Trakya su fakiri

Edirne İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı ikinci toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Edirne'nin yeraltı ve yerüstü su kaynakları hakkındaki raporunda Trakya'daki su sorununa dikkat çekti. Gümülcineli, Trakya'nın su fakiri bir bölge olduğuna dikkat çekerken Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın ortak bir su kullanım planlaması yapması gerektiğini söyledi. Toplantıda konuyla ilgili çok sayıda meclis üyesi de söz alırken Edirne'de de ortaya çıkan kuraklık nedeniyle çeltik ekiminde yaşanabilecek sıkıntılar ifade edildi.

Trakya su fakiri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı ikinci toplantısı Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'in yönetiminde gerçekleştirildi. Yoklama ve bir önceki toplantıya ait tutanakların okunması ile başlayan toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu ve İdari ve Mali İşler Komisyonu raporları görüşüldü. Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun Edirne'nin yeraltı ve yerüstü su kaynakları hakkındaki raporunu komisyon başkanı Erdoğan Gümülcineli sundu. Gümülcineli, raporda yaz aylarından bugüne yağışların azlığına dikkat çekerken; 'Bundan dolayı su tutma kapasitesi 149 bin 890 metreküp olan Kayalı Barajı'ndan 14 bin 716 hektarlık bir arazi sulanmakta, Edirne Belediyesi'ne içme suyu olarak 7 bin 780 metreküp su verilmektedir. Edirne'nin yıllık ortalama yağışı 621 mm'dir. Toplam su potansiyeli 9 bin 921,7 hm3'tür. Yer üstü suyu 9 bin 461 hm3, yeraltı suyu 460,7 hm3'tür' ifadelerine yer verdi.

Gümülcineli, Devlet Su İşleri kayıtlarına göre Trakya'nın yeraltı suları sorumluluk sahasında 376 milyon metreküplük su rezervinin bulunduğunun tespit edildiğini açıklarken; 'Bu miktarın Meriç, Havsa, Uzunköprü havzasında da yeraltı sularında düşümler olduğu, ancak Çorlu'daki yapılan araştırmalara göre 26 milyon metreküplük bir açığın olduğu tespit edilmiştir. Trakya'nın yıllardır bitmeyen sorunu Ergene Nehri'nin en kirli su derecelendirilmesi 4'üncü sınıfa ulaşmasında büyük payı olan sanayi işletmelerinin kullandıkları yeraltı suları ile Ergene havzasını kurutmak üzere oldukları, DSİ'nin TBMM'ye sunduğu raporda ortaya çıkmıştır. Son 40 yılda 60 metrenin üzerinde seviye düşümü yaşanan havzada sanayinin bir an önce yeraltı suyunu kullanmayı bırakması gerekmektedir' dedi.

'Ortak su planı yapılmalı'

Edirne'ye bağlı 253 köyde 43 ayaklı depo, 191 gömme depo ve 200'e yakın derin kuyu sondajı bulunduğunu açıklayan Gümülcineli; 'Köylerimizden yaklaşık yüzde 5 kaynak suyu kullanılmakta, geri kalan yüzde 95'i derin kuyu sondajından sağlamaktadır. Suyun kullanımında üç ilimiz ortak bir su kullanım planlamasını DSİ, Tarım ve Orman Müdürlükleri, Sulama Kooperatifleri, su ile ilgilenen bilim insanları, sanayiciler en kısa sürede gerekli çalışmaları yapmaları gerekmektedir' sözlerine yer verdi.

'DSİ kuyuları kullanılmamalı'

Gümülcineli'nin sunumunun ardından toplantıda söz alan İl Genel Meclisi Enez Üyesi Şenol Kılıç, Türkiye'nin içme suyu konusunda zengin gibi görünse de fakir bir ülke olduğunu belirtirken; 'Edirne'ye gelecek olursak; DSİ kuyuları, çeltik sulama alanları olarak kullanılmaktadır. Çeltik ekiminde de yüksek oranda su harcanmaktadır. Teknik elemanlarca incelenerek DSİ kuyularının çeltik ekim alanlarında kullanılmamasını öneriyorum. Çünkü çok ciddi şikâyetler var' dedi.

'İpsala'da 70 bin dekar ekilmeyebilir'

Kılıç'ın sözlerine cevap veren Meclis Başkanı Geçmiş ise Türkiye'de çeltik üretiminin yüzde 47'sinin Edirne'de gerçekleştiğine dikkat çekerken; 'DSİ kuyularından vazgeçmemiz mümkün değil ama Tunca ve Meriç nehrini kullanmalıyız. Nehirlerden kanallar açıp çeltik alanlarında kullanmalıyız. DSİ kuyularını kullanmak da ayrıca maliyetlidir' ifadelerine yer verdi. Geçmiş'in konuşmasının ardından söz alan İl Genel Meclisi İpsala Üyesi İsmail Alış ise yaşanan kuraklıktan dolayı İpsala bölgesinde en az 70 bin dekar çeltik ekim alanının ekilmeyebileceğini söyledi. 

'Farklı bir sulama sistemi sağlanmalı'

Toplantıda söz alan İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Mustafa Suiçmez de DSİ kuyularının çeltik ekiminde devre dışı bırakılması durumunda farklı bir sulama sisteminin sağlanması gerektiğini söylerken; 'Üretici çok büyük sıkıntı yaşar. Buradaki kooperatiflerin en büyük sıkıntısı enerjidir. Bu sıkıntıyı aşmak için yenilenebilir güneş ya da rüzgâr enerjisi kullanılabilir. Meriç nehri de köylere çok uzak bir nehir değildir. Bir proje yapılırsa DSİ kuyuları da otomatik olarak devreden çıkacaktır' sözlerine yer verdi.

'Trakya su fakiri bir bölge'

Toplantıda Trakya'nın su fakiri bir bölge olduğunu söyleyen Gümülcineli de gelecekte su sıkıntısının Trakya'yı ciddi oranda etkileyeceğini belirtirken; 'Önceleri Temmuz, Ağustos aylarında yağmur duaları yapardık, şimdi kış mevsiminde Ocak ve Şubat aylarında yağmur duaları yapıyoruz. Bu sorunu hükümete taşıyıp, suyun daha sağlıklı ve tasarruflu kullanılmasını gündeme taşımalıyız. Çünkü gelecekte dünyada da bu anlamda sıkıntılar var' dedi. Gümülcineli'nin konuşmasının ardından konuyla ilgili söz alan İl Genel Meclisi Meriç Üyesi Zafer Sünter de Çakmak Göleti'nin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Osmanlı'ya yeni lokanta

Toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun kır lokantası ve kahvaltı yeri imar planı hakkındaki raporunu ise komisyon başkanı Yaşar Sasa sundu. Sasa, sunumunda Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Osmanlı köyü Ova mevkiine kır lokantası ve kahvaltı yeri tesis etmek amacıyla uygulama imar planının incelendiğini ve herhangi bir soruna rastlanmadığını açıkladı. İmar planı, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu'nun İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri gelir ve giderleri hakkındaki raporu da komisyon başkanı Şenol Kılıç sundu. Kılıç, sunumunda sosyal tesislerin 12 aylık gelirinin 327 bin 402,80 TL, 12 aylık giderinin de 273 bin 702,05 TL olduğunu açıklarken; tesislerin toplam 53 bin 700,75 TL kâr elde ettiğini söyledi.

Yol ve tarımsal hizmetleri açıkladı

Toplantıda İdari ve Mali İşler Komisyonu'nun yol ve tarımsal hizmetler müdürlüğü yatırım ödenekleri hakkındaki raporunu da komisyon başkanı Zafer Sünter sundu. Sünter, raporda 2020 yılında 76 kilometre ikinci kat asfalt ve 44 kilometre stabilize yol yapımının gerçekleştirileceğini açıklarken; 'Yolların tamamında bakım onarım çalışması ifa edilecek. 2020 yılında 10 adet iş programı ile 36 köye isale terfi ENH hat yapımı gerçekleştirilecek. Yıl içinde ihtiyaç duyulan tesislerin lokal onarımları yapılacaktır. 2020 yılında 3 adet kanalizasyon şebekesi yapılacak ve 15 adet kanalizasyon hatlarının bakım, onarım ve yenilenmesi geçekleştirilecektir. 2020 yılında 4 HİS göleti yapılarak, 16 göletin bakım onarımı gerçekleştirilecektir. 2020 yılında Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü yatırımları için İl Genel Meclisi'mize 8 milyon 294 bin 709 TL ödenek ayrılmıştır. 2020 yılında Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yatırımları için İl Genel Meclisi'mize 3 milyon 459 bin 111 TL ödenek ayrılmıştır' ifadelerine yer verdi.

'Kardeş şehir anlaşması yapılmalı'

Toplantıda son rapor olan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu'nun Bulgaristan ve Türkiye arasında ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik raporunu ise komisyon başkanı Önder Cin sundu. Cin, raporda Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliği programı 2021-2027 programlama dönemi için ilk çağrının 2021 yılında beklendiğini belirtirken; komisyon olarak Yunanistan ve Bulgaristan'daki bir yerel yönetim ile kardeş şehir anlaşması yapılmasını önerdi.

Geçmiş'ten yatırım programı tepkisi

Raporların sunumunun ardından toplantıda söz alan Meclis Başkanı Geçmiş, yatırım programının Meclis'e gelmemesine tepki gösterdi. Geçmiş, konuşmasında İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Turan Ateş'i son defa Meclis'ten uyardığını söylerken; 'Bu meclisi ciddiye alsın. Ayın 1'inde gelmesi gereken, il encümeninden geçen yatırım programı hâlâ meclise gelmedi. Meclis bittikten sonra getirmesinin de hiçbir anlamı yok. Programın bir an önce ivedilikle İl Genel Meclisi'ne sevkinin yapılması lazım. Gerçekten Meclis'in saygınlığına gölge düşürüyorlar. Yatırım programını meclise göndersinler' dedi. Geçmiş'in konuşmasının ardından toplantı sona erdi.