• Haberler
  • Edirne
  • 'Tohumcu, 'Havalar soğudu, kış depresyonu artmaya başladı'

'Tohumcu, 'Havalar soğudu, kış depresyonu artmaya başladı'

 Hava sıcaklıklarının azalması, gündüzlerin kısalması insanlarda psikolojik sağlığı da olumsuz etkiliyor. Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, hava sıcaklıklarının gdüşmesi, gündüzlerin kısalması ve aktiviteye zaman ayıramayan insanları mevsimsel depresyona karşı uyardı.

'Tohumcu, 'Havalar soğudu, kış depresyonu artmaya başladı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte günler kısalmaya başladı. Dışarıda geçirilen zamanın azalması, havanın erken kararması ve gün ışığından daha az yararlanılması psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, Günlerin iyiden iyiye kısalmaya başladığı şu günlerde yaygın olarak görülen kış depresyonundan korunmak için önerilerde bulundu.

Mevsimsel depresyon nedir?

Mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen kış depresyonunun kişinin motivasyonunu düşürerek, isteksizlik ve yaşamdan zevk almama gibi sorunlara yol açabildiğini belirten Uzman Psikolog Tohumcu, gün ışığından daha az yararlanması ve kapalı alanlarda geçirilen zamanın artmasının kişiyi kış depresyonuna sürükleyebileceğine dikkat çekti.

Mevsim geçişlerinin bazı insanlarda olumsuz psikolojik etkiler gösterebileceğine değinen Uzman Psikolog Tohumcu, konuya ilişkin uyarılarda bulundu.

"Mevsim değişikliği insanların ruh sağlığını da etkiliyor"

Mevsim geçişlerinin sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da insanları etkilediğine değinen Uzman Psikolog Tohumcu, "Sonbahar ve kış aylarında yorgunluk, yeme düzeni ve iştahta bozulmalar, uyku ve konsantrasyon ile ilgili problemler ile karşılaşma sıklığımız artıyor. Günlerin kısalması ve günışığından daha az yararlanmak, azalan sosyal aktivite ve hareketsizlik ile birleşince mevsimsel depresyona davetiye çıkartıyor" dedi.

"Depresyonun başladığını nasıl anlayabiliriz?"

Kadınlar, genç erişkin bireyler, ailesinde depresyon öyküsü bulunanlar ve depresyona daha yatkın olan bireyler başta olmak üzere herkesin risk grubu içerisinde yer alabileceğini dile getiren Uzman Psikolog Tohumcu, "Mevsimsel depresyonu kendisini çökmüş duygu durum, ilgi ve istek kaybı, önceden zevk veren etkinliklerden eskisi kadar zevk alamama, hiçbir konuya ilgi duyamama, enerji azlığı, halsizlik, hareketlilikte genel bir yavaşlama, dikkat dağınıklığı, kişinin kendisi ve çevresiyle ilgili olumsuz algılarının olması' şeklinde gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"Oluşabilecek olumsuzluklardan korunma yolları nelerdir?"

Havaların kapalı olması nedeniyle günışığında geçen sürenin azalacağını belirten Uzman Psikolog Tohumcu, 'mutluluk hormonu'' olarak bilinen seratonin hormonu düzeyinde düşüş ve uyku hormonu olan melatonin düzeyinde artış görüleceğini aktardı.

Olumsuz etkilerden korunmanın yollarına ilişkin tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Tohumcu, "Zihin ve bedenin bir bütün olarak hareket edebilmesine yardımcı olacak aktivitelere de yer verilmesi, sportif ve meditatif yöntemleri kullanımı, düzenli ve sağlıklı beslenme, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılması, gün ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanmaya çalışmak gibi noktalar olası bir kış depresyonunun olumsuz etkilerinden kurtulmaya iyi gelecektir" ifadelerine yer verdi.

"Kuaför ve alışveriş çözüm olabilir mi?"

Depresyonda olduğuna inanan kişilerin kuaföre gitmek veya alışveriş yapmak gibi aktivitelerle de kendisini iyi hissedebildiğini söyleyen Uzman Psikolog Tohumcu, Sevdiği aktivitelere zaman ayırmak ve kişisel bakımlarına özen göstermenin de bu noktada fayda sağlayabileceğini aktardı.

Yapılan aktiviteler ve çözüm yollarının bazen yetersiz kalabildiğini belirten Uzman Psikolog Tohumcu, "Depresyonun kapımızı çaldığını düşünüyorsak, mutlaka bir uzmandan yardım almalıyız" dedi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ