• Haberler
  • Edirne
  • Tiny House doğal denge ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor

Tiny House doğal denge ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor

Tarım arazilerine konulan Tiny House ( küçük ev)  ve kaçak yapılar için Edirne Ziraat Odası öncülüğünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada son zamanlarda sayıları artan  'Tiny House' gibi yapıların tarım arazilerine izinsiz olarak yapıldığı ve doğal denge ile tarımsal üretimi olumsuz etkilediğine değinildi.

Tiny House doğal denge ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği tarafından tarım arazilerinin korunması amacıyla izinsiz yapılan tiny houseların (küçük ev) kaldırılmasına yönelik alınan karar, çiftçi kuruluşları tarafından da tam destek aldı.

Ziraat odasında düzenlen toplantıda, son zamanlarda sayıları gittikçe artan “Tiny House” ve kaçak Yapıların tarım arazilerine izinsiz yapıldığı ve bu yapıların doğal dengeyi olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne'nin çeltik, ayçiçeği ve buğday gibi stratejik ürünlerin üretiminde verimli topraklarıyla ön plana çıktıklarını dile getirdi.

Tarım arazilerine izinsiz olarak konulan Tiny House işgali sorunuyla ilgili konunun tarafı olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve konuya dikkat çekmek istediklerini belirten Arabacı, “Tarım, insanlık için temel bir ihtiyaç olan gıda üretiminin sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, kaçak yapılaşma tarımsal üretimi ve doğal dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Son zamanlarda Edine ilimizde tarım arazilerine izinsiz olarak konulan Tiny House işgali sorunuyla ilgili konunun tarafı olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve konuya dikkat çekmek istiyoruz.” Dedi. 

Tarım arazilerinin bu yapılarla ile tahrip edildiğini vurgulayan Arabacı, “son günlerde, ilimizde Tüzel Kişilikler (Kooperatif) kurularak tarım arazileri satın alındığı bu arazilerde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında "Tarım Dışı Kullanım izni" alınmadan ve 3194 sayılı İmar Kanunu gereği "İmar Planı" yapılmadan kooperatif yönetimleri tarafından tapuda tescili mümkün olmayacak şekilde fiili hisseler oluşturulduğu, kooperatif üyesi olarak hisse satın alınması durumunda her bir hisse içine geçici veya kalıcı yapılar (konteyner, tinyhouse, vb.) konabileceği ve burada konaklanabileceği şeklinde kanuna aykırı bilgiler verilerek hisse satışı yapıldığı, hisselere tekabül eden alanların tel çit, tahta çit, vs. ile bölünerek oluşturulan ve tapuda tescili mümkün olmayan parseller arasına yollar yapılarak, kanalizasyon, su ve elektrik hattı döşenerek imar parseli gibi pazarlandığı, dolayısıyla tarım arazilerinin kullanım bütünlüğünün bozulduğu ve bitkisel üretim dışında kullanılarak tahrip edildiği ve kaçak yapılaşmaya neden olunduğu gözlemlenmektedir.” Şeklinde konuştu.

Tarım alanlarına en basit bir yapı yapılması dahi birçok izni gerektirdiğini söyleyen Arabacı, Tarım alanlarına, en basitinden bir yapı yapılması dahi birçok izni gerektirmekteyken ve tarım dışı arazi kullanım izinlerinde, toprak koruma kurulunca hassasiyetle değerlendirme yapılırken, bu şekilde tarım arazilerinin izinsiz olarak Tiny House adı verilen küçük evlerin kurulması suretiyle işgal edilmesinin endişe verici olduğunu aktardı.

Arabacı, bu yapıların hem tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini hem de çevresel dengenin bozulmasına yol açtığını söyledi.

Arabacı, bu şekilde hiçbir izin alınmadan gelecek nesillere borcumuz olan tarım topraklarının yok olmasına müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda toplum olarak daha da duyarlı olunması gerektiğini söyleyen Arabacı, şunları kaydetti:

“Edirne ilinde ve diğer bölgelerde yaşanan bu tür izinsiz yapılaşmaların önlenmesi için yerel yönetimlerin, güçlü politikalar geliştirmesi ve etkin denetim mekanizmaları oluşturulması, kamuoyunu bilinçlendirmek ve sorunun çözümü için harekete geçmek amacıyla, tarım arazilerinin izinsiz olarak işgal edilmesine karşı ortak bir mücadele yürütülmesi gerekmektedir.

Ülkemizde tarım arazilerinde yapılaşma konusunda 3194 sayılı İmar Kanunu ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve ilgili yönetmelikler tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak için önemli düzenlemeler içerir. Tarım arazilerindeki yapılaşmanın izinli ve kontrol altında gerçekleşmesini sağlayarak tarımın devamlılığını ve verimliliğini korumayı amaçlar. Ayrıca, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasını da gözetir.”

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk de tarım arazisi satın alacak kişilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olması gerektiğini söyledi.

 Öztürk, Tarım alanlarının korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Her vatandaşın arsa satın aldığını söyleyen Öztürk, “Her önüne gelen bir arsa alıyor. Özellikle İstanbul'daki vatandaşlar şehirdeki emlak fiyatlarıyla tarla fiyatlarını karşılaştırıyorlar. Çok düşük olunca, internet üzerinden sınırsız tarla alıyorlar. Bu araziler daha sonra tamamen tarım dışına çıkıyor. Hobi bahçesi yapacağım diye havuz yapıyor. Havuzun tarım arazisinde ne işi var. Havuzlu villa istiyorsa deniz kenarından yer alacak. Kanuna bağlansın yapılacak yerler belli olsun, satın alacak kişi gidip müracaat etsin ondan sonra ona göre yapılsın.” Dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan da İmar ve Toprak Koruma kanunlarına değinerek tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak için önemli düzenlemeler içerdiğini vurguladı.

Darcan, tarımın devamlılığını ve verimliliğini korumak için tarım arazilerindeki yapılaşmanın izinli ve kontrol altında gerçekleşmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ