Tunca Nehri'nde sevindiren gelişme

Son yağışlarla birlikte Tunca Nehri'nin su seviyesinde artış yaşandı. Yaz aylarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklıktan dolayı kuruma noktasına gelen nehrin debisi son yağışlarla birlikte yükseldi.

Tunca Nehri'nde sevindiren gelişme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunca Nehri’nin su seviyesi 2 metreküp/saniyeden 5 metreküp/saniyeye yükseldi, böylece yosun ve su mercimekleri gibi bitkiler nehirden temizlenmiş oldu. Bu olumlu değişiklik, hem nehrin doğal dengesini hem de çevresindeki tarım faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecek.

Yaz boyunca, küresel ısınmanın etkisiyle nehrin su seviyesi önemli ölçüde azaldı. Nehrin bazı bölümleri kurumuş ve balık ölümleri gibi ekolojik sorunlar yaşanmıştı.

Tarımda özellikle çeltik üreticileri bu durumdan endişe duymuş ve sıcak havalar verim kayıplarına yol açmıştı. Son yağışların bu olumsuz tabloyu tersine çevirmesi, bölgedeki tarım ve ekosistemi rahatlatan bir gelişme olarak görülüyor.

Bölge halkı sevinçle karşıladı

Bulgaristan’dan doğarak Edirne’den geçen 390 kilometre uzunluğundaki Tunca Nehri, kentin yaklaşık 35 bin dekar ekili arazisini suladıktan sonra,  Meriç Nehri ile birleşerek Saros Körfezine akıyor. Eylül-Ekim aylarında bölgede yağışlar etkili oldu. DSİ Edirne 11’nci Bölge Müdürlüğü Kirişhane Ölçüm İstasyonu verilerine göre2 metreküp/saniye debide akan Tunca Nehri, son yapılan ölçümlerde 5 metreküp/saniye yükseldi. Bu yükselişle birlikte su seviyesi yüzde yüz 50 arttı. Nehirde kuraklıktan dolayı oluşan su mercimekleri ve yosunlar ortadan kalktı. Nehir yataklarına yükselen su bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Edirne’de ayçiçeği üreticisi Sezai Kazan, nehirdeki su seviyesinin artmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Yazın yaşanan kuraklığın kendilerini tedirgin ettiğini ifade eden Kazan, “Geçen yaz ayında nehirdeki su seviyesi dip seviyede akmasıyla, mısırlarımızı sulayamamıştık. Kuyularımızda su seviyesi de büyük düşüş yaşanmıştı. Şimdi su seviyesi arttı, inşallah bir daha böyle kuraklık yaşamayız” dedi.

Üretici Mustafa Balta ise “Tunca Nehrinde su seviyesi düştüğü için mahsullerimizi sulayamadık. Yağışların olmaması nedeniyle çok zor günler yaşadık. Nehirde su seviyesi düşmesi nehirde yosunların oluşmasına neden olmuştu. Şimdi bu renginden kurtuldu. Bataklığa dönen nehir son yağışlarla can buldu. Çok mutluyuz.” diye konuştu. Diğer üreticilerde nehir suyundaki seviyenin artmasından dolayı mutlu olduklarını belirttiler.

Fahrettin Baydar