Trakya Birlik gereğini yaptı

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği avans fiyatları ile üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söylerken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye seslendi. Pakdemirli'nin açıkladığı 50 kuruşluk destekleme priminin yetersiz olacağını savunan Gaytancıoğlu, primin en az 1 TL olması gerektiğini söyledi.

Trakya Birlik gereğini yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği avans fiyatlarını değerlendirdi. Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından açıklanan yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 3 bin 434 TL'lik avans fiyatının önemine dikkat çeken Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye seslendi.

Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıkladığı ayçiçeği destekleme priminin yetersiz olacağını söylerken; destekleme primlerinin yüzde 4'lük kesinti ile üreticinin hesabına geç yatırılmasına da tepki gösterdi. AK Parti'nin tarımdaki ithalat politikasını eleştiren Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de bugün açıklayacağı ihale ile 500 bin ton buğday ithal edeceğini söyledi. Türkiye'deki ayçiçeği üretiminde düşüş yaşanacağını belirten Gaytancıoğlu, üretimin arttırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izlemesi gereken politikayı da örneklerle açıkladı.

'TRAKYA BİRLİK ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI'

Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği avans fiyatları ile üzerine düşen görevi yaptığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Konya bölgesinde 1 ay önce açıkladığı fiyat 2 bin 800 TL idi. Trakya Birlik ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde elde ettiğimiz bilgilerle ciddi bir kamuoyu baskısı yaparak ve bölgemizdeki kuraklığı da dikkate alarak fiyatın en az 3 bin 500 TL olması ve dolardaki kur artışının mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyledik. Trakya Birlik de yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 3 bin 434 TL açıkladı. Bu fiyat, sonuçta avans fiyatıdır. Trakya Birlik kâr ettiği zaman üreticiye ekstra bir ödeme yapacak ama başlangıç fiyatı önemlidir' ifadelerini kullandı.

'SIRA DEVLETTEDİR'

Gaytancıoğlu, son günlerde borsalarda ciddi bir artış gözlemlediğini belirtirken; 'Borsalarda 2 bin 800 TL'den başladı ve 3 bin TL'yi gördü. Gün geçtikçe arttı ve aşağı yukarı bu oranlar yakalandı. Trakya Birlik şu anda piyasa fiyatını dikkate almıştır. Fiyatların da düşmemesine neden olmuştur. Trakya Birlik çok zorlanarak, devlet desteğinde olmamasına rağmen bu fiyatı açıkladı. Şimdi sıra devlettedir' dedi.

'KENDİ ÇİFTÇİMİZE İHTİYACIMIZ VAR'

Türkiye'de 3 gün önce Venezuela'dan 5 bin ton ayçiçeği tohumu ithalatı açıklandığını hatırlatan Gaytancıoğlu; 'Bu kadar saçma bir şey olamaz. Venezuela'dan gelen gemiler, 50 bin tonluk gemilerdir. Nakliye fiyatı da tonda 50-60 dolardır. Burada birileri zengin olacak. Bizim ne Sudan'da toprak kiralamaya, ne de Rusya'nın yağlı tohumlu bitkisine ihtiyacımız yok. Bizim kendi çiftçimize ihtiyacımız var' sözlerine yer verdi.

'PRİM EN AZ 1 TL OLMALI'

Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi göreve çağırırken; 'Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, destekleme primini, Tekirdağ'da bir özel firmanın koltuğunda, '˜Müjde, 40 kuruştan 50 kuruşa çıktı' diye açıkladı. Ayçiçeği, bizim ithal ettiğimiz üründür. Bu üründe 50 kuruşluk destekleme yetmez. Burada en az destekleme priminin 1 TL olması gerekir. Bu destekleme priminin de 1 yıl sonra çiftçinin hesabına yatırılması ve yüzde 4 de kesinti yapılmasını artık üreticiye yapılmış bir hakaret olarak görüyoruz. Bu desteklemelerinin en geç 2 ay içerisinde üreticinin hesabına yatırılması ve hiçbir kesinti yapılmaması gerekiyor. Eğer gerçekten samimiyseler ve ülkede gerçekten üretim istiyorlarsa bunu yapmalılar' dedi.

'ÇİFTÇİ BORCA GİRMİŞ'

AK Parti'nin Türkiye'de üretim istediğini düşünmediğini belirten Gaytancıoğlu; 'Çünkü AK Parti'yi çok iyi tanıyorum ve uyguladığı tarım politikasını çok yakından biliyorum. Sudan'dan toprak kiralayan, Bulgaristan ve Rusya'daki gübre üreticisine, ilaç ve tohum firmalarına para kazandıran bir Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan bahsediyoruz. Rusya, Ukrayna, Brezilya ve Arjantin'den yılda 1 milyar dolarlık ayçiçeği ithal eden ve bunu da görmemiş gibi fiyatlara müdahale etmeyen ve primi arttırmayan bir Tarım ve Orman Bakanı'ndan söz ediyoruz. Başta buğday olmak üzere arpa, yulaf, çavdar, mısır, çeltik gibi tahılları birçok dünya ülkesinden ithal ediyoruz. Venezuela da son nokta oldu. Venezuela'dan ithal edeceğimiz ürün miktarları çok düşük. Ama bir defa ithalat yaptığınız zaman arkası gelecek. Bosna Hersek'ten 10 bin ton un alacaklarını söylediler, 160 bin ton un geldi. Bunları yakından tanıyoruz. Rus, Bulgar çiftçisine para veriyor ama Türk çiftçisine hak ettiği desteğin yarısını verirken hiç acımıyor. Çiftçinin 4-5 tane kredi kartı var, borca girmiş. Bunları görmüyor mu?' ifadelerine yer verdi.

'DEVLET DESTEK VERMELİ'

Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bugün 500 bin ton buğday ithalatı için ihale açıklayacağını söylerken; 'Toprak Mahsulleri Ofisi'nin görevi, Türkiye'deki piyasaları düzenlemek, üreticinin mağduriyetini önlemek, '˜Ofis, çiftçinin kara gün dostudur' ibaresine uygun politikalar uygulamaktır. Buna rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi, sıfır gümrük vergili 500 bin ton buğday alım ithalatına başvuruyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Et ve Süt Kurumu, eskiden üreticinin besi hayvanını, sütünü desteklerdi. Et ve Süt Kurumu şu anda ithalat ile görevli. AK Parti artık Türk çiftçisi ile dalga geçiyor. Trakya Birlik, Karadeniz Birlik gibi birkaç tane üretici kuruluşu, piyasalarda üreticiyi zorla koruma amacıyla fiyatları dengede tutmaya çalışıyor. Biraz da devlet tarafından destek verilmesi lazım' dedi.

'SULAMA YATIRIMLARI YAPILMALI'

Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği avans fiyatlarından memnun olduğunu dile getiren Gaytancıoğlu; 'Ama ciddi bir kuraklık var. Üreticimiz 220 kilogram verim beklerken, yarısını elde edecektir. Üretici verim yönünden mağdur olmuştur. Bu açığı da devletin kapaması lazım. Sulama yatırımlarına önem verilmesi lazım. En büyük sorunumuz sudur. Gelecekte de en büyük sorunumuz su olacaktır. Tarım ve Orman Bakanı, Türk tarımına destek vermek istiyorsa sadece sulama yatırımlarını yapmaya başlasın. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün bütçesi arttırılmalıdır. Biz de o zaman CHP olarak kendilerine teşekkür ederiz. Ama bunları yapmıyorlar. DSİ'ye, çiftçiye hak ettiği desteğin yarısını veriyorlar. Çiftçinin borçlandığını görmüyorlar' sözlerine yer verdi.

'TÜRK TARIMI ÇOK ZOR DURUMDA'

Gaytancıoğlu, köylerde çiftçi kalmadığına dikkat çekerken; 'Türkiye genelinde ayçiçeği üretiminde düşüş bekleniyor. Bu da bizim yağ açığımızı ve ithalatımızı arttıracak. İthalata 1 milyar dolar öderken, belki de 1,5 milyar dolar ödeyeceğiz. Yazık değil mi? Burada hükümetin yapması gereken; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 50 kuruşluk desteği hemen yatırması lazım. Ama bu açıklanan da 2019 yılının desteğidir. 2020 yılı destekleri bile belli değil. Böyle samimiyetsiz bir ülkede yaşıyoruz. Hükümeti hiç samimi bulmuyorum. AK Parti, Türkiye tarımına yön veremiyor ama ithalatçılar Türk tarımına istedikleri gibi yön veriyorlar. Türk tarımını çok zor duruma düşürdüler. Bu işler ithalat ile bir yere kadar gider. Gelecekte kapılar kapanırsa hiçbir şey elde edemeyiz' diye konuştu.

TRAKYA BİRLİK AVANS FİYATLARINI AÇIKLAMIŞTI

Trakya Birlik Yönetim Kurulu, 2020/2021 sezonunda üretici ortaklara yüzde 40 yağlı baz ürün için 3 bin 240,00 TL/Ton avans ödemesi yapılmasına karar verildiğini açıklamıştı. Açıklamada, yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için avans tutarının 3 bin 434,40 TL/Ton, yüzde 50 yağlı ürün için avans tutarının 3 bin 726,00 TL/ton olarak uygulanacağı ifade edilmişti.