TÜBİTAK Bilim Fuarı sergisi açıldı
Edirne Selimiye İmam Hatip Ortaokulu'nda TÜBİTAK Bilim Fuarı gerçekleşti. 4006 Bilim Fuarı'nın açılışına İl Milli Eğitim müdürü Ferhat Yılmaz ve İstanbul Avrupa Bölgesi TÜBİTAK Bilim Elçisi Pınar Özdemir katıldı.
Selimiye İmam Hatip Ortaokulu’nda TÜBİTAK Bilim Fuarı gerçekleşti. Etkinlik saygı duruşu ev İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kurdele kesimiyle başladı. Kurdele kesiminin ardından Edirne Selimiye İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Enes Şenol konuşma gerçekleştirdi.
Fuarı bilgiye ve bilgilenmeye olan isteklerini göstermek için düzenlediklerini aktaran Şenol, “Bilim ışığında ilerleyen, sorgulayan ve merak eden öğrenciler yetiştirmek için çıktığımız bu yolda attığımız adımlardan biri olan Bilim Fuarı’mıza hepiniz hoş geldiniz. Bu fuar yalnızca projeleri sergilemek için düzenlenmiş bir etkinlik değildir. Öğrencilerin geleceğe dair umutlarını ve hayallerini paylaştığı bir platformdur. Burada gördüğünüz her proje, bir fikrin, bir hayalin ve bir azmin ürünüdür. Bu süreçte emeği geçen tüm öğretmenlerimize, destek veren ailelerimize ve tabii ki bu güzel projeleri hayata geçiren siz öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Şenol’un konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ve TÜBİTAK Bilim Elçisi Pınar Özdemir, öğrenciler eşliğinde stantları gezdi. Açılan her stanttan bilgi aldılar.
6’ncı sınıf öğrencileri Ahmet Emre Şap ve Salih Furkan Kıraç, Teknoloji Bilimleri Öğretmenleri Hasan Diker’in önderliğinde servis araçlarıyla ilgili proje gerçekleştirdiler.
Öğrenci taşıyan servis araçlarında uyuyakalan bu yüzden ineceği yeri kaçıran öğrencilerle ilgili gerçekleştirdikleri proje kapsamında, servis araçlarının kapısına inen ve binen kişi sayısı belirleyen bir sensör geliştirdiler. Sensörün bağlı olduğu ekran servis şoförünün önünde bulunacak ve bu sayede şoför arabada kaç kişinin olduğunu görebilecek.
Projenin fikir kaynağı 6’nci sınıf öğrencisi Ahmet Emre Şap, “Biz projemizde öğrenci servislerinde giren ve çıkan öğrencileri sayarak okula gelindiğinde serviste hiçbir öğrencinin kalmamasını amaçlamaktayız. Daha önce ki yıllarda maalesef ki serviste unutulan öğrenciler olmuş ve durum ölümle sonuçlanmıştı. Projemizde iki adet nesne algılama sensörü kullanmaktayız sensörlerde giren ve çıkan öğrenci sayılarını sayarak ekrana yazdırmaktayız. Ekran şoförün önünde duracak ve bir sensör giren öğrencileri sayarken diğer sensör ise çıkan öğrencileri sayacaktır. Bu değerler birbirinden çıkartıldığında servisteki öğrenci sayısı bulunacaktır” İfadelerini kullandı.
Projelerini ulaştırma bakanlığına iletmek istediklerini dile getiren Şap, daha az maliyetle daha iyi bir sonuç alabileceklerini belirtti.