Tunca ve Meriç Nehirlerinde yaşanan taşkınların önüne geçilecek
Edirne Valiliği Ocak ayı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Kış aylarında Tunca ve Meriç nehirlerinde yaşanan taşkınların önlenmesi amacıyla yatak temizliği yapılacağını ve bunun can güvenliğinin korunmasına önemli katkı sağlayacağını aktardı.
Edirne Valiliği Ocak ayı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kırbıyık başkanlığında Devecihan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Edirne'de Tunca ve Meriç nehirlerinde taşkınlara karşı yatak temizliği ve sedde güçlendirmesi yapılacağını söyleyen Vali Kırbıyık, yapılacak temizlikle olası taşkınlara karşı tedbirlerin alınacağına dikkat çekti.
Yapılacak temizlikle olası taşkınlara karşı tedbirlerin alınacağını dile getiren Vali Kırbıyık, 500 milyonluk bir işin ihale edildiğini açıkladı.
Toplam 12,5 kilometrelik alan temizlenecek
"Meriç ve Tunca Nehirleri Islahı ve Sedde Tahkimatı" Projesi kapsamında iki nehirde 12,5 kilometrelik yatak temizliği ve sedde güçlendirmesi gerçekleştirilecek, mevcut seddeler yükseltilecek. Meriç Nehri'ndeki taşkın riskini azaltmak için önceki yıllarda yapılan Kanal Edirne'de de, taş tahkimatları, kanal üzerindeki 4 köprünün asfaltlaması, menfez imalatı ve 10 bin metrelik fore kazık imalatı gerçekleştirilecek.
Toplantıda kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım programları görüşüldü.
“Edirne’de 197 proje gerçekleştirildi”
Edirne’de 261 projenin tamamlandığını söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, raporlara göre, kentte bulunan kamu kuruluşlarının 2022 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli 487 proje yer aldığını belirtti.
“487 projenin 261 tanesi bitirildi”
Projelerin toplam bedelinin yaklaşık 16 milyar 3 milyon lirayı bulduğu aktaran Vali Kırbıyık, “Projeler için önceki yıllarda 3 milyar 8 milyon lira harcandı, 2022 yılında ise 3 milyar 5 milyon liranın ödenek için kullandırılması öngörüldü. Dördüncü yatırım dönemi sonuna kadar yapılan çalışmalar dâhilinde 2 milyar 8 milyon lira harcama yapıldığı ve yüzde 79,55 nakdi gerçekleşme sağlandı. İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2022 yılının dördüncü döneminde yapılan yatırım harcamalarının 2 milyar 4 milyon lirasını merkezi idare kuruluşlarımızın yaptığı görülmektedir. Merkezi idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi yüzde 82,43 ’tür. Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2022 yılı dördüncü dönemi sonunda, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan 487 projenin 261 tanesi bitirilmiş, 159’ u devam etmekte olup 62’ sine ise henüz başlanamamıştır. 5 proje ise tasfiye edilmiştir.” Dedi.
“Edirne kent merkezinde 197 proje gerçekleştirildi”
Kent merkezinde 197 projenin gerçekleştirildiğinin altını çizen Vali Kırbıyık "İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2022 yılının dördüncü döneminde yapılan yatırım harcamalarının 2,4 milyar TL’sini merkezi idare kuruluşlarımızın yaptığı görülmektedir. Merkezi idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi yüzde 82,43 ’tür. Belediyelerimiz ise 360 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak, yüzde 64,22’lik bir nakdi gerçekleşme sağlamışlardır. Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2022 yılı dördüncü dönemi sonunda, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan 487 projenin 261 tanesi bitirilmiş, 159’ u devam etmekte olup 62’ sine ise henüz başlanamamıştır. 5 proje ise tasfiye edilmiştir. Uygulamaya konulan projelerin ilçelere göre dağılımı Merkez 197, Keşan 113, İpsala 39, Uzunköprü 32, Havsa 25, Enez 20, Meriç 10, Lalapaşa 10, Süloğlu 6 olup 35 proje ise muhtelif ilçelerde gerçekleştirilmektedir. Yatırımlar sektörel bazda değerlendirildiğinde, projelerin 172'si diğer kamu hizmetleri, 132'si Eğitim, 100'ü tarım, 38'i ulaştırma- haberleşme, 19'u sağlık, 19'u turizm, 6'sı enerji ve 1 projede madencilik sektörlerinde uygulamaya konulmaktadır" İfadelerine yer verdi.
DSİ 11. Bölge Müdürü Faruk Yücegök, DSİ yatırımları hakkında sunum yaparak Vali Kırbıyık ve katılımcılara bilgi verdi.
Yatırım programında 55'i tarım, 3'ü hizmet, 1'i kamulaştırma olmak üzere toplamda 59 iş bulunduğunu söyleyen Yücegök,"Bunların proje bedeli 6 milyar 300 milyon TL olup önceki yıllar harcamamız 888 milyon TL, geçen yıl ki 376 milyon TL, toplam harcamamız 863 milyon TL. Geçen ödeneklerimizle Hamzadere sulamasında 20 bin dekar, Çakmak 1 sulamasında 13 bin dekar, Meriç-Edirne sulamasında 20 bin dekar şebeke imalatını tamamladık. Toplamda küçük işlerle beraber 6 bin 500 hektar şebekeyi döşedik. Ayrıca Büyüköğünlü ve Doğanköygöletimizi tamamladık” ifadelerine yer verdi.
“Çömlekköy barajı için yıl içerisinde ihale yapılacak”
Meriç ve Tunca nehirlerinde ıslah çalışması gerçekleştireceklerini söyleyen Yücegök, 12 buçuk kilometre yatak temizliği, Meriç Nehri'nde sedde imalatı, Tunca Nehri'nde sedde yükseltimi, Kanal Edirne'de taş tahkimatı işi, Kanal Edirne'de bulunan köprüde 4 adet asfalt kaplama ve derz imalatları yapılacağını ifade etti.
Çömlekköy Barajı’nın Edirne için önemli bir proje olduğunu dile getiren Yücegök, Cumhurbaşkanlığı’ndan gerekli izinlerin verildiğini, yıl içerisinde ihalesinin gerçekleştirileceğini belirtti.
Kumru Öngün