Trakya Ragbi sahaya çıkıyor
Trakya Ragbi Kulübü Başkanı Zafer Eray, düzenlediği basın toplantısında 24 Şubat Cumartesi günü Türkiye Ragbi Federasyonu'nca düzenlenen 15'li Ragbi 2'nci Ligi'nde İstanbul Bilgi Üniversitesi Ragbi Takımı ile karşılaşacaklarını açıklayarak, tüm Edirnelileri Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi'ndeki Çim Saha'da 15.00'da başlayacak karşılaşmaya davet etti.
Trakya Ragbi Kulübü, 24 Şubat Cumartesi günü Türkiye Ragbi Federasyonu'nca düzenlenen 15'li Ragbi 2'nci Ligi'nde İstanbul Bilgi Üniversitesi Ragbi Takımı ile karşılaşacak. Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi'ndeki Çim Saha'da 15.00'da oynanacak maç öncesi basın toplantısı düzenleyen Trakya Ragbi Kulüp Başkanı Zafer Eray, tüm Edirnelileri karşılaşmaya davet etti. Eray, Tea or Coffee işletmesinde düzenlediği basın toplantısında Ragbi sporu ve Trakya Ragbi Kulübü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Trakya Ragbi Kulübü'nün Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluştuğunu ve sporcuların Ragbi sporunu üniversitede öğrendiğini belirten Eray; 'Üniversitelerin bulundukları yerleri yukarıya çekme gibi bir özellikleri vardır, bulundukları yerlere değer katarlar. Biz de bu sporu üniversitede öğrendik. Ragbi, üniversitenin bize kattığı bir değerdir. Bu takım sayesinde güzel bir spor tanımının yanında biz çok da güzel arkadaşlıklar edindik. Biz de bu değeri Edirnelilerle buluşturmak istiyoruz. İstiyoruz ki Edirneliler de bu sporu tanısınlar, bilsinler, maçları izlemeye gelsinler, oynasınlar ve daha geniş kitlelere yayılsın' ifadelerine yer verdi.
Ragbinin 1800'lerin sonunda itibaren oynanan bir spor olduğuna dikkat çeken Eray; 'İngiltere'de ortaya çıkmış ve şu an dünyanın çok popüler olan sporları arasında yer alıyor. İzlenme sırasında FIFA Dünya Kupası, Yaz Olimpiyatları ve Ragbi Dünya Kupası geliyor. O derecede yoğun şekilde kitlelerce izlenen bir sporun Türkiye'de bilinmiyor olması benim garibime gidiyor. Tabi bunda ulusal spor medyasının da bir etkisi var diye düşünüyorum. Ben ragbiyi 18 yaşında üniversiteye gittiğimde öğrendim. O zamanlar sadece maçları izliyordum ama çok keyifli bir spor olduğunu ilk izlediğim andan itibaren anladım. Ragbinin en temel özelliği, bizde ileriye pas yok. Biz, paslarımızı yana ve geriye atıyoruz. Mesafeyi koşarak kat etmek zorundayız. Bu yüzden de oldukça fazla fiziksel mücadele ve kontak var' dedi.
Ragbinin 3 türünü açıkladı
Ragbinin türleriyle ilgili bilgiler veren Eray; 'Ragbinin bir kaç tane türü var. Dünyada '˜ragbi union' diye geçen 15'li Ragbi, dünyada '˜ragbi sevens' diye bilinen 7'li Ragbi bir de 13'lü Ragbi var. Biz, 15'li ve 7'li ragbiyi oynuyoruz. Şu an dünyada en popüler olan türü 15'li Ragbidir. Bu daha kalabalık oynana çok daha fiziksel mücadelenin yaşandığı bir spor. Ama 7'li Ragbi şu anda Olimpiyat takvimine girmiş durumda. 2016 Rio Olimpiyatları'nda 7'li Ragbi, Brezilya'da oynandı. Bundan sonra da Ragbinin, 7'li Ragbi üzerinden atılım yapması bekleniyor. 15'li Ragbi 40'ar dakikalık 2 devre halinde oynanıyor. Ragbide oyuncular istedikleri numarayı giymezler. Pozisyonlar numaralandırılmıştır ve her oyuncu oynadığı pozisyonun numarasını sırtına giyer. Dünyada en popüler ve sıralamasına baktığımızda en üst seviyelerde olan ülkelere baktığımızda Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, Britanya adasındaki ülkelerden İskoçya, İrlanda, İngiltere, Fransa, sınır komumuz Gürcistan, fizik olarak küçük insanlar diye tanımladığımız Japonya bile şu anda Ragbideki dünyanın iyi ülkelerinden bir tanesidir' sözlerine yer verdi.
'Fizikleri çok güçlü'
7'li Ragbide ise atletizmin ön planda olduğunu söyleyen Eray; 'Ragbinin sahada kendine özel çizgileri vardır. Biz, sayıları o sahanın iki sonunda yaparız. Bizde topu yere koymak mecburiyeti vardır. Topu yere koyacakken elinizden düşürdüğünüz anda sayıyı yapamazsınız. Şu anda Olimpiyatlar'da oynanıyor ve son Olimpiyat Şampiyonu da Fiji takımı oldu. Fiji'nin şöyle bir özelliği vardır; takıma baktığınızda aralarında profesyonel sporcusu yok. Esas meslekleri marangoz, aşçı gibi meslekler ama aynı zamanda Ragbi oynuyorlar ve fizikleri çok güçlü. 2 metre boyları, 110 kilo ağırlıkları var ve belki de Usain Bolt kadar koşuyorlar. Dünyada Ragbi, bu fiziklerde oynanıyor' dedi.
İlk maç FB-GS
Trakya Ragbi Kulübü'nün Takım Kaptanlığı'nı Aykut Kanaçlar'ın yaptığını söyleyen Eray; 'Kendisi 17 yaşında milli olmuş bir sporcudur. Hem 15'li hem de 7'li Ragbide birçok uluslararası maça çıktı. Örneğin; İrlanda, 15'li Ragbide dünyanın en iyilerinden biridir ve 7'li Ragbide biraz daha geridedir. Aykut, İrlanda maçına çıktı ve İrlanda'ya sayı yaptı. İrlanda'ya olan tek sayımızı Aykut yaptı. Ragbiyi, Türkiye'de yeni bir spor olarak düşünüyorsunuz. Türkiye'de 2000'li yıllarda lig olmadan, kurulan kulüplerle bu spora başlandı. Ancak ben sizi çok daha eskilere götüreceğim. 1940'lı yıllarda bu ülkede Ragbi oynanıyordu. Türkiye tarihinde Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yapılmış bir Ragbi maçı vardı. O maçı Fenerbahçe 12-0 kazanıyor ve bunun üzerine Galatasaray şubeyi kapatıyor. Rakip kalmayınca Fenerbahçe de kapatmak zorunda kalıyor. Ragbinin Türkiye'de serüveni o dönem için kısa sürüyor. 2000'lerden sonra Federasyon kuruluyor ve hızlıca gelişiyor' ifadelerine yer verdi.
'Her sene finallere kalıyoruz'
Trakya Ragbi Kulübü'nün Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulduğunu açıklayan Eray; 'Şu ana kadar üyeler hep üniversiteliydi. 2014 yılında kendi takımımızı yani Trakya Ragbi'yi kurana kadar biz farklı kulüp isimleri altında liglere girdik, mücadele ettik. Bizim takımımızın 2 tane karakteri var, mücadele ve sertlik. Biz bu 2 karakterden ödün vermeden maçlarımızda mücadele etmeye çalışıyoruz ve her maçtan sonra centilmenliğimizle ve mücadelemizle rakiplerimiz tarafından takdir görüyoruz. Her turnuvada da renk katan takımlardan bir tanesiyiz. Ama bazı dezavantajlarımız var. Üniversite kökenli bir takım olduğumuz için oyuncular geliyor, siz onları yetiştiriyorsunuz tam elinizde bir takım oldu derken o havuzu kaybediyorsunuz. 4 senede bir yenilemek zorundasınız. Üniversitenin bize şu aşamaya gelene kadar çok destekleri oldu. Her sene Ünilig müsabakalarında temsil ediyoruz. Her sene finallere kalıyoruz ama artık iyilerin arasında iyi olmamız gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz' dedi.
'Türkiye 5'incisi olduk'
Trakya Ragbi Kulübü'nün kurulduktan sonra ilk defa geçen yaz Türkiye Ragbi Federasyonu'nun düzenlediği 7'li Ragbi Şampiyonası'na katıldığını söyleyen Eray; 'Grup maçları Temmuz ayında İstanbul'da, final maçları Eylül'de yine İstanbul'da yapıldı. Biz İstanbul Grubu'nda yarıştık. 6 maçta 5 galibiyet alıp grubumuzu averajla üçüncü sırada tamamladık. Finallerdeyse çeyrek finalde Samsun'a karşı kaybettikten sonra kalan 2 maçımızı kazanıp Türkiye beşincisi olduk. Kulübümüzün ilk derecesi Türkiye beşinciliğidir. Şimdi de 24 Şubat Cumartesi günü Türkiye Ragbi Federasyonu'nca düzenlenen 15'li Ragbi ikinci liginde mücadele edeceğiz. İlk maçımız İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne karşı. Maçımızı 15.00'da Ayşekadın Yerleşkesi'ndeki Çim Saha'da oynayacağız. Uzun zamandır 15'li Ragbi oynamıyorduk ve gerçekten heyecanlıyız. Kadromuzun ikinci lig için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Amacımız, namağlup bir şekilde ligi tamamlayıp tekrardan birinci lige çıkmaktır. Çünkü liglere yeni bir kulüple başladığınız için sizi bir alt ligden başlatıyorlar. Biz yerimizin birinci lig olduğunu düşünüyoruz. En kısa sürede de buraya dönmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz' sözlerine yer verdi.
'Ulaşım masrafları sıkıntı yaratıyor'
Üniversite öğrencisi olmanın en büyük zorluğunun deplasmanlara giderken yaşadıkları ulaşım masrafı sıkıntısı olduğunu söyleyen Eray; 'Şu ana kadar ulaşımı şöyle sağladık; arkadaşlarımız KYK bursunu, ev kirasını, cebindeki harçlığı ortaya koydu. Bazen borç para bulup gitmeye çalıştık. Biz bu sporu bu şekilde zor şartlar altında yapıyoruz. Ama asla şikâyetçi değiliz. Bu şekilde de olsa devam etmek istiyoruz ama bizim için şartlar ağırlaşıyor. O yüzden Edirne'de spora destek verecek insanların desteğine de ihtiyacımız var. Hiç değilse ulaşım masraflarımızın karşılanmasına ihtiyacımız var. Örneğin; bu sene ilk defa bir destekçimiz oldu. Tea or Coffee İşletmesi, bize forma ve ekipman desteğinde bulundu. Onlara da teşekkür ediyoruz. Bizim için bir ilkti ve ihtiyacımız vardı. Bundan sonra en büyük problemimiz ulaşım sorununu çözmek. 10-11 Mart'ta da İstanbul'da Koç Üniversitesi ile bir maçımız olacak. Oraya gitmek için de şimdiden çalışmalar yapmalıyız' dedi.