• Haberler
  • Edirne
  • Tavuk Ormanı'nda katliam: 'Fatih gelse hepimizi keserdi!'

Tavuk Ormanı'nda katliam: 'Fatih gelse hepimizi keserdi!'

Edirne'deki sivil toplum örgütleri, Sarayiçi'nin doğal güzelliği olan Tavuk Ormanı'ndaki ağaç katliamını gözler önüne serdi. Ormandaki çok sayıda yaş ağacın kesildiğini açıklayan örgütler, bölgede açıklama yaparak kurumları göreve davet ettiler. Kentin endemik bitki türü olan Edirne Sümbülüne de ev sahipliği yapan ormandaki acı tabloya tepki gösteren Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük'ün sözleri de dikkat çekti 'Biz, geçmişimizle, Fatih Sultan Mehmet'in büyüdüğü yer diye övünürüz. Fatih Sultan Mehmet bugün gelse herhalde hepimizi keserdi.'

Tavuk Ormanı'nda katliam: 'Fatih gelse hepimizi keserdi!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin sayısız tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerinin bulunduğu Sarayiçi semtindeki Tavuk Ormanı'nda ortaya çıkan kirlilik ve ağaç katliamına tepkiler sürüyor.  Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği (TUYUB) Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK), Edirne Kent Konseyi, Edirne Bisiklet ve Doğa Sporları Topluluğu (EBİDOST), Edirne Bisiklet Kulübü Derneği (EBİS), Plastiğe Hayır Platformu temsilcileri, bugün Tavuk Ormanı'nda bir araya gelerek, ormanda yaşanan ağaç katliamına dikkat çektiler. Bölgedeki denetimsizlik sonucu çok sayıda yaş ağacın kesilerek ormana zarar verildiği göz önüne serilirken; ormanın bazı bölümlerine çöp atıldığı görüldü. Açıklama sırasında sivil toplum örgütlerinin temsilcileri kesilen ağaçları gösterirken; ormana motosikleti ile gelen bir kişinin kesilen yaş ağaçları bir alanda toplaması da dikkat çekti.

'YAPRAK KIPIRDAMIYOR'

TUYUB Bisiklet Topluluğu Koordinatörü Esra Bursalı, Tavuk Ormanı'na her gelişinde burukluk yaşadığını belirtirken; 'Bizim sahip olduğumuz bu güzelliği korumamız gerekiyor. İnsanlar yıllarca bekleyip böyle güzel ormanlar yaratmaya çalışırken, biz böyle bir ormana zaten sahibiz. Bazen çevrecilerle burada toplanıp çöpleri alıyoruz ama maalesef yaprak kıpırdamıyor. Umarım bu girişimimiz sonucunda yaprak kıpırdatmayı başaracağız' ifadelerini kullandı.

'KESİLENLER KURU DEĞİL YAŞ AĞAÇLAR'

Tavuk Ormanı'ndaki ağaçların hesapsızca ve denetimsizce kesilmesinden şikâyetçi olduklarını söyleyen Bursalı; 'Buraya her geldiğimde el arabalarıyla taşınan yaş ağaçlar görüyorum ve üzülüyorum. Bunun neden denetim altında tutulmadığını anlamıyorum. Tavuk Ormanı'na yakın bölgelerde oturan ve maddi durumu iyi olmayan ailelerin ısınmak için ağaçları kestiklerine şahit oldum. Çok sayıda kesilen ağaç var ve bunları fotoğraflarla da belgeledik. Bunlar kurumuş ağaçlar değil, yaş ağaçlar. Burada yürüyüş yaptığınız zaman da durumu görebiliyorsunuz' dedi.

'GÖREVE ÇAĞIRIYORUM'

Bursalı, Tavuk Ormanı'nda oluşturulacak basit bir denetim sistemi ile kontrolün sağlanabileceğini belirtirken; 'Edirne Belediyesi ve Edirne Orman İşletme Müdürlüğü'nü göreve çağırıyorum. Halkımızı da bu konuda duyarlı ve bilinçli olmaya davet ediyorum. Çünkü Edirne demek, modernizmin batı yüzü demektir. Bize yakışan, sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmaktır. Bu orman birçok hayvanın, özel kuş türlerinin ev sahibidir. Sadece bize ait olmadığını bilelim' sözlerine yer verdi.

'KORUMADA GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR'

EDOSK Başkanı Fatih Altun ise TUYUB Bisiklet Topluluğu'nun '˜Ormanımızda Kıyım Var' çağrısı ile kentteki sivil toplum örgütlerinin Tavuk Ormanı'nda bir araya geldiğini açıklarken; 'Bunun üzerine ben de geçen hafta Tavuk Ormanı'na geldim ve 23 tane yeni kesilmiş ağaç tespit ettim. Yeni kesilen ağaçlar sadece 23 tane de değil; ormanın iç bölgelerine girdikçe sayı artıyor. Ayrıca bunun 2-3 katı da eskiden kesilmiş ağaçlar var. Bunların neden kesildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. İçeride devrilmiş durumda olan ağaçlar var ve bunlar kuru odun olmak için oldukça uygunlar. Ama bunları kullanmak yerine yaş ağaçların kesilmesinin sırrını çözemedik. Bunu çözmek bizim görevimiz değil ama belediye 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan burasını kiraladıktan sonra nasıl bir bakım yapacağı ile ilgili adeta bir taahhütname açıklamış. Fakat bugüne kadar korumada büyük güçlükler çekiliyor. Burada sadece ihtiyacı olan yurttaşların gelip de odun alması şeklinde değil; onun dışında bir şeyler oluyor' dedi.

'TARİHE İHANET ETMİŞ SAYILIRIZ'

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük de Tavuk Ormanı duyarlılığına destek vermeye devam edeceklerini söylerken; 'Tavuk Ormanı'nı, Kent Konseyi kurulduğundan bugüne gündemde tutuyoruz. 3-4 tane çalıştay, toplantılar yapıldı. Biz, geçmişimizle, Fatih Sultan Mehmet'in büyüdüğü yer diye övünürüz. Fatih Sultan Mehmet bugün gelse herhalde hepimizi keserdi. Oysa burası doğası, canlısı, bütün endemik yapısı, bitkileriyle çok özel bir yerdir. Burada saraylar kurulmuş, sarayın insanları yaşamış. Biz bugün o günkü sarayın torunları olarak burayı koruyamamakla tarihimize de ihanet etmiş oluyoruz. Her ne kadar belediye sorumluluğu olsa da bir sürü kurum burasının sahibidir. Ne yazık ki hiçbirisi sahiplenmiyor. Tek çare; biz yurttaşların sahiplenmesidir. Onun için de değişik dernekler burası ile ilgili çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Dileriz bu duyarlılık devam eder. Burasının Osmanlı saraylarına yakışan, o kuşağın yaşadığı ve bugün de çok mutlu olacağımız, doğal şekliyle korunan bir yer olmasını bekliyoruz. Umarız o günleri de göreceğiz' ifadelerine yer verdi.

'ELİMİZDEN YOK OLUYOR'

Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, açıklamalarının ardından Tavuk Ormanı'nda kesilen ağaçları tek tek incelediler. İnceleme sırasında ormana yürüyüş amacıyla gelen bir vatandaş da ağaç kesimlerine tepki gösterdi. Muradiye Akcan, Tavuk Ormanı'nın üzücü bir durumda olduğunu vurgularken; 'Yürüyüş yolunun üzerinde birçok kesilmiş ağaç var. Maalesef böyle bir sorunumuz var. İnsanın içi acıyor. Bir ağaç kolay yetişmiyor. Herkesin bir şey yapması gerekiyor. Duyarlı olan herkese teşekkür ediyorum. Tavuk Ormanı'nda sürekli yürüyüş yapıyorum. Edirne bu alanda çok şanslı. Burasının görüntülerini sosyal medyada paylaştığımda İstanbul'dan birçok arkadaşımın içi gidiyor ve ne kadar şanslı olduğumuzu söylüyorlar. Ama bu şansımız yavaş yavaş elimizden yok oluyor' diye konuştu.

EDİRNE SÜMBÜLÜ'NÜN YAŞAM ALANI

Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapan Edirne'de Saray-ı Cedid-i Amire'den (Yeni Saray) adını alan ve Tunca Nehri nedeniyle adeta küçük bir adayı hatırlatan bölgede, Has Bahçe'den (Tavuk Ormanı) IV. Mehmet'in Av Köşkü'ne, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Er Meydanı'ndan Balkan Savaşları'nın acı hatıralarına kadar kent belleğindeki en özel unsurlar iç içe bulunuyor. Edirne Sümbülü başta olmak üzere çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Tavuk Ormanı da Sarayiçi'nin doğasında önemli bir yere sahip.