• Haberler
  • Edirne
  • 'Trakya Üniversitesi'nde yapılan liyakatsiz atamalar kamuoyunu rahatsız ediyor'

'Trakya Üniversitesi'nde yapılan liyakatsiz atamalar kamuoyunu rahatsız ediyor'

Eğitim-İş Edirne Şubesi, Trakya Üniversitesi idari personelinin son zamanlarda karşılaştığı sorunlara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Trakya Üniversitesi'nde yeni rektör seçimleri öncesi yapılan liyakatsiz atamaların kamuoyunu rahatsız ettiğini belirten Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar,  Üniversitelerde idari personelin maruz kaldığı ayrımcılığı ve sorunları ele aldı.

'Trakya Üniversitesi'nde yapılan liyakatsiz atamalar kamuoyunu rahatsız ediyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eğitim-İş Edirne Şubesi, Trakya Üniversitesi idari personelinin son zamanlarda karşılaştığı sorunları değerlendirdi. Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim ZOBAR,  Trakya Üniversitesinde yeni Rektör seçimleri öncesinde yapılan liyakatsiz atamaların kamuoyunu rahatsız ettiğini dile getirdi.

Üniversitelerde idari personelin maruz kaldığı ayrımcılığı ve sorunları vurgulayan Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar; liyakatsiz atamaların ve 13/b gibi maddelerin, idari personelin uygun vasıflara sahip olmalarına rağmen iş bulmalarını engellediğini ve "Kariyer Hakkının" ellerinden alındığını belirtti.

"LİYAKATSİZ ATAMALARA SON VERİLMELİDİR"

Liyakatsiz atamalara son verilmesi gerektiğine değinen Zobar,  "Yüksekokul Sekreteri, Fakülte Sekreteri, Enstitü Sekreteri, Daire Başkanı, Genel Sekreter kadrolarına Üniversite için yıllarca özveri ile dişini tırnağına takarak çalışan, kendi personeli yerine, başka kurumlarda çalışan kişiler getirilip, Üniversitemizde yönetici kadrolarına atandıkları ve bu atamaların 'Liyakatsiz' atamalar olduğu sendikamıza bildirilmiştir" dedi.

“KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ASİL KADROSU VERİLMİŞTİR”

Trakya Üniversitesinde yaşanan atama işlemlerinden bazılarına değinen Zobar,  "Trakya Üniversitesi bünyesinde yer alan Genel Sekreter kadrosundaki personel pasif göreve alınarak bu kadro 8 yıldır akademik personel uhdesinde yürütülmektedir. İdari bir kadro olan Genel Sekreterlik görevini, hala neden akademik personel ile yürütülmesinde ısrar edilmektedir? Genel Sekreterlik kadrolarının yanı sıra Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı kadroları da akademik personel eliyle yürütülmekte olup; aslında idari personel tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına daha önce de İçişleri Bakanlığından yani kurum dışından atama ile göreve getirilen personel pasif göreve çekilerek yıllarca akademik personel tarafından yürütülmüş daha sonra aynı kadroya yine Milli Eğitim Bakanlığından bir kişi kadronun dolu olması nedeniyle vekâleten görevlendirilmiş ve Rektörün görev süresinin bitimine yakın ilgiliye Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı asil kadrosu verilmiştir. Üniversite Rektörü görev süresinin sonuna doğru bu atamaya benzer olarak; hiç öğrencisi olmayan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsüne İçişleri Bakanlığından personel atamıştır. Yakın zamanda Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılacak olmasına rağmen Şube Müdürü olup Personel Daire Başkanlığına vekâlet eden Şube Müdürünü Enstitü Sekreterliğine, Şoförlerinden iki tanesini 5. Derecede iken SKS Daire Başkanlığı 3. Derece Bilgisayar İşletmeni kadrolarına atamaları yapılmıştır. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Fakülteye dönüştürülmüş ve halen Yüksekokul Sekreteri görevine devam etmekte iken Fakülte Sekreterliğine yeni atama yapılmış olup bu birimde iki sekreter bulunmaktadır. Bu usulsüz atama ile kamu zararı oluşturulmaktadır. Sağlık Hizmetleri Yüksekokulunda da  yapılan bazı atamaların soru işaretleri barındırdığı görülmektedir. Üniversitede Ziraat Mühendisliği kadrosunda görev yapan Mühendis pasif göreve çekilerek yerine Bilgisayar İşletmeni kadrosunda görev yapan bir kişi sorumlu olarak görevlendirilmiş fakat bu kişinin de kurum dışındaki ticari faaliyetleri sebebiyle sorumluluklarını yerine getiremediği ve görevde aksamalar olduğu bilgileri gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

"BU ATAMALAR ADALET, LİYAKAT VE KARİYER İLKELERİNDEN YOKSUNDUR"

Yapılan bu atamaların adalet, liyakat ve kariyer ilkelerinden yoksun olduğunun görüldüğünü belirten Zobar, "YÖKAK kriterleri kapsamında 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan idari personel çalıştayında bu sorunlar dile getirilmesine rağmen çalıştay sonuç bildirgesi raporlarında yer almamış olduğu gibi yapılan uygulamalarda da karşılık görmediği anlaşılmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 3. Maddesinin 'Kariyer' ilkesi, 'devlet memurlarına sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânı' tanımıştır. Dışarıdan ve içeriden yapılan bu liyakatsiz atamalarla, Trakya Üniversitesinde idari personelinin kariyer yapma imkânı ve hakkı yok sayılmıştır. Bu tür atamalar, kurum içi çalışma barışını ve huzurunu bozmaktadır" şeklinde açıklamada bulundu. 

Eğitim-İş Edirne Şubesi olarak Trakya Üniversitesinde idari personele karşı yapılan bu hukuksuzlukların ve  adaletsizliklerin takipçisi olacaklarını aktaran Zobar,  üniversite idari personelinin haklarını her zaman her alanda savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ