• Haberler
  • Edirne
  • TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRMAK AMACIYLA SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILDI

TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRMAK AMACIYLA SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILDI

Edirne'nin Çömlekakpınar Köyü'nde Tarım İl Müdürlüğü tarafından 'Kanola Projesi Tanıtım Etkinlikleri' düzenlendi. Etkinlik kapsamında sertifikalı kanola tohumu dağıtıldı. Dağıtılan kanola tohumunu toprağa ilk eken Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal oldu. Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık 'Ülke genelinde yaklaşık 375 bin dönümlük bir alanda kanola üretiminin yapıldığını görüyoruz. Bu üretimin geçtiğimiz yıl itibariyle yaklaşık 67 bini Edirne ilindeydi. Bu yıl bu rakam daha da arttı. 83 bin dekara yakın bir arazide kanola üretimi gerçekleştirildi.' Dedi.

TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRMAK AMACIYLA SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Tarım İl Müdürlüğü tarafından Çömlekakpınar Köyü'nde gerçekleştirilen etkinlikte sertifikalı kanola tohumu dağıtıldı. Kanola tohumunu toprakla buluşturulan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, sulama alanlarının artırılması gerektiğini ve bu konuda çalışmalar yapıldığını aktardı.

Etkinlikte konuşma yapan Vali Kırbıyık, güzel bir organizasyon düzenlendiğini ve katılmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Edirne'de neredeyse tarım arazilerinin tamamında bitkisel ve tarımsal üretimin gerçekleştirildiğini ifade eden Kırbıyık, bu hususun kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

'İlimiz genelinde 330 bin bin hektar arazide tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz'

Tarımsal üretimle ilgili kapasiteyi arttırmanın gerekli olduğunu belirten Vali Kırbıyık, 'Tabii bizim yetinmememiz gereken nokta aynı zamanda burası. Ne yapmak lazım? Tarımsal üretimle ilgili kapasiteyi arttırmak lazım. Bunun için elimizdeki ilk enstrüman sulama kapasitesini arttırmak. İlimiz genelinde 330 bin bin hektar arazide tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Bugün itibariyle bu arazilerin yaklaşık yüzde 40'lık alanda sulama da yapabilir durumdayız. Birinci önceliğimiz devletimizin ilgili kurumlarıyla birlikte sulanabilir tarım arazisini arttırmak. Edirne ili içerisinde gerek devam eden projelerde, gerek yeni başlanması gereken projelerle birlikte çalışmalar sürüyor. Çömlekköy barajı da bu anlamda önemli projelerden bir tanesi.' Dedi.

Türkiye'de çeltik üretiminde Edirne'nin birinci sırada yer aldığını dile getiren Vali Kırbıyık, yüzde 45'lik kısmın kentte üretildiğini açıkladı.

                Türkiye'de sofralarda olan iki pirinç tabağından birinin Edirne'de üretildiğini aktaran Vali Kırıbıyık, ayçiçeği üretiminde de yüzde 13'lük bir paya sahip olunduğunu ifade etti.

'Edirne'de 375 bin dönümlük arazide kanola üretimi yapılıyor'

Türkiye geneline bakıldığında Edirne'nin rekolte ve verimliliğinin yüksek olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, 'Edirne'nin rekoltesi ve verimliliğiyle ülke genelini kıyasladığımızda yaklaşık iki kat bir fark görüyoruz.  Bizim için önemli ürünlerden bir tanesi de kanola. Son yıllarda giderek de önemini arttıran ürünlerden bir tanesi. Bu alanda da ülke genelinde yaklaşık 375 bin dönümlük bir alanda kanola üretiminin yapıldığını görüyoruz. Bu üretimin geçtiğimiz yıl itibariyle yaklaşık 67 bini Edirne ilindeydi. Bu yıl bu rakam daha da arttı. 83 bin dekara yakın bir arazide kanola üretimi gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda da tahmin ediyorum bu artış devam edecek. An itibariyle baktığımızda ülkede yüzde 18'lik üretim payımız var. Kanonla da ikinci sıradayız. En çok üretim yapan, üretim gerçekleştiren iller arasına baktığımızda ikinci sırada Edirne ilinin olduğunu görüyoruz. Tabii bu noktada çiftçimizin elinin rahatlaması, üretim kapasitesinin arttırılabilmesi için sağlanacak olan ya da verilecek tarımsal desteklemeler de son derece önemli.' Şeklinde konuştu.

Tohum dağıtımı konusunda yaklaşık 2 milyon TL'lik bir proje yürütüldüğünü belirten Vali Kırıbıyık, bunun 1,5 milyon TL'sinin Tarım Bakanlığı tarafından hibe programı kapsamında verildiğini aktardı.

                Tarımın ve üretimin zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Vali Kırıbıyık, çiftçiliğin belirli riskler barındırdığını söyledi.

'Üretimi etkileyen etmenleri bertaraf edeceğiz'

Üretimde iklimin, sıcaklığın ve yağışların çok önemli olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, 'Bu risklerin hepsini bertaraf ederek geliyoruz. İnşallah hayırlı ve bereketli bir sezon geçiriyor olacağız. Önce buğday hasadını gerçekleştirdik. Hâlihazırda ayçiçek hasadı belli bir noktaya geldi. Bazı yerlerde artık sonuna yaklaştık. Bazı yerlerde ortasındayız. Yavaş yavaş çeltik hasatları başladı. Çiftçilerimizin ürünlerinin inşallah bereketini görmelerini istiyoruz.' İfadelerine yer verdi.

Bölgede tarım çeşitliliğe ihtiyaç olduğunu aktaran TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 'Edirne çok verimli topraklara sahip. Türkiye dünyada tarımsal sırada 7'inci, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer alıyor. Önümüzdeki süreçte bu artarak devam edecek. Son yıllarda yaşadığımız süreç gösterdiği gıda çok önemli. Tarım ve gıda üretimimizi daha da artırarak vatandaşlarımıza daha çok destek vereceğiz.' Şeklinde konuştu.

Etkinlikte konuşma yapan Edirne Tarım İl Müdürü Atilla Bayazıt, 'Bugün hep beraber kanola tohumlarını toprakla buluşturduk. 2021 yılında ülkemizde kanola üretimi 375 bin dekar alanda 140 bin ton olarak gerçekleşti. İlimizde ise 2021 yılının TÜİK verilerine göre 66 bin 970 dekar alanda 24 bin 898 tonluk bir üretim gerçekleşti. Bu da ülke üretiminin yüzde 18'lik kısmı demek.  2021 yılında kanola üretimimiz 83 bin dekar oldu. Bu yıl oran arttı, 67 bin dekardan 83 bin dekara çıktı. Bin tona yakın bir üretimin gerçekleştiğini tahmin etmekteyiz.' Dedi.

Ebru Yıldız Günenç