• Haberler
  • Edirne
  • TBMM Başkanı Şentop'tan Yeni Seçim Kanuna ilişkin açıklama

TBMM Başkanı Şentop'tan Yeni Seçim Kanuna ilişkin açıklama

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, yeni seçim kanunu teklifindeki değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu. Şentop, barajın yüzde 10'dan yüzde 7'ye indirilmesi konusunda yapılan değerlendirmelerde gözden kaçmaması gereken bir hususunda ittifaklar olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Şentop'tan Yeni Seçim Kanuna ilişkin açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

          TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 107. Yıl dönümü kapsamında katıldığı Şehitleri Anma günü törenleri ve 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu projesi açılış programının ardından basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulundu.

                Trakya bölgesinde görev yapan basın mensuplarıyla Keşan'da bir araya gelen Şentop, 'Barajın yüzde 10'dan yüzde 7'ye indirilmesi konusunda yapılan değerlendirmelerde gözden kaçmaması gereken bir husus da ittifaklar. Dolayısıyla ittifaka dâhil olan partiler bakımından barajın esasen sıfır olduğu, yani ittifaka giren bir parti için baraj söz konusu değil, ittifak açısından yüzde 7 baraj düşünülüyor.' Dedi.

                'Gözden kaçmaması gereken bir husus da ittifaklar'

Keşan'da bir otelin restoranında basın mensuplarıyla bir araya gelen Şentop yeni seçim yasasına dair açıklamalarda bulundu.

Şentop; 'İttifaka dâhil olan partiler bakımından barajın esasen sıfır olduğu, yani ittifaka giren bir parti için baraj söz konusu değil, ittifak açısından yüzde 7 baraj düşünülüyor. Bu açıdan bunun önemli, kıymetli olduğunu düşünüyorum. Öbür taraftan barajda yüzde 10'dan yüzde 7'e indirme konusunda yapılan değerlendirmelerde gözden kaçmaması gereken bir husus da ittifaklar. Dolayısıyla ittifaka dâhil olan partiler bakımından barajın esasen sıfır olduğu, yani ittifaka giren bir parti için baraj söz konusu değil, ittifak açısından yüzde 7 baraj düşünülüyor. Ben bu seçim kanunu teklifindeki değişiklikleri genel olarak olumlu buluyorum. Daha önce 2018'de de biz Anayasa Komisyonu Başkanıyken çalışmalarımız vardı, o çalışmalar içerisinde bu konuları da değerlendirilmiş konulardı. Bu bakımdan bazı değerlendirmeler var, eleştiriler var. Ben henüz tam olarak anlamadıklarını düşünüyorum. Mesela artık oy diye bir şeyden bahsediliyor, böyle bir şey yok. Böyle bir şey mevzubahis değil. Kastedilen şey partilerin bir araya geldiğindeki toplam oyları arasındaki mukayese, o kaldırılıyor. Şimdi her partinin kendi oyu üzerinden değerlendirme yapılacak. Burada sadece bir hesaplama meselesi farklılığı var.' İfadelerini kullandı.

Düzenlenen programa, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, oda, borsa, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve gazeteciler katıldı.