Tarımda Yapay Zeka dönemi
Kobi desteği ile birlikte iş kuran Edirneli girişimci tarıma yapay zeka desteği sağlayan yazılım geliştirdi. Edirneli Ercan Baş'ın Trakya Üniversitesi Teknoparkında geliştridiği yazılım, çiftçinin bütün işlerini tek bir ekranda yapmasını sağlıyor.
Edirneli genç girişimci Ercan Baş, tarım sektörüne yardımcı olacak bir yapay zeka yazılımı geliştirdi. Çiftçilerin tüm işlerini tek ekranda toplayan yazılım, muhasebe, ürün ve stok takibi yapmayı sağlıyor.
Edirneli girişimci Baş, ilk olarak kendi işi için yazılım geliştirmeye başladı. Trakya Üniversitesi Teknoparkında aldığı Kobi desteğiyle yazılımı geliştiren Baş, tarım sektörü için yaptığı yerli yazılım, üreticinin bilgisayar, tablet veya cep telefonuna kuruluyor.
Arazilerin konumları, büyüklüğü ve uygulanan işlemleri giriliyor.
Geliştirdiği yazılımla birlikte yakıt olma üzere birçok girdi maliyetinde düşüş sağladığını aktarab Baş, kendi alanında ilk olan yerli yazılım ihracat başarısı da yakaladı.
Bütün işlemlerin yapılabildiği ekranda tek tuşla ne kadar ürün ve verim alındığı, ne kadar gübre atıldığı gibi verileri dijital ortama taşıdıklarını belirten Baş, “Yaklaşık 3 yıldır bu projeyi geliştiriyoruz. Çiftçilikle alakalı tarımsal üretim yapan özellikle orta ve büyük ölçekli tarım firmalarının tüm tarım süreçlerini A’dan Z’ye uçtan uça kapsayan bir yazılım yarattık. Bu yazılımı da tam anlamıyla bitirmiş bulunuyoruz. Biz şu şekilde bir katkı yapıyoruz. Uygulamamızı kullanan işletmeler hem mobil hem de web üzerinden erişebilecekleri ortak bir çatı altında çalışan bir yapıda tüm arazilerini işaretliyorlar. Bu arazilere yapılan işlemleri görüntüleyebiliyorlar ve bu arazilere yapılan tüm uygulamaları kayıt altına alabiliyorlar. Muhasebe ve stok bilgilerini tutabiliyorlar. Operasyonel yönetimde planlama yapabiliyorlar. Canlı bir şekilde makine, ekipman ve personel takibi sağlayabiliyorlar. Tümüyle A’dan Z’ye bütün üretim sürecini kapsayan bir uygulamamız var.” İfade edildi.
Baş, yapılan yazılımın çiftçilere oldukça fazla katkı sağladığını ifade etti.
Çiftçilerin uygulama sayesinde sistemli üretim yaptığını aktaran Baş, yapay zeka destekli tavsiyelerle maaliyetlerin düştüğünü söyledi.
Bulgaristan ve Romanya’da da müşteriler olduğunu belirten Baş, “KOSGEB’ten destek aldık. 2 dönem boyunca KOSGEB desteğiyle ilerledik. Yaklaşık 3 yıldır da hem KOSGEB desteğiyle hem de Trakya Üniversitesi Teknopark’ta yer alarak bu yazılımı geliştiriyoruz ekip arkadaşlarımızla beraber. Ekip 4 kişiden oluşuyor.” İfade etti.
Trakya Teknopark Genel Müdürü Hüseyin Dönmez, firmanın yapay zeka desteği sayesinde tarımda dijitalleşme sağlandığını belirtti.
Firma sahibiyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Dönmez, “Bizde Teknopark olarak firmanın yazılımının gelişmesi konusunda, markalaşması konusunda, ticarileşmesi, özellikle ihracat yapma konusunda destek veriyoruz.” İfade etti.