğunu söyledi.

Çeltiğin sulak alanda yetiştiğini ancak kuraklık nedeniyle sulama imkanı olmayan bölgelerdeki ayçiçeğinin olumsuz etkilendiğini dile getiren Sezer, çeltik üretiminde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ciddi önlemler aldıklarını aktardı.

Özellikle tunca Nehri havzasında su kuyuları açtıklarını ve Havza içerisinde kanallarda düzenlenme yaparak su kaybının olmaması için mücadele ettiklerini belirten Sezer, bu güne kadar ürün kaybının yaşanmadığını ve 485 bin dekarlık alanda 380 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Bu yıl kuraklığın oldukça hissedildiğini söyleyen Sezer, "Tunca Nehri'nin debisi hiç olmayacağı kadar azalarak saniyede 2 metreküplere kadar düştü. Diğer taraftan Meriç Nehri'nin debisi İpsala civarında saniyede 20 metreküplere kadar azaldı. Bu hayati sınırın çok altında. Dolayısıyla Tarım Bakanımızın da talimatlarıyla bir takım tedbirler aldık. Bulgaristan'dan su bırakılır mı diye baktık ama orada da kuraklık söz konusu olduğu için mümkün olmadı. Biz burada kademeli su salımı yaptık. Bir yerin alt ve üst havzasındaki çiftçilerin eşit bir şekilde suya ulaşabilmeleri için planlı sulamaya geçtik. Birlik, kooperatifler, Tarım ve Orman Müdürlükleri ve DSİ'yle Meriç ve Tunca nehirlerinin tamamını ele alarak bir üretim planı yaptık. Kademeli sulamayla bir nebze rahatlama oldu. Çok sıkıntıya düştüğümüz dönemlerde de Meriç Nehri'ndeki santralden su salımı yaptık. O da biraz rahatlattı" Sözlerini kullandı.

Alınan tedbirler sayesinde çeltik tavalarının ihtiyaç duyduğu suyun sağlandığını ve bu sayede ürün kaybının da olmadığını belirten Sezer,  "Özellikle Tunca Nehri havzasında su kuyuları açtık. Havza içerisinde kanallarda düzenleme yaparak su kaybının olmaması için çalışmalar yaptık. Çok şükür geldiğimiz noktada sudan dolayı bir ürün kaybımız olmadı. 485 bin dekarlık alandan 380 bin ton verim olmasını bekliyoruz. İnşallah çiftçilerimiz bu seneyi verim kaybı olmadan tamamlayacak" dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar