• Haberler
  • Edirne
  • Tohumcu, 'Çocuk için mutsuz evlilikler sürdürülmemeli'

Tohumcu, 'Çocuk için mutsuz evlilikler sürdürülmemeli'

Uzman psikolog Utku Tohumcu, çocuk için mutsuz evliliklerin sürdürülmemesi gerektiğini söyledi.

Tohumcu, 'Çocuk için mutsuz evlilikler sürdürülmemeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya genelinde birçok çift evliliklerinde çeşitli problemler yaşamasına rağmen çocukları için boşanmadan evliliklerini sürdürüyor. Problemlerin çözülemeyişi gün geçtikçe tartışmaların dozunu artıyor. Evdeki çocuklarda yaşanan anlaşmazlıklardan olumsuz etkileniyor.

Uzman psikolog Utku Tohumcu, çocuk için mutsuz evliliklerin sürdürülmemesi gerektiğini belirtti.

Evliliğinde herkesin mutlu olmak ve çocuklarını da bu çekirdek aile yapısı içerisinde huzurlu ve mutlu olarak büyümek istediğini ifade eden Tohumcu, “Ancak evlilikler kimi zaman pek de istenildiği gibi gitmez. Böyle durumlarda kişiler, evlilikleri kendileri için ne kadar yıpratıcı ve zorlayıcı bir hal alırsa alsın çocukları için bu evliliği sürdürmeye dair bir inanış geliştirebilir. Kendisini sırf çocuk için, hiç istemediği halde bir evliliğin içerisinde kalmaya zorlayan kişilerde ise bir süre sonra tükenmişlik ile beraber sıklıkla duygu durum bozuklukları görülmeye başlar. Sürekli bir çatışma içerisinde hisseden ve birbirlerine eş olmaktan artık vazgeçmiş çiftlerde çocuklar da ev içerisinde yaşanan bu kopukluk ve huzursuzluktan ebeveynleri her ne kadar onlara hissettirmemeye çalışsa da etkilenir. Çocukların ev içerisindeki bu sağlıksız ortama bağlı olarak yaşadıkları sıkışmışlık hissinin sonucunda ise bir takım davranış sorunları gelişmeleri oldukça muhtemeldir.” Dedi.

Tohumcu, çocukların ev içerisinde yaşanan çatışmalarda çoğu zaman kendilerini suçlu hissetme eğiliminde bulunduklarını aktardı.

Çocukların büyüdükçe ebeveynlerinin biri ya da her ikisinden uzaklaşabileceğini dile getiren Tohumcu, çocuk için evli kalmaya devam etmenin ileride daha büyük sorunlara yol açabileceğini vurguladı.

Çiftlerin çatışma ve problemleri çözmediği durumda çocuk için de son derece zorlayıcı olduğunu dile getiren Tohumcu, ”Çocuklar genellikle ev içerisindeki tüm o dramaya rağmen anne ve babalarının boşanmasını istemezler ve bu duruma tepki gösterirler. Ancak bu noktada çocuğun boşanmaya gösterdiği tepki ve direncin sebeplerine baktığımızda, genellikle bu noktadaki asıl motivasyonunun anne ve babasından ayrı kalmayı istememesi olduğunu görürüz.” Şeklinde konuştu.

Evlilik sürecinde çiftlerin bireysel olarak kendi zorluklarını çözmeye yönelik profesyonel destek almaları gerektiğinin altını çizen Tohumcu, “Öncelikle tarafların eğer hala istekleri kaldıysa, mutsuz giden bir evliliğe dair sorunları çözmenin ve o mutsuzluk döngüsünü kırmanın yollarını arayarak işe başlamaları gerekiyor. Taraflar bu süreçte bireysel olarak kendi zorluklarını çözmeye yönelik profesyonel destek almayı deneyebilir. Evlilik bir sistemdir ve tarafların iyilik hali çoğu zaman sisteme de iyi gelir. Bunun haricinde yaşanan iletişim problemleri için çift olarak profesyonel destek almakta bir seçenektir ancak bu süreçte her iki tarafında buna gönüllü ve istekli olması gerekir. Taraflardan birinin buna yanaşmadığı senaryolarda süreç genellikle bekleneni veremez.” İfadelerine yer verdi.

Tohumcu, İlişkideki problemler çözüme kavuşmadığı sürede boşanma seçeneğinin gündeme alınabileceğini belirtti ve şunları kaydetti:

 “Eğer tüm çabalara rağmen ilişkideki problemler çözülemiyor ve evlilik mutsuz ve kopmuş bir şekilde ilerlemeye devam ediyorsa bu durumda boşanma seçeneği gündeme alınabilir. Kısa vadede zorlayıcı ve çoğu zaman korkutucu görünen bu süreç genellikle orta ve uzun vadede tarafların ve dolayısı ile çocuğun iyilik halini destekleyici ve koruyucu bir hal alır… Boşanma sonrası geçiş sürecini kolaylaştırmak adına da yine profesyonel destek alma seçeneği de geçişin daha ‘’yumuşak’’ olması adına değerlendirilebilir.”