Tunca Nehri alarm veriyor

Edirne'de binlerce dönüm tarım arazisinin su kaynağı olan Tunca Nehri kuraklık nedeniyle dip seviyede akıyor. Su seviyesinin düştüğü nehirde çöplerde gün yüzüne çıkmış durumda.

Tunca Nehri alarm veriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yıllarda su taşkınlarıyla gündeme gelen Tunca Nehri kuraklık nedeniyle dip seviyede akıyor. Yaz aylarında istenilen yağışların gerçekleşmemesi ve hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle su seviyesi düşen nehrin yüzeyi ot öbekleri ve çöplerle kaplı.

Sonbaharın gelmesine rağmen halen istenilen yağışların gerçekleşmemesi su seviyesinin yükselememesine neden oluyor.

Dip seviyede akan nehrin yüzeyi de ot öbekleri ve çöplerle kaplandı. Ötrofikasyon nedeniyle su canlılarının yaşamı da olumsuz etkileniyor.

Devlet Su İşleri Edirne 11. Bölge Müdürlüğü debi verilerine göre Tunca Nehri'nin debisi 3 metreküpe kadar düştü.

Akıntının durma noktasına geldiği nehirde, cam ve plastik atıkların yanı sıra sandalye, araç lastikleri ve benzeri atıklar dikkat çekiyor. Bataklığa dönen nehirde bir an önce temizlik yapılması isteniyor.

Arkadaşlarıyla birlikte nehir kenarında dolaşmaya gelen Semanur Kızmaz, "Nehirdeki görüntüler hiç iç açıcı değil. Son zamanlarda çok fazla çöp atılıyor. Çöpleri nehre atmak yerine yanımıza bir poşet alıp oraya koyabiliriz. Suda yaşanan canlıları da düşünmememiz gerek. Balıkların nesli tükeniyor. Kuraklık var. Yağmurda yağmıyor. Nehre atılan çöpler su seviyesi azaldıkça daha fazla görünüyor ve kötü kokuyor. Nehirde şişeler, çöp poşetleri var. Hatta koltuk bile var. Çok şaşkınız. Lütfen yanınızda çöp poşeti bulundurun ve çöplerinizi nehre atmayın" dedi.

"NEHİR TEMİZLENMELİ"

Nehrin temizlenmesi gerektiğini söyleyen Medine Sevdi Kaya, "Lastik, içki şişeleri, poşet gibi bir sürü atık görüyoruz. Bunlar nehre atılmamalı. Herkes bir tane de olsa çöpünü nehre atmamayı denese nehrimiz temiz olur. Yağış azaldığı için nehir kuruyor ve canlılar da olumsuz etkileniyor" dedi.

Vatandaşlardan Kadir İnan, "Bu yıl Balkanlara hiç yağış düşmedi. Şuanda Tunca nehri can veriyor. Nehirde suyun azalması çiftçileri de çok etkiledi. Burası tarım kenti. Doğayı koruyamadık. Durum bu şekilde oldu. Buradaki görüntüler Türk halkının bir ayıbı. Bizden başka hiçbir ülke bunu yapmaz. Plastik atıklar, su yüzeyinde yosunlar oluşmuş. Nehirdeki canlılar da olumsuz etkilenmeye başladı. Bu duruma bir önlem alınması lazım. Yağış olduğu zaman köprünün üzerinden sel gidiyordu. Şimdi neredeyse köprünün iskeleti gözükecek. Gelen insan burayı kirletmeyecek. Avrupa ülkesine gittiğiniz zaman bu manzarayı göremezsiniz" ifadelerine yer verdi. 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ