Trakya'nın çevre akademisi

Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama Araştırma Merkezi, Trakya Üniversitesi Sıfır Atık projesi kapsamında örnek bir çalışmaya imza atarak bez çanta üretimine başladı. 6 akademisyenin bir araya gelerek gönüllü çalışmalarıyla bir haftada 100 adet bez çanta üretilirken, el emeği ürünlerin üretimi ve dağıtımına öğrencilerin de katılımı sağlanarak çevre farkındalığı oluşturulacak.

Trakya'nın çevre akademisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama Araştırma Merkezi, örnek bir çalışma yaparak Trakya Üniversitesi'nde Sıfır Atık projesi kapsamında bez çanta üretimine başladı. Sarayiçi Yerleşkesi Teknik Bölümler Meslek Yüksekokulu'nda Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü'nün atölyesindeki bez çanta üretimine bir hafta önce başlayan gönüllü öğretim görevlileri, 100 adet bez çanta üretimi gerçekleştirdiler.

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Başak Boz, Dış İlişkiler Uzmanı Yaşagül Ekinci ve Tuba Doğru, Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Memi, Tekstil ve Giyim Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Yüce ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi BegonaRodriguez'den oluşan gönüllü topluluğu, Trakya Üniversitesi öğrencilerine çevre farkındalığı aşılamak amacıyla bez çanta üretimine başladılar.

Hafta içi ders saatleri dışında Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü'nün atölyesinde bir araya gelerek bez çanta dikimi gerçekleştiren öğretim görevlileri, 2018-2019 akademik yılında bez çanta çalışmalarına öğrencilerin de katılmasını sağlayarak Trakya Üniversitesi'nde sıfır atık farkındalığını yaratmak istediklerini söylediler. Doç. Dr. Başak Boz, 6 kişiden oluşan gönüllülerin bez çanta dikimini Öğretim Görevlisi İsmail Yüce'nin eğitimi ile öğrendiğini belirterek; 'Müsait olduğumuzda günde 1-2 saat burada dikim yapıyoruz. Bu çalışmaya öğrencileri de katmak istiyoruz. İnsan hazırı kullanınca böyle şeylerin değerini bilmiyor. Kendi emeği olunca daha iyi kullanıyorsun. Amacımız, bir şekilde öğrencilere anlatmak' ifadelerine yer verdi.

'Bez çanta ve matara dağıtmak istiyoruz'

Doç. Dr. Boz, bez çanta yapımına 2018-2019 akademik yılında yeni kayıt yaptıran öğrencilere dağıtım gerçekleştirmek amacıyla başladıklarını açıklayarak; 'Asıl istediğimiz yeni gelen öğrencilere bez çantaların yanı sıra matara dağıtmak ve her fakülteye su arıtma koymak. Plastik kullanımını azaltmak istiyoruz. Fakat bir sponsor problemimiz var. Bu sorunu da aşmak için araştırmalarımız devam ediyor' dedi.

'Öğrenciler daha başarılı olur'

Bez çanta yapımında Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü'nün kumaşlarını kullandıklarını söyleyen Doç. Dr. Boz; 'Dikim işini de biz yapıyoruz. 2017 yılından bu yana Trakya Üniversite'mizi nasıl daha yeşil bir üniversite yapabileceğimizi konuşuyorduk. Sıfır atık için çalışıyoruz. Amaçlarımızdan bir tanesi de güzel bir üniversite yaratmak. Hem öğrenciler de mutlu olur. Daha az masrafı ve yeşil bir ortamda olan öğrenci, daha da başarılı olur. Bu ortamı sağlamak için de ilk önce çöplerimizden arınmamız gerekiyor. Bunu sağlamak için de daha az plastik kullanmamız gerekiyor. Aslında bunların hepsi zincirlemedir. Daha az plastik için de bez torba kullanmamız, su arıtmalarımızın olması ve çöpleri ayırt etmemiz lazım' sözlerine yer verdi.

'Enerji kullanımına katkı sağlayacağız'

Bez çanta üretiminin yanı sıra sıfır atık projesi için çalışmaları büyütmek istediklerini belirten Doç. Dr. Boz; 'Örneğin; BegonaRodriguez'in öncülük ettiği öğrenci yurtlarında ışık kapatma projesi var. Uluslararası bir çalışma olan '˜Switch offthelight' adlı bir projedir. Enerji kullanımına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kullanılmayan ışığın kapatılması konusunda yeni nesli bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Son çıkan öğrencinin ışığı kapatması lazım ve öğretmenler olarak bizlerin örnek olması gerekiyor' dedi.

'Öğrenciler ürünü görüp kullansınlar'

Bez çanta üretimine gönüllü katkı sunan Dış İlişkiler Uzmanı Yaşagül Ekinci ise bez çanta üretimi için organizasyona ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek; 'O yüzden öğrencilerimize açmayı istiyoruz. Çünkü makine kullanımı, kumaş kesimi konusunda emek verip her şeyi öğrenmelerini istiyoruz. Bir gün gelerek, tek bir şey yaparak gitmesinler. Ürünü görüp kendisinin de kullanmasını amaçlıyoruz' ifadelerine yer verdi.

'Örnek bir girişimin başlamasını hedefliyoruz'

Sıfır atık hedefinin sadece Trakya Üniversitesi ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Ekinci; 'Sıfır atık için sadece bizim değil, Edirne Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de ortak yürütebileceği bir proje olması gerekir. Biz üniversite içinde elimizden geleni yaparız. Fakat sonuçta toplanan çöpleri Belediye alıyor. O noktada iletişimi sağlamak gerekir. Biz, üniversite olarak üzerimize düşeni yapalım, sonra da kentin genelinde örnek olacak bir girişimin başlamasını hedefliyoruz. Öncelikle plastiğe hayır, sıfır atık, daha yeşil ve organik olma konusunda kusursuz olmak istiyoruz' dedi.

'Kompost ile gübre yapmak istiyoruz'

Trakya Üniversitesi'nde kompost projesi de yapmak istediklerini belirten Ekinci; 'Özellikle Menza'da ve yemekhanelerdeki organik atıkları bir yerde toplayıp gübre haline dönüştürmek istiyoruz. Aslında çok basit bir olay ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Örneğin; elmanın kabuğunun çöpe atılmaması lazım. O bir biyolojik zenginliktir ve toprağa dönmesi lazım. Sonuçta çöp olarak gidiyorlar ve suları akmasıyla da daha büyük bir kirlilik yaratıyor. Hâlbuki bunları kompost ile gübreye dönüştürürsek evimizdeki çiçeğe, bahçemize koyabiliriz. Toprağımız da daha zenginleşebilir. Bunu da üniversitede başlatmak istiyoruz. Bu tarz projelerimiz var ve bez çantalar da bunun ilk adımı. Bez çantaları ekmekten pirince, çeşitli baklagillere kadar her şeyi içerisine koyabilecek boyutlarda yapıyoruz. El emeği göz nuru olarak daha değerli olacak. Bu emek de çok güzel niyetlere dayanıyor' sözlerine yer verdi.

'Yıl içindeki etkinliklerde dağıtacağız'

Trakya Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptıran öğrencilere, kayıt yaptırdıkları üniversitenin diğer üniversitelerden farklı olduğunu hissettirmeyi amaçladıklarını söyleyen Ekinci; 'Geldikleri yeri mümkün oldukları kadar iyi kullanmalarını istiyoruz. Biz de iyi kullanmanın altyapısını oluşturuyoruz. Fakat çantalarımız yetişmiyor. Çünkü 10 bin yeni öğrenci geliyor. Çanta konusunda sponsor arayışlarımız oluyor. 10 bin çok yüksek bir rakam. Bundan sonra da sponsor arayışlarımız devam edecek. Biz de yapıyoruz ki bir haftada yaklaşık 100 tane çanta yaptık. 10 bin gibi bir sayıyı bizim yapmamız zaten mümkün değil. Bir yandan bu yapılacak ama bir yandan da sponsora da ihtiyacımız var. Sene içinde her aktivitede bez çantaları öğrencilere dağıtacağız. Bunun önemini hissetmek amacıyla da sürekliliği olsun istiyoruz' dedi.

'Yapması zor değil'

Bez çanta dikimi projesine teknik desteği ile projenin gerçekleşmesinde en önemli isimlerden biri olan Öğretim Görevlisi İsmail Yüce ise bez çanta dikim aşamalarıyla ilgili bilgi vererek; 'İlk önce kumaşımızı seriyoruz. Daha sonra hızar dediğimiz yuvarlak bıçaklı bir makinamız var. Onunla kumaşımızı kesiyoruz. Katlı olduğu için kestiğimizde birçok parçayı çıkartabiliyoruz. Kestikten sonra overloklarını çekiyoruz. Overlok tamamlanınca daha sağlam olması için dikiyoruz. Açık kalacak üst tarafını da katlayıp tekrar normal dikişle dikiyoruz. Bu işlemleri yaptıktan sonra da en son sap işlemi kalıyor. Onu da yine işaretlediğimiz yerlerden sapları yerleştirip normal dikiş makinesi ile dikiyoruz. Temizlik ve ütü işlemlerini yaptıktan sonra da bez çantamız hazır hale geliyor. Yapması çok zor değil ama tekstil, konfeksiyon sektörü çok emek gerektiren bir sektördür. Burada her işi makineler yapmıyor, insan faktörü çok önemlidir. İnsan olmadan bu işler yürümüyor. O yüzden en çok istihdam da giyim sektöründe vardır' ifadelerine yer verdi.

'Örnek olmak zorundayız'

Çevrenin korunmasını önemseyen bir birey olarak öğrencilere bez çanta dağıtılması projesinin sunulmasının ardından tereddütsüz kabul ettiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Yüce; 'Güzel bir çalışma yapıyoruz. İnsanların plastik kullanımını azaltması, öğrencilerin bu şekilde bilinçlendirilmesi önemlidir. Çünkü çevremizde parklar, bahçeler, nehirler, göller, denizler plastikten geçilmiyor. İnsanlar sosyal medyada paylaşıyorlar ama sadece paylaşmakla da olmuyor. Bunu gerçek hayata da uygulamak lazım. Tek kullanımlık plastikleri mutlaka azaltmak lazım. Poşet almamalı, bez çantaya yönelmemiz gerekir. Doğal ürünlerle bunun önüne geçebiliriz. Ayrıca her plastik geri dönüştürülemiyor. Depolaması, ayrıştırılması da çok zor bir işlemdir. İnsanların çok fazla bilinçli olması gerekir ki ayrıştırma işlemi olsun. Maalesef öyle bir bilinç olmadığı için çevremiz maalesef çok kirleniyor. Bunun önüne geçmek için mutlaka plastik ürünlerden kaçınmamız lazım. Bunların yanı sıra bez çanta sağlıklıdır. Poşetlerde kullanılan boyaların kanserojen etkileri var. İnsan ve çevre sağlığı için azaltılması gerekiyor. Biz de taşın altına elimizi koyduk. Herkes topu birbirine atarsa maalesef hiçbir şey yürümez. Bizler, örnek olması gereken bir sektör olan eğitim sektöründeyiz. Tüm çevremizdeki insanlara da davranışlarımızla örnek olmak zorundayız. Büyüklerin bu şekilde çabalayarak gençleri ve çocukları eğitmeleri en büyük hedefimizdir' dedi. 

Bakmadan Geçme