Traklar'ın izleri yok oluyor

Dünya mirasının en önemli anıtları arasında yer alan ve özellikle Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde fazla sayıda bulunan dolmenler bakımsızlığıyla dikkat çekiyor. Edirne'nin turizmine katkı sağlayabilmesi için kültürel ve tarihi mirasa sahip çıkılması gerektiğine değinen Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Engin Beksaç ilgisizlikten tahribata uğrayan mezarlık alanının korunması için çağrıda bulunuldu.

Traklar'ın izleri yok oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinin kırsalında bulunan kültürel miraslar ve mezarlar bakımsızlığın kurbanı oldu. Trakya’nın Lalapaşa ilçesi kültürel miras zenginliği açısından en önemli ilçelerin başında geliyor. Edirne’de kültürel miras zenginliği açısından iki ilçenin öne çıktığına değinen Beksaç, bunlardan birisi Enez ilçesi olurken ikincisi de Lalapaşa ilçesi olduğuna değindi. Uzun yıllardır define avcılarının tahribatına uğrayan mezarlık alanının korunması için çağrıda bulunan Arkeolog Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Engin Beksaç, ‘Lalapaşa unutuldu, kültürel mirasına sahip çıkılması gerekiyor. Lalapaşa’da çok farklı kültürleri bulmamız mümkün fakat çok hızlı tahrip oluyor. Bundan 10 yıl önce bulunan ve şuan yok olmaya yüz tutan mezarlara sahip çıkılmasını istiyoruz’’ dedi.

“KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKILMALI”

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı kırsalda bulunan mezarlar ilgisizlikten ve bakımsızlıktan ağır tahribata uğradı. Uzun yıllardır tahribata uğrayan mezarlık alanının korunması için Beksaç, yetkililere çağrıda bulundu. “Lalapaşa unutuldu, kültürel mirasına sahip çıkılmalı.”

Lalapaşa, Trakya’ da arkeolojik miras ve kültürel yapılanma açısından en önemli ilçelerin başında geliyor. Lalapaşa’nın özgün yapısının ve kimliğinin yer yer perişan olduğuna değinen Beksaç, “Lalapaşa’nın Edirne Merkez için şehrin yapılanmasında ve kültürel turizminde büyük katkısı olacağı aşikâr. Yıllar boyu Lalapaşa unutulmuş,terk edilmiş gibi kaldı. Lalapaşa ilçesinde çok değişik kültürler bulmamız mümkün ve bu kültürel yapılarçok hızlı bir şekilde tahrip oluyor. Bundan 10 yıl önce benim tespit ettiğim birçok mezarlık alanı bugün yok. 10 yıl önce rastlamış olduğum dolmenlerin önemli bir bölümü tahrip olmuş durumda, Bunlardan biri de Lalapaşa merkezi merasında kalan Kazankaya Dolmeni. Bu dolmenler son yıllarda ağır şekilde tahrip edildi. Bu şekilde devam ederse birkaç yıl sonra yok olup gidecek. Bunun dışında bu Uzunbayır ’da bazı dolmenlerin kiste örnekleri vardı. Bunlar da korunamamasından dolayı tahrip edilmiş durumda. Her ne kadar bizler arazilerde tahribi engellemeye köylüleri aydınlatmaya çalışsak da bu tahribat almış başını gitmiş durumda. Nedeni elbette ilgisizlikten kaynaklı ve sahip çıkmamamızdan kaynaklı. Edirne turizmden gelir elde etmek istiyorsa bu yapıların gözden çıkarılması gerekiyor. Bu miras başka bir ülkenin elinde olsaydı şuanki durumu çok farklı olurdu. Bulgaristan’da, Romanya’da veya Yunanistan’da olsaydı çoktan turizme kazandırılmıştı. Bu ilçenin önemini anlatmaya devam edeceğiz” dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ